przepisy

Artykuły - Przepisy (466)

  • Przewoźnicy spalili ciężarówkę w proteście przeciw przepisom UE

    Właściciele bułgarskich firm transportowych, przeciwni nowym przepisom UE ws. przewoźników drogowych, spalili w czwartek w Płowdiwie dużą ciężarówkę. "To nasza odpowiedź dla Brukseli, nasza przyszłość. Czekamy na falę upadłości" - powiedział jeden z protestujących.
  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Według danych z 2016 roku przychody ze sprzedaży słodyczy na świecie wyniosły 190 miliardów dolarów! W konsumpcji batonów, czekolad i ciastek przodują Amerykanie, ale Polacy też nie mają powodów do dumy. Przeciętny rodak zjada bowiem aż 4,6 kilogramów łakoci rocznie. O zagrożeniach, jakie niesie za sobą tak wysokie spożycie gotowych słodyczy oraz ich zdrowych zamiennikach rozmawiam z Karoliną Gawrońską - autorką bloga "Savory or sweet?" i książki "Wegańskie słodycze".
  • Wegańskie słodycze, Karolina Gawrońska

    Wegańskie słodycze, Karolina Gawrońska

    Wszyscy mniej lub bardziej lubimy sklepowe słodkości. A gdyby tak móc jeść je bezkarnie? Karolina Gawrońska, autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga „Savory or Sweet?” podjęła się nie lada wyzwania i na potrzeby książki przygotowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji.
  • Ciasta bez pieczenia. Dekoracje z Instagrama

    Ciasta bez pieczenia. Dekoracje z Instagrama

    Nie ulega wątpliwości, że media społecznościowe zrewolucjonizowały współczesny świat. Z każdej strony zalewają nas mnóstwem informacji, ciekawostek czy zdjęć. To również źródło codziennych inspiracji, także tych kulinarnych! Dzisiaj pod lupę bierzemy popularny Instagram i pomysły jego użytkowników na ciasta bez pieczenia. Oj będzie się działo!
  • Konstytucja Biznesu: Co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone

    Konstytucja Biznesu: Co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone

    Co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone, domniemanie uczciwości przedsiębiorcy, przyjazna interpretacja przepisów - to główne zasady Prawa przedsiębiorców - kluczowej ustawy Konstytucji Biznesu, która wchodzi w życie 30 kwietnia.
  • W Palmie de Mallorca zakaz wynajmowania mieszkań turystom

    W Palmie de Mallorca zakaz wynajmowania mieszkań turystom

    Rada miejska Palmy de Mallorca, głównego miasta Majorki, przyjęła w czwartek uchwałę zakazującą wynajmowania turystom mieszkań w budynkach wielorodzinnych. Nowe przepisy zaczną obowiązywać od lipca.
  • W ciągu miesiąca, dwóch może być ogłoszony pakiet zmian przepisów upraszczających podatki

    W ciągu miesiąca, dwóch może być ogłoszony pakiet zmian przepisów upraszczających podatki

    - W ciągu miesiąca, dwóch może zostać ogłoszony pakiet zmian przepisów upraszczających system podatkowy - poinformował PAP wiceminister finansów Paweł Gruza. Zapowiedział też uszczelnienie systemu m.in. w handlu internetowym, materiałami budowlanymi, częściami samochodowymi.
  • Jak przekonać niejadka do jedzenia? Obiady dla dzieci

    Jak przekonać niejadka do jedzenia? Obiady dla dzieci

    Twoje dziecko bez wątpienia nie należy do grona największych łasuchów? Martwisz się, gdyż ciągle nie dojada swoich posiłków? Pora z tym skończyć! Dowiedz się, co serwować swojemu milusińskiemu oraz jak komponować pyszne obiady dla dzieci. Z nami trafisz w smak nawet najmłodszego domownika!
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale jeść lepiej, zdrowiej i przede wszystkim taniej.
  • Rząd przyjął projekt ustawy o jakości paliw stałych. Przepisy mają wyeliminować z rynku złej jakości węgiel i pomóc w walce ze smogiem

    Rząd przyjął projekt ustawy o jakości paliw stałych. Przepisy mają wyeliminować z rynku złej jakości węgiel i pomóc w walce ze smogiem

    Rząd przyjął we wtorek projekt noweli ustawy o paliwach stałych. Dzięki nowym przepisom, ze składowisk węgla mają zniknąć odpady węglowe odpowiedzialne za powstawanie smogu. Przedsiębiorcom, którzy się do tego nie dostosują, grożą kary do pół miliona zł, a nawet trzy lata więzienia.

Filmy - Przepisy (1264)

  • Przepisy ze szparagami w roli głównej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" David Gaboriaud opowiedział o rodzajach szparagów oraz ich zaletach. Kucharz pokazał, jak przygotować risotto z zielonymi szparagami oraz makaron ze szparagami i kurczakiem. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Ucierana babka wielkanocna. Sprawdź

    Kuchnia wielkanocna jest pełna jajek pod każdą postacią i drożdżowych babek, które bywają kapryśne. W kuchni "Dzień Dobry TVN" restauratorka Beata Kartowicz podzieliła się swoimi przepisami na ulubione świąteczne dania. Na stole pojawiły się takie smakołyki, jak: ucierana babka wielkanocna, mazurek czekoladowy, barszcz biały i jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorem. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jan Kuroń i jego jajeczne przepisy na Wielkanoc

    Jajko to podstawowa potrawa na wielkanocnym stole. Gotowane, faszerowane lub jako dodatki do sałatek. Poza kurzymi, które są najpopularniejsze i najtańsze, możemy sięgnąć po kacze czy przepiórcze. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Jan Kuroń zaproponował dania z dodatkiem różnych rodzajów jaj. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Cristina Catese i wielkanocne baby z Włoch

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Cristina Catese przygotowała różne wersje wielkanocnych bab z Włoch - pupazze. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na ten wyjątkowy deser? Na stole pojawiły się między innymi takie smakołyki, jak: colomba pasquale i pupazze frascatane. (Dzień Dobry TVN/x-news)