przepisy

Artykuły - Przepisy (347)

  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak gotować, aby nie marnować? To pytanie w dobie pandemii zadaje sobie wielu z nas. Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Z suchego pieczywa zrobimy np. słodkie trufle, a ze skórek cytrusów – cukier owocowy.
  • Adw. Paweł Wojtaszek: Odwołane wesele? Staraj się o zwrot zaliczki

    Adw. Paweł Wojtaszek: Odwołane wesele? Staraj się o zwrot zaliczki

    ​- Jeśli termin zaplanowanego ślubu wypada w okresie epidemii, to nie ma co liczyć na zorganizowanie przyjęcia weselnego w lokalu. W takim przypadku, zapłacone zaliczki lub zadatki powinny zostać zwrócone. Jeśli organizator odmawia zwrotu otrzymanych świadczeń, można wystąpić na drogę sądową, składając stosowny pozew - tłumaczy adwokat Paweł Wojtaszek.
  • Biurokracja największym hamulcem polskiej gospodarki

    Biurokracja największym hamulcem polskiej gospodarki

    Ustanowiona w grudniu 1989 roku ustawa Wilczka, przywracająca w Polsce wolny rynek, przyniosła nam cud gospodarczy na skalę światową. W podręcznikach historii można przeczytać, że Polska była krajem o największym wzroście gospodarczym końca XX wieku.
  • Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Chłodnik, koktajl czy farsz? Letnie przepisy na botwinę sprawią, że poczujesz się jak w raju!
  • Przewoźnicy spalili ciężarówkę w proteście przeciw przepisom UE

    Właściciele bułgarskich firm transportowych, przeciwni nowym przepisom UE ws. przewoźników drogowych, spalili w czwartek w Płowdiwie dużą ciężarówkę. "To nasza odpowiedź dla Brukseli, nasza przyszłość. Czekamy na falę upadłości" - powiedział jeden z protestujących.
  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Według danych z 2016 roku przychody ze sprzedaży słodyczy na świecie wyniosły 190 miliardów dolarów! W konsumpcji batonów, czekolad i ciastek przodują Amerykanie, ale Polacy też nie mają powodów do dumy. Przeciętny rodak zjada bowiem aż 4,6 kilogramów łakoci rocznie. O zagrożeniach, jakie niesie za sobą tak wysokie spożycie gotowych słodyczy oraz ich zdrowych zamiennikach rozmawiam z Karoliną Gawrońską - autorką bloga "Savory or sweet?" i książki "Wegańskie słodycze".
  • Wegańskie słodycze, Karolina Gawrońska

    Wegańskie słodycze, Karolina Gawrońska

    Wszyscy mniej lub bardziej lubimy sklepowe słodkości. A gdyby tak móc jeść je bezkarnie? Karolina Gawrońska, autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga „Savory or Sweet?” podjęła się nie lada wyzwania i na potrzeby książki przygotowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji.
  • Ciasta bez pieczenia. Dekoracje z Instagrama

    Ciasta bez pieczenia. Dekoracje z Instagrama

    Nie ulega wątpliwości, że media społecznościowe zrewolucjonizowały współczesny świat. Z każdej strony zalewają nas mnóstwem informacji, ciekawostek czy zdjęć. To również źródło codziennych inspiracji, także tych kulinarnych! Dzisiaj pod lupę bierzemy popularny Instagram i pomysły jego użytkowników na ciasta bez pieczenia. Oj będzie się działo!
  • Konstytucja Biznesu: Co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone

    Konstytucja Biznesu: Co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone

    Co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone, domniemanie uczciwości przedsiębiorcy, przyjazna interpretacja przepisów - to główne zasady Prawa przedsiębiorców - kluczowej ustawy Konstytucji Biznesu, która wchodzi w życie 30 kwietnia.
  • W Palmie de Mallorca zakaz wynajmowania mieszkań turystom

    W Palmie de Mallorca zakaz wynajmowania mieszkań turystom

    Rada miejska Palmy de Mallorca, głównego miasta Majorki, przyjęła w czwartek uchwałę zakazującą wynajmowania turystom mieszkań w budynkach wielorodzinnych. Nowe przepisy zaczną obowiązywać od lipca.

Filmy - Przepisy (1277)

  • Domowe dżemy i marmolady. Przepisy Piotra Kucharskiego

    Sezon na przetwory w pełni. Piotr Kucharski zdradził w kuchni programu przepisy na marmolady i dżemy. Kucharz wyjaśnił czym się od siebie różnią. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Niefortunnie sformułowane przepisy. Czy za spacer z dzieckiem po chodniku faktycznie grozi mandat?

    Czy spacer z dzieckiem po chodniku może grozić mandatem? Przepisy objaśnił rzecznik prasowy Mariusz Ciarka. – Policjanci nie będą karać, nie grozi nic rodzicom za to, że będą poruszać się chodnikiem. Prowadząc dziecko, jak najbardziej tak trzeba postępować – uspokajał policjant. – Zawsze w każdym państwie znajdą się przepisy, które czytane literalnie, mogą wydawać się niezbyt fortunnie sformułowane, ale pamiętajmy – jest jeszcze zdrowy rozsądek – dodał. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Szybki sezonowy obiad. Penne z bakłażanem i pomidorem

    Najwięcej świeżych warzyw w Polsce mamy latem i wczesną jesienią. Należy z tego korzystać i jeść ich jak najwięcej. Sposobów na spożywanie warzyw jest wiele. Oto przepis na szybki i sezonowy obiad. Jak przygotować penne z bakłażanem i pomidorem? Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)
  • Piątkowy bezmięsny obiad według Kasi Bukowskiej

    Kasia Bukowska zaproponowała pyszne, bezmięsne dania. Blogerka kulinarna przygotowała makaron z warzywami i orzechami oraz burgera z łososiem. Te zdrowe połączenia dostarczą wielu cennych składników odżywczych. Jak je przygotować? (Dzień Dobry TVN/x-news)