pierogi

Artykuły - Pierogi (86)

  • Pierogi z bobem

    Pierogi z bobem

    Smakosze bobu już wyczekują dni, kiedy pojawi się on na straganach i w sklepach. Warto przyrządzić z niego pyszne nadzienie do pierogów. Gwarantujemy, że znikną błyskawicznie!
  • Pierogi po góralsku

    Pierogi po góralsku

    Niecodzienne nadzienie zachwyca smakiem. Wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege", a pierogi po góralsku na stałe zagoszczą w twoim menu!
  • Pierogi z łososiem

    Pierogi z łososiem

    Prawdziwa gratka dla miłośników pierogów. Idealnie sprawdzą się również na bardziej uroczysty obiad.
  • Pierogi z truskawkami

    Pierogi z truskawkami

    Nie ma lepszego obiadu niż zupa pomidorowa a na drugie oczywiście pierogi z truskawkami. Dzieci je uwielbiają!
  • Jared Leto uwielbia polskie pierogi. Zajada je przed koncertem 30 Seconds to Mars w Krakowie [FOTO]

    Jared Leto uwielbia polskie pierogi. Zajada je przed koncertem 30 Seconds to Mars w Krakowie [FOTO]

    W środę, 29 sierpnia, Jared Leto i jego zespół 30 Seconds to Mars wystąpią w Tauron Arena Kraków. Wokalista przed występem zajadał się w Polsce pierogami, które uwielbia.
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!
  • Pierogi z kapustą i mięsem

    Pierogi z kapustą i mięsem

    Klasyka polskiej kuchni.
  • Farsze do pierogów na szybko

    Farsze do pierogów na szybko

    Jaki jest sekret pysznych pierogów? Idealny farsz!
  • Pierogi z krewetkami

    Pierogi z krewetkami

    Proste w przygotowaniu i wyjątkowo oryginalne w smaku.
  • Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

    Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

    Na jesienną walkę z chłodem proponujemy przepis na pyszne pierogi z pieczarkami i serem żółtym. Danie to z pewnością dostarczy nam odpowiedniej dawki energii!

Filmy - Pierogi (16)

  • Polskie pierogi podbijają Chiny. Joanna Boczek prowadzi pierogarnie w Szanghaju

    Pierogi to potrawa, z której słynie nasz kraj. Można je przygotować na wiele różnych sposobów: na słono, na słodko, z mięsem czy w wersji wegetariańskiej. A które z nich najbardziej przypadły do gustu Chińczykom? W studiu Joanna Boczek, która jest współwłaścicielką polskiej pierogarni, opowiedziała o tym, jak nasze narodowe danie robi furorę w Azji. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami

    Składniki: • ciasto pierogowe • 400 g białej kiełbasy (najlepiej surowej) • 2 cebule pokrojone w kostkę • 2 ząbki czosnku • łyżka suszonego majeranku • 100 ml oleju • pęczek szczypiorku • sól, pieprz • 100 g kwaśnej śmietany • łyżka masła Sposób przygotowania: Na patelni z olejem i masłem smażymy jedną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złota, odstawiamy z ognia. W garnku z olejem smażymy drugą cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy suszony majeranek oraz białą kiełbasę wyciągniętą z flaka. Całość smażymy 4 minuty. Przygotowane ciasto na pierogi wypełniamy wystudzonym farszem. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. Przekładamy na talerz, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, wcześniej przygotowaną okrasę oraz pokrojony szczypiorek. Serwujemy! Smacznego!
  • Zdrowie na widelcu - Pierogi i pyzy

    Kto z Was nie lubi pierogów i pyz? Chyba trudno o bardziej polskie danie. Aczkolwiek ostatnio nie mają dobrego PR i są uznawane za tuczące. Ale jeśli zrobimy je z wartościowych składników, dodamy zdrowy farsz, to okaże się, że wcale nie są takie niezdrowe.
  • Pyszne pierogi z krewetkami

    Pierogi kojarzą nam się zwykle z tym, co przyrządzała nam w domu babcia. Pierogi ruskie, z serem, z kapustą i grzybami, czy pierogi z jagodami. Od niedawna modne stały się rozmaite wariacje na temat pierogów, a teraz nadeszła pora na…. Pierogi z krewetkami! Choć w pierwszym momencie połączenie pierogów i krewetek nie wydaje się dobrym pomysłem, to ta mieszanka okazuje się być prawdziwym rajem dla naszego podniebienia. Nie wierzysz? Spróbuj!