przepisy

Artykuły - Przepisy (363)

Filmy - Przepisy (1246)

  • "Ewa gotuje": Wędzony łosoś i halibut oraz sałatka z grillowanym boczkiem

    Ewa Wachowicz w 334. odcinku programu przygotowuje dania na grilla - wędzonego łososia i halibuta oraz sałatkę z grillowanym boczkiem. Sprawdźcie jak je przygotować!Ryby pokroić w dzwonka. Szczelnie ułożyć w kamionce, przyprawić i zalać solanką. Przykryć i odstawić na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).Po zamarynowaniu osuszyć i uwędzić (2-3 godziny w temp. 40-50 st. C oraz ok. 20 minut w temp. 90 st. C).SKŁADNIKI • 1 tuszka - łososia • 1 tuszka - halibuta SOLANKA • woda - tyle, by ryby były zanurzone • sól - 60 g na 1 l wody • 3 ząbki - czosnku • 3 - liście laurowe • kilka ziarenek pieprzuSałaty przełożyć do miski. W razie potrzeby poszarpać na mniejsze kawałki. Oscypek pokroić w plastry (najlepiej na mandolinie). Ułożyć na sałacie. Dorzucić przekrojone na pół winogrona i talarki cebuli.Na stole polać winegretem (składniki wystarczy energicznie wymieszać w słoiczku).Podawać z grillowanymi warkoczami boczku (bekonem owinąć patyczki do szaszłyków i opiec na ruszcie).SKŁADNIKI • mieszanka ulubionych sałat • kawałek oscypka • winogrona bezpestkowe • 1 - cebula czerwona • "warkocze" z boczku WINEGRET • 1 kieliszek - białego wina wytrawnego • sól • ½ łyżeczki - musztardy Dijon • 1 łyżka - miodu • kilka łyżek oliwy
  • "Ewa gotuje": Zaskakujące wegetariańskie potrawy Ewy Wachowicz

    W sobotę 20 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje bardzo proste, wegetariańskie potrawy z łatwo dostępnych składników. Ale żeby było ciekawiej, to połączy je w dość nietypowy sposób! Zacznie od błyskawicznej sałatki kalafiorowej. Później zrobi domowy chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami w kształcie wieńca. Danie główne będzie nie mniej pomysłowe, ponieważ Ewa upiecze ziemniaki z rozmarynem i poda je z sosem pomidorowym. Natomiast na deser poda bezglutenowy chlebek szpinakowy. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw. Nabierzcie chęci na jedzenie i gotowanie z Ewą Wachowicz!
  • „Ewa gotuje” wraca od 6 marca z nowym sezonem na antenę Polsatu!

    Jest tylko jeden taki program o gotowaniu, który nauczy widza wszystkiego oraz tego, że zdrowe równa się pyszne! W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest szybko, smacznie i zdrowo. Ale bywa też gorąco i nie brakuje niespodzianek! Poznajcie pomysły, triki i sekrety kulinarne Ewy Wachowicz. Nowy sezon programu „Ewa gotuje” w sobotnie poranki już od 6 marca w Polsacie. A tymczasem zobaczcie zwiastun nowego sezonu!
  • "Ewa gotuje": Świąteczne dania Ewy Wachowicz – sałatka śledziowa z domowym majonezem, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy

    Zdarza się, że w święta Bożego Narodzenia zabraknie nam majonezu. Dlatego w sobotę 26 grudnia o godzinie 8:30 w Polsacie Ewa Wachowicz pokaże, jak łatwo i szybko przygotować ten sos w domu. Następnie przyrządzi sałatkę warstwową ze śledziem. Później ugotuje zupę orzechową oraz upiecze schab. Z kolei po obiedzie zaprosi na tort makowy z masą śmietankową i brzoskwiniami.