polska żywność

Artykuły - Polska żywność (2)

  • Ceny podstawowych produktów rolnych w marcu wzrosły o 4,4 proc.

    Ceny podstawowych produktów rolnych w marcu wzrosły o 4,4 proc.

    Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, tj. pszenicy, żyta, żywca wołowego, żywca wieprzowego, drobiu i mleka krowiego w marcu wzrosły o 4,4 proc. rdr - podał GUS. W stosunku do lutego 2019 roku ceny wzrosły już o 2,1 proc. Zdaniem ekspertów znacznie powyżej oczekiwań wzrosła inflacja bazowa.
  • Rynek ziemniaka - jaka cena?

    Rynek ziemniaka - jaka cena?

    - Według wstępnych prognoz NEPG (Stowarzyszenie producentów ziemniaków Europy Północno-Zachodniej) areał uprawy ziemniaków jadalnych (bez sadzeniaków i skrobiowych) w tzw. UE-5 (obejmującym Niemcy, Francję, Holandię, Belgię i Wielką Brytanię) w 2019 r. wzrośnie w porównaniu z rokiem poprzednim o 1-2 proc. i po raz pierwszy przekroczy 600 tys. ha.
  • Ceny produktów zwierzęcych - nerwowo na rynku mięsa

    Ceny produktów zwierzęcych - nerwowo na rynku mięsa

    W marcu w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły ceny skupu produktów zwierzęcych. W skali roku ceny skupu większości produktów rolnych były wyższe, z wyjątkiem cen żywca wieprzowego. Zdaniem ekspertów sytuacja na runku mięsa robi się bardzo nerwowa.
  • To koniec taniego mięsa? W najbliższym czasie możliwy wzrost cen

    To koniec taniego mięsa? W najbliższym czasie możliwy wzrost cen

    Majówkowy grill może być ostatnią okazją na zakup taniego mięsa. W ostatnich tygodniach obserwowaliśmy dynamiczny wzrost cen skupu żywca wieprzowego i drobiowego. W połowie kwietnia cena skupu żywca wieprzowego w Polsce była o ponad 40 proc., a mięsa drobiowego o 4,2 proc. wyższa niż na koniec 2018 r. - wynika z analizy ekspertów Banku BNP Paribas.
  • Amerykanie rozważają wstrzymanie importu wieprzowiny z Polski

    Amerykanie rozważają wstrzymanie importu wieprzowiny z Polski

    Wygląda na to, że Amerykanie mówią "sprawdzam" i upominają się o dodatkowe gwarancje przy nadzorze mięsa wieprzowego wysyłanego z Polski. Na dodatkowe badania surowca, jak i kolejne etaty dla lekarzy weterynarii, którzy ponadprogramowo kontrolowaliby zakłady dopuszczone na rynek USA, należałoby przeznaczyć 4 mln zł.
  • Raport: Coraz więcej kur niosek hodowanych ekologicznie

    Raport: Coraz więcej kur niosek hodowanych ekologicznie

    W Polsce rośnie liczba kur niosek hodowanych w systemie ekologicznym, wolnowybiegowym i ściółkowym - wynika z raportu Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Dodano, spada udział chowu klatkowego w podaży jaj konsumpcyjnych.
  • Wysoka zmienność cen na rynku owoców i warzyw

    Wysoka zmienność cen na rynku owoców i warzyw

    Zgodnie z wynikowym szacunkiem GUS z 21.12.2018, ubiegłoroczne zbiory owoców wyniosły ok. 5,1 mln t (+62% r/r). Tym samym ukształtowały się one na najwyższym poziomie w historii. Z kolei, susza silnie obniżyła ubiegłoroczne zbiory warzyw. Ceny ich biją kolejne rekordy. Zdaniem analityków to jeszcze nie koniec.
  • KOWR: Eksport towarów rolno-spożywczych wzrósł do 29,3 mld euro

