pierogi

Artykuły - Pierogi (94)

  • Pierogi z kaszą i twarogiem

    Pierogi z kaszą i twarogiem

    Miłość do pierogów warto pielęgnować. Na przykład eksperymentując z farszem. Mieszanka wiejskiego twarogu z paloną kaszą gryczaną, z powodzeniem zastąpi klasyczne ruskie.
  • Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

    Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

    Idealne pierogi to nie tylko smakowity farsz, ale i dobrze przygotowane domowe ciasto. Podczas gotowania pierogi nie mogą się rozpadać, bo cała praca pójdzie na marne. Jak przygotować pierogi doskonałe?
  • Wege pierożki z kaszą gryczaną

    Wege pierożki z kaszą gryczaną

    Smakują wybornie!
  • Ciasto na pierogi. Idealne prosto z piekarnika

    Ciasto na pierogi. Idealne prosto z piekarnika

    Gładkie i elastyczne ciasto na pierogi? Zapomnij! Pieczona na chrupko tradycyjna potrawa podbija stoły i podniebienia.
  • Patatesli mantı, czyli pierogi z farszem z pikantnych ziemniaków

    Patatesli mantı, czyli pierogi z farszem z pikantnych ziemniaków

    To tureckie danie jest popularne i znane pod niemal identyczną nazwą również w kuchni południowego Kaukazu, w Azji Środkowej oraz w Afganistanie, a także w kuchniach chińskich muzułmanów. Jego sekretem jest doskonałe ciasto oraz farsz ziemniaczany, którego smak podbija cebula i pul biber.
  • Pierogi z serem i owocami

    Pierogi z serem i owocami

    Kto nie kocha pierogów? Można je jeść na wytrawnie lub słodko. Wypróbuj drugi wariant i przygotuj pierogi serem z jagodami.
  • Pierogi z lubczykiem

    Pierogi z lubczykiem

    Polacy uwielbiają pierogi. Najczęściej jemy je z klasycznym nadzieniem, ale warto czasami urozmaicić swoje menu. Oto przepis na pierogi z aromatycznym lubczykiem. Palce lizać!
  • Szpinakowe pierogi

    Szpinakowe pierogi

    Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami - chyba każdy z nas uwielbia pierogi! Czasami warto jednak urozmaicić sobie to danie i nadziać je inaczej niż zwykle. Co powiecie na pierogi ze szpinakiem i kaszą bulgur?
  • Pierogowy zawrót głowy

    Pierogowy zawrót głowy

    Są tanie, pożywne, łatwe do przyrządzania i przede wszystkim smaczne. Mowa o pierogach, które przeżywają w Polsce gastronomiczny renesans.
  • Pierogi z bobem

    Pierogi z bobem

    Smakosze bobu już wyczekują dni, kiedy pojawi się on na straganach i w sklepach. Warto przyrządzić z niego pyszne nadzienie do pierogów. Gwarantujemy, że znikną błyskawicznie!

Filmy - Pierogi (16)

  • "Ewa gotuje": Pierogi z serem i kaszą gryczaną

    Ewa Wachowicz w 339. odcinku programu przygotowuje pierogi z serem i kaszą gryczaną. Zobaczcie przepis na to pyszne danie prosto z Lubelszczyzny!Kaszę ugotować na sypko, wystudzić.Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, zaparzyć, wybić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut.Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Wymieszać z kaszą i śmietaną. Dodać boczek z cebulą – nadmiar tłuszczu zlać do miseczki (można okrasić nim ugotowane pierogi). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą.Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Wykroić krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałożyć mniej więcej łyżkę farszu. Zlepić.Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia). Zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić.Podawać z karmelizowaną cebulą (na patelni roztopić 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić). Udekorować koperkiem.SKŁADNIKI • ½ kg - mąki • 1 szklanka - gorącej wody • 1 - jajko DO PODANIA • karmelizowana cebula • koperek FARSZ • 250 g - boczku wędzonego • 100 g - kaszy gryczanej • ½ kg - sera białego • 1 - cebula • 3 łyżki - śmietany • sól • pieprz
  • Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami

    Składniki: • ciasto pierogowe • 400 g białej kiełbasy (najlepiej surowej) • 2 cebule pokrojone w kostkę • 2 ząbki czosnku • łyżka suszonego majeranku • 100 ml oleju • pęczek szczypiorku • sól, pieprz • 100 g kwaśnej śmietany • łyżka masła Sposób przygotowania: Na patelni z olejem i masłem smażymy jedną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złota, odstawiamy z ognia. W garnku z olejem smażymy drugą cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy suszony majeranek oraz białą kiełbasę wyciągniętą z flaka. Całość smażymy 4 minuty. Przygotowane ciasto na pierogi wypełniamy wystudzonym farszem. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. Przekładamy na talerz, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, wcześniej przygotowaną okrasę oraz pokrojony szczypiorek. Serwujemy! Smacznego!
  • Zdrowie na widelcu - Pierogi i pyzy

    Kto z Was nie lubi pierogów i pyz? Chyba trudno o bardziej polskie danie. Aczkolwiek ostatnio nie mają dobrego PR i są uznawane za tuczące. Ale jeśli zrobimy je z wartościowych składników, dodamy zdrowy farsz, to okaże się, że wcale nie są takie niezdrowe.
  • Pyszne pierogi z krewetkami

    Pierogi kojarzą nam się zwykle z tym, co przyrządzała nam w domu babcia. Pierogi ruskie, z serem, z kapustą i grzybami, czy pierogi z jagodami. Od niedawna modne stały się rozmaite wariacje na temat pierogów, a teraz nadeszła pora na…. Pierogi z krewetkami! Choć w pierwszym momencie połączenie pierogów i krewetek nie wydaje się dobrym pomysłem, to ta mieszanka okazuje się być prawdziwym rajem dla naszego podniebienia. Nie wierzysz? Spróbuj!