polska żywność

Artykuły - Polska żywność (2)

  • Morawiecki: Plan dla wsi oparty na trzech filarach

    Morawiecki: Plan dla wsi oparty na trzech filarach

    Nasz plan dla wsi chcemy oprzeć na trzech filarach: ochrona, wsparcie i rozwój - poinformował w czwartek premier Mateusz Morawiecki. Premier podkreślił, że rolnictwo jest podstawowym działem polskiej gospodarki. Rząd PiS wprowadził zwiększony limit sprzedaży produktów rolnych do 40 tys. zł. Powyżej też kwoty trzeba zapłacić 2-procentową opłatę.
  • Raport BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa -przekroczony milion ton!

    Raport BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa -przekroczony milion ton!

    Produkcja mięsa drobiowego w Polsce w latach 2014-2017 zwiększyła się o prawie 30 proc. i w 2017 roku Polska była odpowiedzialna za 16 proc. unijnej produkcji drobiu. W 2016 r. po raz pierwszy w historii eksport mięsa i podrobów drobiowych z naszego kraju przekroczył 1 mln t, a w sierpniu 2017 roku liczba wstawień kurcząt brojlerów osiągnęła wartość 100 mln sztuk w ciągu jednego miesiąca - wynika z raportu "Rynek mięsa drobiowego", przygotowanego przez ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej (KRD-IG).
  • Reformulacja: Chudsze, ale smaczniejsze?

    Reformulacja: Chudsze, ale smaczniejsze?

    Cola bez cukru, chipsy pozbawione soli i tłuszczu oraz nietuczące słodycze. Czy jest szansa, aby kiedykolwiek takie produkty powstały, były pyszne i cieszyły się popularnością wśród konsumentów? Odpowiedzią producentów jest reformulacja, czyli obniżenie zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach w odpowiedzi na epidemię chorób cywilizacyjnych. Biedronka w pierwszej połowie ubiegłego roku poddała procesowi reformulacji blisko 35 produktów marki własnej.
  • Warzywa z Polski sprzedawane jako słowackie

    Warzywa z Polski sprzedawane jako słowackie

    Inspektorzy ministerstwa rolnictwa Słowacji skontrolowali wielkoformatowe magazyny z warzywami i stwierdzili, że ich właściciele fałszowali informacje o kraju pochodzenia - poinformowało w piątek ministerstwo rolnictwa (MPRV). Właścicielom magazynów grozi grzywna do 100 tys. euro.
  • Polscy mleczarze optymistyczni w sprawie eksportu do Chin

    Polscy mleczarze optymistyczni w sprawie eksportu do Chin

    Sprzedaż polskich produktów mleczarskich na rynku chińskim idzie coraz lepiej - ocenił w czwartek w rozmowie z PAP przedstawiciel Polskiej Izby Mleka na targach żywności SIAL w Szanghaju, gdzie promowali się m.in. polscy mleczarze.
  • Optyczny analizator jedzenia sprawdzi jego skład

    Optyczny analizator jedzenia sprawdzi jego skład

    Sprawdzenie składu danego produktu spożywczego jest możliwe już dzisiaj. Na rynku są produkty pozwalające prześwietlić jedzenie za pomocą np. promieniowania rentgenowskiego. Nowo opracowany optyczny analizator jedzenia wykorzystuje grafen, dzięki któremu rozpoznawanie składu produktu będzie szybsze i dokładniejsze.
  • Czechy nas nie trawią. Czarny PR blokuje naszą żywność

    Czechy nas nie trawią. Czarny PR blokuje naszą żywność

    Czechy spadły z trzeciej na piątą pozycję wśród największych odbiorców polskiej żywności.
  • Chcemy wiedzieć wszystko o GMO

    Chcemy wiedzieć wszystko o GMO

    Resort rolnictwa po raz kolejny zamierza przedłużyć termin wejścia w życie zakazu karmienia zwierząt paszami GMO do końca 2024 r. ale jednocześnie przygotowywany jest program, który pozwoli na częściowe zastąpienie importowanej soi krajowymi roślinami białkowymi. m.in. rośliny bobowate, śruta rzepakowa, soja non GMO, która może być uprawiana w Polsce czy białko owadzie.
  • Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    We wtorek Instytut Żywności i Żywienia, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu podpiszą list intencyjny na rzecz współpracy w zakresie optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych.
  • Bogucki - koniec takiej żywności w Polsce

    Bogucki - koniec takiej żywności w Polsce

    Polska uważa, że nie może być tzw. "podwójnej jakości" żywności. Powinien być jeden standard żywności dla wszystkich konsumentów UE, ale ten problem można jedynie rozwiązać na poziomie unijnym - zapowiedział PAP wiceminister Jacek Bogucki. Również prezydent RP Andrzej Duda, powiedział - nie można mówić o produktach drugiej kategorii. "Albo coś jest produktem, albo coś jest po prostu bublem" - stwierdził.

Filmy - Polska żywność (8)

  • Polskie produkty doceniane za granicą. Wartość eksportu wzrosła o 2,3%

    84 mld euro wyniosła wartość polskiego eksportu w 2016 r. Oznacza to wzrost o 2,3% w porównaniu do roku poprzedniego. Wartość importu wyniosła z kolei 179 mld euro i była wyższa o 0,9% niż w roku 2015.
  • Polscy producenci żywności z silną pozycją na zagranicznych rynkach

    Rynek produktów rolno-spożywczych jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki. Wartość eksportu w 2014 roku wyniosła ponad 20 miliardów euro, a dodatnie saldo handlowe osiągnęło wartość 6 miliardów euro. Na zagranicznych rynkach polscy producenci konkurują nie tylko ceną, lecz także jakością. To wyzwanie, bo gusta odbiorców w poszczególnych krajach mogą się znacząco od siebie różnić. Komentuje Andrzej Kowalski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
  • Konsumenci już nie szukają najtańszych produktów

    Polacy coraz częściej przy wyborze produktów żywnościowych kierują się jakością. Sięgają po dobre artykuły, ale w korzystnej cenie – mówi Andrzej Faliński z POHiD. Są też otwarci na innowacje i lubią próbować nowych smaków, a sieci handlowe wychodzą naprzeciw ich oczekiwaniom. Żywność wciąż ma wyższy niż na Zachodzie udział w koszyku konsumenta.
  • R. Antczak: Można spodziewać się odbicia sprzedaży w segmencie żywności

    W połowie przyszłego roku inwestycje przedsiębiorstw mogą nieco wyhamować. Spowoduje to wzrost sprzedaży detalicznej w segmencie żywności w kolejnym roku – ocenia Rafał Antczak z Deloitte. To może być dobry moment, żeby zrestrukturyzować handel detaliczny w kraju.