    KOWR: Eksport towarów rolno-spożywczych wzrósł do 29,3 mld euro

    Eksport towarów rolno-spożywczych w 2018 roku wzrósł o 5,5 proc. do 29,3 mld euro - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych w 2018 r. osiągnęła poziom 29,3 mld euro - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Oznacza to 5,5-proc. wzrost wobec 2017 r. Najwięcej w ub.r. wyeksportowano żywca, mięsa i jego przetworów.
  • KE ws. mięsa: od was zależy jak kontrolujecie produkty

    KE ws. mięsa: od was zależy jak kontrolujecie produkty

    Trwa wojna handlowa z Czechami. KE sugerowała, że Republika Czeska nieprawidłowo wykorzystywała przepisy dotyczące kontroli przy imporcie żywności. Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski odgraża się, jeżeli polskie mięso będzie "szykanowane", to resort rolnictwa może zacząć przyglądać się dokładniej czeskim produktom, np.piwu podał TOK FM.
  • Czechy wprowadzają kontrolę całego importu z Polski

    Czechy wprowadzają kontrolę całego importu z Polski

    Agencja CTK, na którą powołuje się Reuter, podała, że czeski minister rolnictwa Miroslaw Toman poinformował o rozważanym przez Pragę całkowitym zakazie importu mięsa z Polski. Decyzja ma związek z wykryciem salmonelli w 700 kilogramowej partii mięsa, która trafiła do naszych sąsiadów. Na konferencji prasowej Toman powiedział, że groźne dla zdrowia bakterie znaleziono w mięsie z Polski znajdującym się w magazynach firmy Frost Logistics w miejscowości Dolni Jirczany w pobliżu Pragi.

Filmy - Polska żywność (9)

  • Polska żywność w Azji? Firmy szukają nowych kierunków eksportu

    ranża rolno-spożywcza jest bardzo istotnym sektorem z punktu widzenia polskiego handlu zagranicznego. W 2017 roku krajowi przedsiębiorcy z tej branży wyeksportowali towary o wartości ponad 27 miliardów euro, co stanowiło 20-procentowy udział w polskim eksporcie ogółem. Kluczowym momentem dla polskich firm w tym obszarze było wejście do Unii Europejskiej. Od 2004 roku wartość towarów wysyłanych z Polski do krajów członkowskich wzrosła o ponad 22 miliardy euro, czyli 420 proc. W 2017 roku eksport żywności wzrósł o 12 proc. r/r. Polska awansowała tym samym na siódme miejsce w kategorii największych eksporterów żywności w Unii Europejskiej.
  • Polskie produkty doceniane za granicą. Wartość eksportu wzrosła o 2,3%

    84 mld euro wyniosła wartość polskiego eksportu w 2016 r. Oznacza to wzrost o 2,3% w porównaniu do roku poprzedniego. Wartość importu wyniosła z kolei 179 mld euro i była wyższa o 0,9% niż w roku 2015.
  • Polscy producenci żywności z silną pozycją na zagranicznych rynkach

    Rynek produktów rolno-spożywczych jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki. Wartość eksportu w 2014 roku wyniosła ponad 20 miliardów euro, a dodatnie saldo handlowe osiągnęło wartość 6 miliardów euro. Na zagranicznych rynkach polscy producenci konkurują nie tylko ceną, lecz także jakością. To wyzwanie, bo gusta odbiorców w poszczególnych krajach mogą się znacząco od siebie różnić. Komentuje Andrzej Kowalski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
  • Konsumenci już nie szukają najtańszych produktów

    Polacy coraz częściej przy wyborze produktów żywnościowych kierują się jakością. Sięgają po dobre artykuły, ale w korzystnej cenie – mówi Andrzej Faliński z POHiD. Są też otwarci na innowacje i lubią próbować nowych smaków, a sieci handlowe wychodzą naprzeciw ich oczekiwaniom. Żywność wciąż ma wyższy niż na Zachodzie udział w koszyku konsumenta.