potrawy wigilijne

Artykuły - Potrawy wigilijne (3)

  • Wigilia z twistem

    Wigilia z twistem

    Najważniejsza kolacja w roku będzie naprawdę niepowtarzalna, jeśli "podkręcisz" tradycyjne przepisy tak, jak radzi nam Daria Ładocha.
  • Stół wigilijny można urozmaicić

    Stół wigilijny można urozmaicić

    Święta Bożego Narodzenia w Polsce obchodzone są bardzo tradycyjnie. Większość gospodyń domowych co roku przygotowuje sprawdzone i lubiane przez domowników potrawy. Karp przygotowywany na różne sposoby, barszcz czerwony, zupa grzybowa czy pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne potrawy pojawiające się w wigilijny wieczór na polskich stołach.
  • Nie bójmy się cukru w święta

    Nie bójmy się cukru w święta

    Choć eksperci przestrzegają, aby starać się unikać cukru, w święta nie należy się go przesadnie bać. Tak samo jak świątecznych potraw. - Wigilijne menu jest fantastyczne i szkoda, że jest tylko raz w roku - mówi PAP Life prof. Iwona Wawer.

Filmy - Potrawy wigilijne (8)

  • "Król wigilijnego stołu". "Raport" o karpiach w polskiej tradycji.

    Polska jest największym producentem karpia w Europie. Co roku na krajowy i unijny rynek trafia ponad 20 tysięcy ton tej ryby. Zatem kolacja wigilijna z karpiem czy bez? Reportaż Marcina Piotra Wrony z programu "Raport" Polsatu News. "Raport" codziennie od poniedziałku do piątku o 20:50 w Polsat News.
  • "Król wigilijnego stołu". "Raport" o karpiach w polskiej tradycji.

    Polska jest największym producentem karpia w Europie. Co roku na krajowy i unijny rynek trafia ponad 20 tysięcy ton tej ryby. Zatem kolacja wigilijna z karpiem czy bez? Reportaż Marcina Piotra Wrony z programu "Raport" Polsatu News. "Raport" codziennie od poniedziałku do piątku o 20:50 w Polsat News.
  • Ewa gotuje: Wigilijne dania Ewy Wachowicz – bezmięsny pasztet, moczka, krokiety ziemniaczane i makiełki

    Kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia w sobotę 19 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaproponuje kilka postnych potraw na wieczerzę wigilijną. Najpierw upiecze bezmięsny pasztet z czerwonej soczewicy. Następnie ugotuje moczkę, czyli słodką zupę piernikową. Kolejnym daniem będą krokiety ziemniaczane z wędzonym łososiem, podane z barszczem czerwonym. Na deser Ewa zrobi makiełki z bakaliami. W programie „Ewa gotuje” podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników wigilijnych potraw.
  • Osoby na diecie nie muszą rezygnować ze świątecznych potraw

    Podczas świąt trudno się oprzeć pokusie tradycyjnych potraw i łatwo przesadzić z ilością. Dlatego dietetycy przede wszystkim zalecają umiar oraz zwracanie uwagi na to, co jemy i w jakich ilościach. Warto też zastosować kilka trików, dzięki którym przysmaki będą mniej kaloryczne, a nasz układ pokarmowy nie będzie przeciążony. Jeśli sami przygotowujemy świąteczne menu, starajmy się nieco dostosować tradycyjne potrawy do diety tak, by nadal pozostawały pyszne i aromatyczne, ale miały mniej tłuszczu i cukru. Jeśli spędzamy święta poza domem, można taką odmienioną potrawę podarować gospodarzom i zapoczątkować nowy trend wśród rodziny czy przyjaciół. Dietetycy przestrzegają, by nie zasiadać do świątecznego stołu na czczo, bo zaostrzony apetyt spowoduje, że można zjeść nawet dwa razy więcej. Dobrym sposobem, aby temu zapobiec, jest zjedzenie mniej więcej godzinę wcześniej małej przekąski. Może to być kanapka z pełnoziarnistego chleba lub jogurt z otrębami i pestkami. Podczas biesiadowania przy suto zastawionym stole przede wszystkim powinno się zachować umiar. Nie musimy przecież zjadać każdego przysmaku w ilościach hurtowych, a jeśli już mamy ochotę spróbować wszystkiego, to warto postawić na małą porcję. Ważne też, żeby nie siedzieć przy stole zbyt długo. W przerwach pomiędzy posiłkami wskazany jest więc spacer i ruch na świeżym powietrzu. Natomiast pomiędzy świątecznymi potrawami warto pić wodę z bąbelkami, która da szybsze uczucie sytości.