pomidory

Artykuły - Pomidory (123)

  • Pomidory – idealne nie tylko na upalne dni

    Pomidory – idealne nie tylko na upalne dni

    Lipiec jest wyjątkowo szczodrym miesiącem, natura zasypuje nas bogactwem swoich plonów. Stragany uginają się od szerokiej oferty owoców i warzyw. Wybierzmy te najlepsze dla naszego zdrowia.
  • Pięć zalet pomidorów. Możesz się zdziwić!

    Pięć zalet pomidorów. Możesz się zdziwić!

    Pomidory to owoce czy warzywa? Zdania na ten temat są podzielone. Poznaj zalety jedzenia pomidorów, teraz jest na nie najlepszy czas!
  • Z czego właściwie zrobiony jest keczup?

    Z czego właściwie zrobiony jest keczup?

    Polacy kochają keczup. Rocznie statystyczny Polak zjada go rocznie ponad 1 kilogram. Butelka keczupu znajduje się w 80 procentach polskich lodówek a jedna trzecia rodaków je keczup każdego dnia. Wiemy, że jest pyszny. A czy jest zdrowy?
  • Pomidory: Pełnia zdrowia i smaku

    Pomidory: Pełnia zdrowia i smaku

    Pomidory królują na stołach mieszkańców regionu Morza Śródziemnego i z każdym rokiem zyskują na popularności w przeróżnych zakątkach świata. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych pomidory mają do zaoferowania cały wachlarz składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść?
  • Pomidory - powakacyjne SOS dla skóry

    Pomidory - powakacyjne SOS dla skóry

    Pomidory to produkt, którego w naszej diecie nie może zabraknąć po wakacjach - przekonuje dietetyk Alex Caspero. Wyjaśnia, że bogate w likopen warzywo pomoże naprawić szkody wyrządzone skórze po długich kąpielach słonecznych.
  • Czerwona odsłona zdrowia

    Czerwona odsłona zdrowia

    Kolor ma znaczenie – również w świecie wartości odżywczych. Czerwony kolor warzyw jest tożsamy z wysoką zawartością likopenu – silnego antyutleniacza. W związek ten obfitują oczywiście pomidory. Co to dla nas oznacza?
  • Jak lodówka zabija smak pomidorów

    Jak lodówka zabija smak pomidorów

    W niskich temperaturach – na przykład po umieszczeniu w lodówce – wyłączane są geny odpowiedzialne za powstawanie lotnych substancji nadających pomidorom smak - informuje pismo „PNAS”.
  • Trzymasz pomidory w lodówce? To błąd

    Trzymasz pomidory w lodówce? To błąd

    To oficjalne - pomidory smakują gorzej, gdy są przechowywane w lodówce.
  • Pomidory na zdrowie

    Pomidory na zdrowie

    Znane były Indianom, którzy uprawiali je na długo przed Kolumbem, na terenach obecnego Meksyku i Peru. Nieduży (do 10 dag) pomidor dostarcza ok. 20 kalorii, zawiera witaminy A, z grupy B, C, PP oraz w zależności od odmiany również trochę wit. D, E i K.
  • Zdrowie w pomidorach

    Zdrowie w pomidorach

    Wybierając najlepsze okazy kierujmy się zmysłem wzroku. Im bardziej wybarwione i jędrne, tym będą dla nas cenniejsze. Smakują niemal wszystkim. Przez lata obecności na polskich stołach pomidory stały się swego rodzaju „warzywem powszednim”.

Filmy - Pomidory (34)

  • Mikołaj Rey w krainie pomidora

    Mikołaj Rey odwiedził Dolinę Loary, gdzie znajduje się zamek Louisa Alberta de Brogile. Posiadłość słynie z uprawy setek odmian pomidorów i ich przetwórstwa. Kucharz dowiedział się, co jest najważniejsze, by uzyskać jak najlepszy owoc. Rozmawiał również z tamtejszymi rolnikami na lokalnym festiwalu. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Co można przygotować z pomidorów?

    W dzisiejszej kuchni „Dzień Dobry TVN” kucharz i podróżnik Mikołaj Rey opowiedział wiele ciekawostek i przygotował pyszne potrawy z pomidorów. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Szybki sezonowy obiad. Penne z bakłażanem i pomidorem

    Najwięcej świeżych warzyw w Polsce mamy latem i wczesną jesienią. Należy z tego korzystać i jeść ich jak najwięcej. Sposobów na spożywanie warzyw jest wiele. Oto przepis na szybki i sezonowy obiad. Jak przygotować penne z bakłażanem i pomidorem? Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)
  • Kuchnia pełna pomidorów. Co z nich przyrządzić?

    Cristina Catese przygotowywała w kuchni programu dania z pomidorami w roli głównej. Za co kocha te letnie warzywa? Na stole pojawiły się takie pyszności jak: krem pomidorowy z mini pulpecikami i panzanella. (Dzień Dobry TVN/x-news)