produkcja żywności

Artykuły - Produkcja żywności (12)

  • Bruksela zdecyduje o przyszłości produktów roślinnych

    Bruksela zdecyduje o przyszłości produktów roślinnych

    PE debatuje o zmianach w polityce rolnej WPR. UE chce wprowadzić zmiany które mają wzmocnić bezpieczeństwo ekonomiczne europejskich rolników i zapewniły bezpieczeństwo żywnościowe obywatelom państw członkowskich obecnie i w przyszłości. Na posiedzeniu Parlamentu Europejskiego europosłowie zdecydują te o przyszłości żywności pochodzenia roślinnego.
  • Przemysł spożywczy wpadł w pułapkę niższych marż

    Przemysł spożywczy wpadł w pułapkę niższych marż

    Produkcja żywności to jeden z najważniejszych sektorów polskiej gospodarki. Odpowiada za 2,6 proc. PKB, czyli w większym stopniu niż motoryzacja. Największym problemem tej branży są spadające marże.
  • Polacy marnują mniej żywności - to efekt pandemii

    Polacy marnują mniej żywności - to efekt pandemii

    Lockdown i narodowa kwarantanna wiele zmieniły - Polacy marnują mniej żywności. Do takich wniosków doszły badaczki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • Co producenci dodają do żywności?

    Co producenci dodają do żywności?

    Producenci żywności lubią się chwalić, że ich produkt nie zawiera konserwantów. Zdają sobie bowiem sprawę, że wielu konsumentów obawia się ich szkodliwego wpływu na zdrowie. Czy słusznie? Poznaj prawdę o stosowanych w żywności dodatkach.
  • Rośnie popyt na produkty konserwowe i mrożonki

    Rośnie popyt na produkty konserwowe i mrożonki

    Podczas lockdownu drastycznie wzrosło zapotrzebowanie na produkty o długim terminie przydatności do spożycia. W przypadku ryb były to produkty mrożone i w puszkach. Polska na tym rynku jest liderem w UE , który produkuje przede wszystkim produkty przetworzone, mrożone, puszki.
  • Czy kryzys głodu grozi również mieszkańcom Europy?

    Czy kryzys głodu grozi również mieszkańcom Europy?

    Kraje Zachodu alarmują, że zaczyna brakować rąk do pracy, a przez epidemię najprawdopodobniej nie będzie można liczyć na pracowników z Europy Wschodniej. Czy to możliwe, że Europie będzie grozić klęska głodu - pytają eksperci.
  • Zapotrzebowanie na polskie wina przewyższa nasze możliwości

    Zapotrzebowanie na polskie wina przewyższa nasze możliwości

    W Polsce rozwija się produkcja wina, które cieszy się coraz większym uznaniem wśród konsumentów. Zbiory winogron z 400 polskich winnic pozwalają wyprodukować ok. 700 tys. butelek, a popyt zdecydowanie przewyższa podaż.
  • Podwójne standardy produkcji żywności. Sprawa trafi do Rady UE

    Unijni ministrowie odpowiedzialni za rolnictwo zajmą się w poniedziałek sprawą podwójnych standardów w produkcji żywności. Z informacji PAP ze źródeł w Brukseli wynika, że Polska podchodzi do tej kwestii ostrożnie.
  • Polscy naukowcy pracują nad lepszą żywnością

    Polscy naukowcy pracują nad lepszą żywnością

    Ponad 28 mln zł z programu Horyzont 2020 zdobyli dotąd uczeni z Polski na badania nad żywnością. Chcą zapewnić Europejczykom nowe źródła białka, poprawić jakość ich ulubionych owoców i zmniejszyć straty w hodowli zwierząt dzięki nowym szczepionkom. A w ogłoszonych właśnie konkursach na nowe projekty tego typu przeznaczono kolejne 416 mln euro.
  • Higiena w chińskich fabrykach żywności: "Historie z filmów grozy"

    Higiena w chińskich fabrykach żywności: "Historie z filmów grozy"

    Blisko połowa chińskich zakładów produkujących żywność nie spełnia podstawowych standardów higieny i jakości.

Filmy - Produkcja żywności (6)

  • Narodowy Holding Spożywczy będzie działał na zasadach rynkowych?

    Narodowy Holding Spożywczy – którego plany stworzenia są co prawda spóźnione, ale wciąż żywe – ma być państwowym sposobem na wzmocnienie polskich producentów żywności. Według Ministerstwa Aktywów Państwowych NHS będzie grupą kapitałową, która wesprze polskich rolników i producentów, wzmocni pozycję polskich spółek skarbowych na rynku oraz zwiększy ich konkurencyjność w Polsce i za granicą. Jak powstanie Polskiego Holdingu Spożywczego wpłynie na działalność podmiotów handlowych, które już istnieją na polskim rynku? Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji wskazuje, że jeżeli NHS będzie mógł działać na rynku na specjalnych zasadach, może stanowić zagrożenie dla innych spółek. Firmy w Polsce już dziś wypełniają misję – ściśle współpracując i wspierając polskich rolników oraz producentów.
  • Dobra współpraca nauki i przemysłu

    Mamy nadzieję, że dziś zadeklarowana wola współpracy nauki i przemysłu zaowocuje skoordynowanymi działaniami na rzecz optymalizacji produktów spożywczych w Polsce – ocenia Marek Przeździak, prezes zarządu Polbisco Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych.
  • Unia wzywa do współpracy na rzecz lepszej jakości produktów

    W 2016 roku Rada Europejska wezwała rządy, by do końca 2017 wdrożyły krajowe plany ulepszania produktów spożywczych, zaleca działania przy współpracy z producentami – mówi Wojciech Kałamarz, przewodniczący Europejskiej Platformy ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia.
  • Trzeba walczyć z nadwagą i otyłością

    Poprawa jakości żywieniowej produktów żywnościowych i ułatwienie konsumentom dostępu do tzw. „zdrowszej opcji” są wskazywane jako jedno z istotnych działań mających na celu zahamowanie niekorzystnych trendów, takich jak nadwaga i otyłość - ocenia prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.