posiłki

Artykuły - Posiłki (83)

Filmy - Posiłki (5)

  • Małe kangurki piją razem mleko

    Posiłki smakują najlepiej, gdy spożywa się je w towarzystwie. Wiedzą o tym te małe kangurki pijące razem mleko. Jade, Furball, Misty, Dave, Sophie oraz Daisy znajdują się obecnie w bezpiecznym schronisku dla dzikich zwierząt. (STORYFUL/x-news)
  • Warzywny pająk

    Dzieci uwielbiają kolorowe dekoracje z jedzenia. Jeszcze lepiej, gdy całe danie jest w niebanalnym kształcie! Z warzyw możecie przygotować dla swoich milusińskich fantastycznego pająka - w takiej formie dziecko chętniej zje warzywa, które zwykle nie cieszą się popularnością u najmłodszych!
  • Jak powinny wyglądać posiłki osoby na diecie?

    Dietetycy radzą, by osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów, spożywały regularne posiłki, przygotowywane ze świeżych produktów. Bardzo ważny jest czas ich trwania, z czego nie wszyscy zdają sobie sprawę. Najlepiej, by każdy posiłek trwał co najmniej pół godziny. Żołądek potrzebuje około 15 minut, by zawiadomić mózg o tym, że jest już pełny. Jedząc w pośpiechu i dużymi kęsami, można zatem zjeść o wiele za dużo. - – Pierwsza rzecz: musimy sobie przygotować właściwą dietę, taką, która będzie zawierała wszystkie niezbędne dla nas składniki, które tolerujemy i na które nie jesteśmy uczuleni. Druga kwestia to jest ustalenie rytmu przyjmowania posiłków, następnie dokonywanie właściwych wyborów przy sklepowej półce: musimy kupować takie produkty, które są zdrowe, nie są wysoce przetworzone, mają certyfikaty i pochodzą z upraw ekologicznych – tłumaczy Tomasz Lis, rzecznik firmy Philipiak. – Powinniśmy zrobić przegląd szafki, czyli wyrzucamy wszystkie produkty, które są niezdrowe i szkodzą nam, na pewno są to mieszanki przyprawowe z glutaminianem sodu, kostki rosołowe, dania typu instant, jakieś zupki, sosy instant, które dodajemy dla smaku. Na pewno białe pieczywo pszenne, bułeczki czy jakieś gotowe wyroby cukiernicze. To są te produkty, które nie przysłużą się nam absolutnie w żadnej mierze – dodaje Justyna Marszałkowska, dietetyk.
  • Oskórowane żabie nogi! Zjedlibyście coś takiego?

    Choć trudno w to uwierzyć, egzotyczna Indonezja to obecnie największy eksporter żab na europejskie rynki! Mowa oczywiście o żabach przeznaczonych do konsumpcji.