produkcja żywności

Artykuły - Produkcja żywności (9)

  • Co producenci dodają do żywności?

    Co producenci dodają do żywności?

    Producenci żywności lubią się chwalić, że ich produkt nie zawiera konserwantów. Zdają sobie bowiem sprawę, że wielu konsumentów obawia się ich szkodliwego wpływu na zdrowie. Czy słusznie? Poznaj prawdę o stosowanych w żywności dodatkach.
  • Rośnie popyt na produkty konserwowe i mrożonki

    Rośnie popyt na produkty konserwowe i mrożonki

    Podczas lockdownu drastycznie wzrosło zapotrzebowanie na produkty o długim terminie przydatności do spożycia. W przypadku ryb były to produkty mrożone i w puszkach. Polska na tym rynku jest liderem w UE , który produkuje przede wszystkim produkty przetworzone, mrożone, puszki.
  • Czy kryzys głodu grozi również mieszkańcom Europy?

    Czy kryzys głodu grozi również mieszkańcom Europy?

    Kraje Zachodu alarmują, że zaczyna brakować rąk do pracy, a przez epidemię najprawdopodobniej nie będzie można liczyć na pracowników z Europy Wschodniej. Czy to możliwe, że Europie będzie grozić klęska głodu - pytają eksperci.
  • Zapotrzebowanie na polskie wina przewyższa nasze możliwości

    Zapotrzebowanie na polskie wina przewyższa nasze możliwości

    W Polsce rozwija się produkcja wina, które cieszy się coraz większym uznaniem wśród konsumentów. Zbiory winogron z 400 polskich winnic pozwalają wyprodukować ok. 700 tys. butelek, a popyt zdecydowanie przewyższa podaż.
  • Podwójne standardy produkcji żywności. Sprawa trafi do Rady UE

    Unijni ministrowie odpowiedzialni za rolnictwo zajmą się w poniedziałek sprawą podwójnych standardów w produkcji żywności. Z informacji PAP ze źródeł w Brukseli wynika, że Polska podchodzi do tej kwestii ostrożnie.
  • Polscy naukowcy pracują nad lepszą żywnością

    Polscy naukowcy pracują nad lepszą żywnością

    Ponad 28 mln zł z programu Horyzont 2020 zdobyli dotąd uczeni z Polski na badania nad żywnością. Chcą zapewnić Europejczykom nowe źródła białka, poprawić jakość ich ulubionych owoców i zmniejszyć straty w hodowli zwierząt dzięki nowym szczepionkom. A w ogłoszonych właśnie konkursach na nowe projekty tego typu przeznaczono kolejne 416 mln euro.
  • Higiena w chińskich fabrykach żywności: "Historie z filmów grozy"

    Higiena w chińskich fabrykach żywności: "Historie z filmów grozy"

    Blisko połowa chińskich zakładów produkujących żywność nie spełnia podstawowych standardów higieny i jakości.
  • Jak wyżywić populację Ziemi w 2050 roku?

    Jak wyżywić populację Ziemi w 2050 roku?

    Nowe modele upraw opracowane przez międzynarodowy zespół naukowców mają poprawić produkcję żywności na tyle, aby w 2050 roku wyżywić 9 mld populację naszej planety.
  • Przyspieszyć rozwój regionu

    Przyspieszyć rozwój regionu

    Lubelskie jest najbiedniejszym regionem nie tylko Polski, ale także całej Unii Europejskiej. Produkt krajowy brutto wypracowany na tym terenie jest o 30 proc. mniejszy na mieszkańca niż średnio w kraju i aż o 68 proc. mniejszy niż przeciętnie we Wspólnocie. Szansę dla Lubelszczyzny na wyraźne przyspieszenie rozwoju gospodarczego i nadrobienie cywilizacyjnych zapóźnień stwarzają między innymi środki pomocowe przeznaczane przez Unię Europejską na aktywizację jej nowych członków. Rozwój regionu może przyspieszyć intensywniejsza produkcja żywności i jej eksport oraz inwestycje, zwłaszcza zagraniczne, których do tej pory było stosunkowo mało przy nawet wielu atutach województwa.

Filmy - Produkcja żywności (5)

  • Dobra współpraca nauki i przemysłu

    Mamy nadzieję, że dziś zadeklarowana wola współpracy nauki i przemysłu zaowocuje skoordynowanymi działaniami na rzecz optymalizacji produktów spożywczych w Polsce – ocenia Marek Przeździak, prezes zarządu Polbisco Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych.
  • Unia wzywa do współpracy na rzecz lepszej jakości produktów

    W 2016 roku Rada Europejska wezwała rządy, by do końca 2017 wdrożyły krajowe plany ulepszania produktów spożywczych, zaleca działania przy współpracy z producentami – mówi Wojciech Kałamarz, przewodniczący Europejskiej Platformy ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia.
  • Trzeba walczyć z nadwagą i otyłością

    Poprawa jakości żywieniowej produktów żywnościowych i ułatwienie konsumentom dostępu do tzw. „zdrowszej opcji” są wskazywane jako jedno z istotnych działań mających na celu zahamowanie niekorzystnych trendów, takich jak nadwaga i otyłość - ocenia prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Innowacje sposobem na poprawę jakości

    Producenci żywności od wielu lat podejmują skuteczne działania na rzecz poprawy jakości żywieniowej produktów spożywczych – mówi Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny i Członek Zarządu PFPŻ ZP.