przepisy

Artykuły - Przepisy (350)

  • Polska na 14. miejscu w rankingu "Global Business Complexity Index 2020"

    Polska na 14. miejscu w rankingu "Global Business Complexity Index 2020"

    Przedsiębiorcom nad Wisłą wciąż nie jest łatwo. Polska zajęła 14. miejsce wśród europejskich państw z najbardziej skomplikowanymi przepisami dla biznesu.
  • Tarcza 4.0: Obcięte odprawy, jednak nie do końca wiadomo które

    Tarcza 4.0: Obcięte odprawy, jednak nie do końca wiadomo które

    Obowiązujące przepisy nie precyzują, które świadczenia na zakończenie zatrudnienia są objęte limitem 26 tys. zł. Zwiększa to ryzyko strat dla pracowników.
  • Edward Pożerski - prekursor szybkiego i zdrowego gotowania

    Edward Pożerski - prekursor szybkiego i zdrowego gotowania

    Dziś szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach na błyskawiczne i wartościowe dania. Jednak mało kto wie, że prekursorem takiego podejścia do kulinariów był Edouard de Pomiane, a właściwie Edward Pożerski, który w latach 30. wydał książkę "Gotowanie w 10 minut".
  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak gotować, aby nie marnować? To pytanie w dobie pandemii zadaje sobie wielu z nas. Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Z suchego pieczywa zrobimy np. słodkie trufle, a ze skórek cytrusów – cukier owocowy.
  • Adw. Paweł Wojtaszek: Odwołane wesele? Staraj się o zwrot zaliczki

    Adw. Paweł Wojtaszek: Odwołane wesele? Staraj się o zwrot zaliczki

    ​- Jeśli termin zaplanowanego ślubu wypada w okresie epidemii, to nie ma co liczyć na zorganizowanie przyjęcia weselnego w lokalu. W takim przypadku, zapłacone zaliczki lub zadatki powinny zostać zwrócone. Jeśli organizator odmawia zwrotu otrzymanych świadczeń, można wystąpić na drogę sądową, składając stosowny pozew - tłumaczy adwokat Paweł Wojtaszek.
  • Biurokracja największym hamulcem polskiej gospodarki

    Biurokracja największym hamulcem polskiej gospodarki

    Ustanowiona w grudniu 1989 roku ustawa Wilczka, przywracająca w Polsce wolny rynek, przyniosła nam cud gospodarczy na skalę światową. W podręcznikach historii można przeczytać, że Polska była krajem o największym wzroście gospodarczym końca XX wieku.
  • Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Chłodnik, koktajl czy farsz? Letnie przepisy na botwinę sprawią, że poczujesz się jak w raju!
  • Przewoźnicy spalili ciężarówkę w proteście przeciw przepisom UE

    Właściciele bułgarskich firm transportowych, przeciwni nowym przepisom UE ws. przewoźników drogowych, spalili w czwartek w Płowdiwie dużą ciężarówkę. "To nasza odpowiedź dla Brukseli, nasza przyszłość. Czekamy na falę upadłości" - powiedział jeden z protestujących.
  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Według danych z 2016 roku przychody ze sprzedaży słodyczy na świecie wyniosły 190 miliardów dolarów! W konsumpcji batonów, czekolad i ciastek przodują Amerykanie, ale Polacy też nie mają powodów do dumy. Przeciętny rodak zjada bowiem aż 4,6 kilogramów łakoci rocznie. O zagrożeniach, jakie niesie za sobą tak wysokie spożycie gotowych słodyczy oraz ich zdrowych zamiennikach rozmawiam z Karoliną Gawrońską - autorką bloga "Savory or sweet?" i książki "Wegańskie słodycze".
  • Wegańskie słodycze, Karolina Gawrońska

    Wegańskie słodycze, Karolina Gawrońska

    Wszyscy mniej lub bardziej lubimy sklepowe słodkości. A gdyby tak móc jeść je bezkarnie? Karolina Gawrońska, autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga „Savory or Sweet?” podjęła się nie lada wyzwania i na potrzeby książki przygotowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji.

Filmy - Przepisy (1243)

  • "Ewa Gotuje", odcinek 341

    Ewa słynie z poczucia humoru i nietuzinkowego podejścia do kuchni. Nic więc dziwnego, że tym razem zaproponuje widzom podróż w czasie i ugotuje potrawy inspirowane kuchnią magnacką. Zacznie od ekstraktywnego rosołu, który poda z surowymi żółtkami, a rozleje do… filiżanek. Następnie upiecze szynkę z dzika, lecz najpierw solidnie ją zamarynuje, po czym zawinie w ciasto chlebowe. Z kolei po obiedzie zaserwuje ciasto na miodzie.
  • "Ewa Gotuje", odcinek 340

    W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wedle receptur kuchni lubelskiej. Na pierwsze danie zaproponuje zupę-krem z warzyw i cebuli. Jako danie główne poda nóżki z gęsi wolno gotowane w gęsim smalcu, a podane z kaszą gryczaną, wzbogaconą topinamburem i grzybami. Natomiast na deser będzie sernik z ziemniakami, upieczony na kruchym spodzie.
  • Za opony można dostać mandat

    Opony są jedynym elementem łączącym auto z drogą, dlatego ważne jest, żeby dbać o ich dobrą kondycję. Za zły stan opon grozi mandat, a nawet odebranie dowodu rejestracyjnego.
  • Buraczana mikstura na wątrobę

    Nasza wątroba każdego dnia obarczona zostaje wieloma przykrymi czynnikami, które sprawiają, że całe nasze ciało jest osłabione i nie funkcjonuje w optymalny sposób. Stres, ciężkostrawne jedzenie, złe powietrze i używki - to tylko kilka z tych czynników. Receptą na regenerację może być zwykły czerwony burak, który ma znakomity wpływ na kondycję naszej wątroby. Jak zrobić buraczaną miksturę, która pomoże naszej wątrobie? Zobaczcie sami - to dziecinnie proste!