produkty żywnościowe

Artykuły - Produkty żywnościowe (6)

  • Analiza: Likwidacja marek własnych doprowadzi do poważnego wzrostu cen. Konsumentów czeka szok

    Analiza: Likwidacja marek własnych doprowadzi do poważnego wzrostu cen. Konsumentów czeka szok

    Audyt sklepów dyskontowych wykazał spore różnice w cenach regularnych 10 popularnych produktów marek narodowych i własnych. Gdyby nagle z rynku zniknęły te drugie, to np. żel pod prysznic zdrożałby aż o 165 proc., czekolada - o 107 proc., a sok jabłkowy - o 68 proc. Najmniejsze wahania dotyczyłyby cukru - 10 proc., a także mleka - 16 proc.
  • Rząd PiS uderzy w tanie marki własne!

    Rząd PiS uderzy w tanie marki własne!

    Rząd rozpoczął prace nad ograniczeniem sprzedaży marek własnych w sklepach wielkopowierzchniowych. Wprowadzenie takich przepisów zapowiedział na początku marca premier Mateusz Morawiecki. Dzięki nim w sklepach ma pojawić się więcej polskiej żywności.
  • KOWR: Eksport towarów rolno-spożywczych wzrósł do 29,3 mld euro

    KOWR: Eksport towarów rolno-spożywczych wzrósł do 29,3 mld euro

    Eksport towarów rolno-spożywczych w 2018 roku wzrósł o 5,5 proc. do 29,3 mld euro - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych w 2018 r. osiągnęła poziom 29,3 mld euro - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Oznacza to 5,5-proc. wzrost wobec 2017 r. Najwięcej w ub.r. wyeksportowano żywca, mięsa i jego przetworów.
  • Handel: Zmora podwójnej jakości w naszych sklepach

    Handel: Zmora podwójnej jakości w naszych sklepach

    Komisja Europejska musi jasno określić, co to jest podwójna jakość produktów i czym jest ona spowodowana - zapowiedział PAP wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner.
  • Polska żywność coraz bardziej doceniana

    Polska żywność coraz bardziej doceniana

    W tym roku pod względem bezpieczeństwa żywnościowego Polska zajęła 27. pozycję na świecie, awansując o dwa miejsca, w Europie zaś osiągnęła 17. pozycję - wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla 113 krajów. Od 2014 r. w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego Polska utrzymuje trend wzrostowy.
  • Premierzy V4: koniec z podwójną jakością produktów

    Premierzy V4: koniec z podwójną jakością produktów

    Grupa Wyszehradzka jest gotowa na rozmowy z władzami Unii Europejskiej w sprawie podwójnej jakości żywności. Podczas konferencji prasowej na Szczycie Konsumenckim w Bratysławie premierzy grupy V4 zaprezentowali swoje stanowisko. Zostanie ono przedstawione przewodniczącemu Rady Europejskiej Donaldowi Tuskowi podczas nieformalnego spotkania na trwającym Szczycie.
  • Patriotyzm konsumencki - czy polskość produktu ma znaczenie dla kupujących?

    Patriotyzm konsumencki - czy polskość produktu ma znaczenie dla kupujących?

    - Coraz więcej Polaków deklaruje, że "polskość" marki zachęca ich do zakupu danej marki. W roku 2016 było to 6 na 10, w 2017 już 7 na 10 badanych - wynika z danych raportu "Patriotyzm konsumencki Polaków 2017", przygotowanego przez Open Research.
  • Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Na rynku rolnym w lutym 2017 r., zarówno w skupie, jak i na targowiskach w skali miesiąca odnotowano wzrost cen większości podstawowych produktów rolnych z wyjątkiem cen żywca wołowego i wieprzowego. W porównaniu z notowaniami w lutym 2016 r. na obu rynkach wzrosły ceny produktów rolnych z wyjątkiem cen jęczmienia. Ponadto w skupie zmalały ceny owsa i drobiu, a na targowiskach pszenicy i ziemniaków.
  • Zmiany w znakowaniu żywności - znak "Produkt polski"

    Zmiany w znakowaniu żywności - znak "Produkt polski"

    Producenci, którzy obecnie posługują się znakiem "Produkt polski", mają czas do końca roku na dostosowanie się do nowych przepisów regulujących zasady znakowania produktów spożywczych tym znakiem. Zmiany w tym zakresie, zgodne z przepisami unijnymi, weszły w życie z początkiem tego roku.
  • Ułatwienie rolnikom sprzedaży żywności wytworzonej

    Ułatwienie rolnikom sprzedaży żywności wytworzonej

    Ułatwienie rolnikom sprzedaży żywności wytworzonej we własnym gospodarstwie, taki ma być skutek projektu ustawy, którym zajmie się specjalna podkomisja. Powołano ją na posiedzeniu sejmowych komisji finansów publicznych oraz rolnictwa i rozwoju wsi.