pomidory

Artykuły - Pomidory (230)

  • Pomidory: Pełnia zdrowia i smaku

    Pomidory: Pełnia zdrowia i smaku

    Pomidory królują na stołach mieszkańców regionu Morza Śródziemnego i z każdym rokiem zyskują na popularności w przeróżnych zakątkach świata. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych pomidory mają do zaoferowania cały wachlarz składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść?
  • Pomidory - powakacyjne SOS dla skóry

    Pomidory - powakacyjne SOS dla skóry

    Pomidory to produkt, którego w naszej diecie nie może zabraknąć po wakacjach - przekonuje dietetyk Alex Caspero. Wyjaśnia, że bogate w likopen warzywo pomoże naprawić szkody wyrządzone skórze po długich kąpielach słonecznych.
  • Czerwona odsłona zdrowia

    Czerwona odsłona zdrowia

    Kolor ma znaczenie – również w świecie wartości odżywczych. Czerwony kolor warzyw jest tożsamy z wysoką zawartością likopenu – silnego antyutleniacza. W związek ten obfitują oczywiście pomidory. Co to dla nas oznacza?
  • Jak lodówka zabija smak pomidorów

    Jak lodówka zabija smak pomidorów

    W niskich temperaturach – na przykład po umieszczeniu w lodówce – wyłączane są geny odpowiedzialne za powstawanie lotnych substancji nadających pomidorom smak - informuje pismo „PNAS”.
  • Trzymasz pomidory w lodówce? To błąd

    Trzymasz pomidory w lodówce? To błąd

    To oficjalne - pomidory smakują gorzej, gdy są przechowywane w lodówce.
  • Pomidory na zdrowie

    Pomidory na zdrowie

    Znane były Indianom, którzy uprawiali je na długo przed Kolumbem, na terenach obecnego Meksyku i Peru. Nieduży (do 10 dag) pomidor dostarcza ok. 20 kalorii, zawiera witaminy A, z grupy B, C, PP oraz w zależności od odmiany również trochę wit. D, E i K.
  • Zdrowie w pomidorach

    Zdrowie w pomidorach

    Wybierając najlepsze okazy kierujmy się zmysłem wzroku. Im bardziej wybarwione i jędrne, tym będą dla nas cenniejsze. Smakują niemal wszystkim. Przez lata obecności na polskich stołach pomidory stały się swego rodzaju „warzywem powszednim”.
  • Rola pomidorów w diecie

    Rola pomidorów w diecie

    Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ o roli pomidorów i ich przetworów w diecie i pięciu powodach, dla których warto sięgać po zupę pomidorową.
  • Zielona energia z zepsutych pomidorów

    Zielona energia z zepsutych pomidorów

    Na samej tylko Florydzie co roku wyrzuca się prawie 400 tys. ton odpadów po pomidorach. Wkrótce mogą one zostać wykorzystane do produkcji zielonej energii.
  • Pomidory domowym sposobem

    Pomidory domowym sposobem

    Znane były Indianom, którzy uprawiali je na długo przed Kolumbem, na terenach obecnego Meksyku i Peru. Nieduży (do 10 dag) pomidor dostarcza ok. 20 kalorii, zawiera witaminy A, z grupy B, C, PP oraz w zależności od odmiany również trochę wit. D, E i K. Dostarcza nam sole mineralne takie jak: potas, wapń, sód, żelazo fosfor, magnez, mangan, miedź. Działa moczopędnie. Jest zasadotwórczy.

Filmy - Pomidory (30)

  • Jan Kuroń: Jeżeli chcemy robić ciasta lub tarty, to najlepsze są takie pomidory, które mają mniej wody

    W kuchni "Dzień Dobry Wakacje" Jan Kuroń przygotował między innymi: rustykalną tartę i faszerowane pomidory. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Pomidory to samo zdrowie! 5 powodów, dla których warto je jeść

    Pomidory to samo zdrowie! Teraz jest na nie najlepszy czas, bowiem możemy już dostać świeże, polskie warzywa w każdym sklepie. Dlaczego warto je jeść? Okazuje się, że mają zbawienne właściwości. Nie dość, że opóźniają procesy starzenia dzięki zawartemu w nich likopenowi, to jeszcze są doskonałe dla osób na diecie. Mają mało kalorii i w 93% składają się z wody. Sprawdźcie dlaczego jeszcze warto sięgnąć po słoneczne warzywo w każdej postaci. (Agencja TVN/x-news) Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.
  • Możesz je jeść do woli! 10 warzyw, które zawierają najwięcej wody

    Odpowiednie nawodnienie organizmu zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie. Bardzo dużą zawartość wody mają np. świeże warzywa. Dodatkowo są niskokaloryczne, więc można zjeść ich więcej. Które warzywa w dużej mierze składają się z wody i możesz je jeść do woli? (Agencja TVN/x-news/ zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery)
  • Karczochy z sosem pomidorowo-ziołowym

    Karczochy są warzywem o niezwykle delikatnym smaku, idealnie pasuje do nich sos pomidorowo-ziołowy. To danie zachwyci twoich gości i domowników, a już szczególnie wegetarian. Karczochy z sosem pomidorowo-ziołowym wykonasz błyskawicznie. Danie prezentuje się wykwintnie, a w dodatku warzywo jest naturalnym afrodyzjakiem, dlatego doskonale nadaje się na walentynkową kolację. Dowiedz się, jak zrobić idealne karczochy z sosem pomidorowo-ziołowym.