potrawy wigilijne

Artykuły - Potrawy wigilijne (3)

  • Wigilia z twistem

    Wigilia z twistem

    Najważniejsza kolacja w roku będzie naprawdę niepowtarzalna, jeśli "podkręcisz" tradycyjne przepisy tak, jak radzi nam Daria Ładocha.
  • Stół wigilijny można urozmaicić

    Stół wigilijny można urozmaicić

    Święta Bożego Narodzenia w Polsce obchodzone są bardzo tradycyjnie. Większość gospodyń domowych co roku przygotowuje sprawdzone i lubiane przez domowników potrawy. Karp przygotowywany na różne sposoby, barszcz czerwony, zupa grzybowa czy pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne potrawy pojawiające się w wigilijny wieczór na polskich stołach.
  • Nie bójmy się cukru w święta

    Nie bójmy się cukru w święta

    Choć eksperci przestrzegają, aby starać się unikać cukru, w święta nie należy się go przesadnie bać. Tak samo jak świątecznych potraw. - Wigilijne menu jest fantastyczne i szkoda, że jest tylko raz w roku - mówi PAP Life prof. Iwona Wawer.

Filmy - Potrawy wigilijne (6)

  • Tak pachnie Boże Narodzenie Andrzeja Polana. Jakie potrawy zaproponował?

    Jak zapachem wyczarować magię Bożego Narodzenia? W kuchni „Dzień Dobry TVN” Andrzej Polan przygotował m.in. śledzie z jabłkami i wędzonymi śliwkami oraz grzybowy barszcz z rurkami z ciasta francuskiego z farszem ziemniaczanym. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Osoby na diecie nie muszą rezygnować ze świątecznych potraw

    Podczas świąt trudno się oprzeć pokusie tradycyjnych potraw i łatwo przesadzić z ilością. Dlatego dietetycy przede wszystkim zalecają umiar oraz zwracanie uwagi na to, co jemy i w jakich ilościach. Warto też zastosować kilka trików, dzięki którym przysmaki będą mniej kaloryczne, a nasz układ pokarmowy nie będzie przeciążony. Jeśli sami przygotowujemy świąteczne menu, starajmy się nieco dostosować tradycyjne potrawy do diety tak, by nadal pozostawały pyszne i aromatyczne, ale miały mniej tłuszczu i cukru. Jeśli spędzamy święta poza domem, można taką odmienioną potrawę podarować gospodarzom i zapoczątkować nowy trend wśród rodziny czy przyjaciół. Dietetycy przestrzegają, by nie zasiadać do świątecznego stołu na czczo, bo zaostrzony apetyt spowoduje, że można zjeść nawet dwa razy więcej. Dobrym sposobem, aby temu zapobiec, jest zjedzenie mniej więcej godzinę wcześniej małej przekąski. Może to być kanapka z pełnoziarnistego chleba lub jogurt z otrębami i pestkami. Podczas biesiadowania przy suto zastawionym stole przede wszystkim powinno się zachować umiar. Nie musimy przecież zjadać każdego przysmaku w ilościach hurtowych, a jeśli już mamy ochotę spróbować wszystkiego, to warto postawić na małą porcję. Ważne też, żeby nie siedzieć przy stole zbyt długo. W przerwach pomiędzy posiłkami wskazany jest więc spacer i ruch na świeżym powietrzu. Natomiast pomiędzy świątecznymi potrawami warto pić wodę z bąbelkami, która da szybsze uczucie sytości.
  • Paulina Sykut: jej "number one" to karp

    Paulina Sykut w święta będzie pracować, ale znajdzie też czas na wizytę w rodzinnym mieście i święta z najbliższymi. - Uwielbiam smażonego karpia mojej mamy i barszcz z uszkami - mówi prezenterka. Jakie potrawy polecają na święta Magda Gessler, Pascal Brodnicki i Robert Makłowicz? Jak wspominają Boże Narodzenie Maciej Maleńczuk, Gosia Baczyńska i Katarzyna Kolenda-Zaleska? Kogo w tym roku zje Gordon Ramsey, a co przygotuje Nigella Lawson? I jak wygrać supernagrody pod choinkę? Odpowiedzi szukaj w serwisie Święta.interia.pl.
  • Rodzinne święta Beaty Sadowskiej

    Będzie po prostu normalnie: rodzina, choinka, prezenty. I bezkonkurencyjne potrawy mojej mamy - mówi Beata Sadowska, pytana o to, jak spędzi tegoroczne Boże Narodzenie. Jakie potrawy polecają na święta Magda Gessler, Pascal Brodnicki i Robert Makłowicz? Jak wspominają Boże Narodzenie Maciej Maleńczuk, Gosia Baczyńska i Katarzyna Kolenda-Zaleska? Kogo w tym roku zje Gordon Ramsey, a co przygotuje Nigella Lawson? I jak wygrać supernagrody pod choinkę? Odpowiedzi szukaj w serwisie Święta.interia.pl.