polscy naukowcy

Artykuły - Polscy naukowcy (26)

  • Bioniczna trzustka powstaje w Polsce

    Bioniczna trzustka powstaje w Polsce

    ​Bioniczne narządy z żywych komórek są szansą na rozwiązanie problemów współczesnej transplantologii. Dokonania polskich naukowców z Fundacji Badań i Rozwoju Nauki dowodzą, że technologia ta wyznacza przełom w medycynie, a biodrukowanie tkanek i organów zapowiada rewolucję medyczną, która znacznie poprawi jakość i wydłuży życie pacjentów transplantacyjnych.
  • Prawie połowa polskich naukowców za granicą nie chce wracać do kraju

    Prawie połowa polskich naukowców za granicą nie chce wracać do kraju

    ​Prawie 47 proc. pracujących za granicą polskich naukowców nie planuje powrotu do kraju; połowa spośród nich widzi korzyści z kontaktów z naukowcami z Polski, brakuje im jednak okazji do współpracy z nimi - wynika z badania przeprowadzonego przez fundację Polonium.
  • Niemieccy i hiszpańscy naukowcy wybrali Polskę

    Niemieccy i hiszpańscy naukowcy wybrali Polskę

    Ponad 600 zagranicznych uczonych w ciągu ostatniej dekady przyjechało pracować do Polski. Najwięcej z Ukrainy, Niemiec i Indii. 34 badaczy z całego świata przyjął Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN. Naukowcy, w tym chemicy, biologowie, językoznawcy i psychologowie, przenieśli się w ramach unijnego programu Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA).

Filmy - Polscy naukowcy (3)

  • Kurczak wyhodowany na liściach szpinaku. Niezwykłe odkrycie polskich naukowców

    Czy można wyprodukować mięso bez zabijania zwierząt? Najnowsze badania dowodzą, że jest to możliwe. Polscy naukowcy wyhodowali kurczaka na liściach szpinaku. O tym przełomowym odkryciu opowiedział Stanisław Łoboziak, biolog molekularny z Centrum Nauki Kopernik. – Tak naprawdę to jest nowy spożywczy byt, ponieważ konsystencją przypomina trochę wodorosty i nie ma smaku kurczaka, ale wrzucaliśmy tam tylko komórki mięśniowe. A mięso to również komórki tłuszczowe i inne fragmenty tkanek, też hemoglobina, która pochodzi z krwi. To wszystko nadaje smak mięsu – wyjaśnił. Kiedy ta technologia wejdzie na rynek i będzie można kupić „mięso bez mięsa”? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Naukowcy z Gdańska chcą kupić las tropikalny

    Skąd pomysł polskich naukowców z Gdańska na kupno lasów tropikalnych? Opowiedzieli o tym botanik Marta Kolanowska i zoolog Mateusz Ciechanowski. – Jednym z celów jest stworzenie tam polskiej stacji badawczej – powiedział Ciechanowski. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Polska wiertnica może się wwiercić w kosmiczny grunt

    Kosmiczna wiertnica przygotowana przez polskich naukowców może badać grunt ciał niebieskich, np. Marsa. Może też przydać się do pracy na Ziemi w trudno dostępnych albo skażonych miejscach. To nowatorskie urządzenie potrafi pracować bez udziału człowieka.