pierogi

Artykuły - Pierogi (89)

  • Pierogi z serem i owocami

    Pierogi z serem i owocami

    Kto nie kocha pierogów? Można je jeść na wytrawnie lub słodko. Wypróbuj drugi wariant i przygotuj pierogi serem z jagodami.
  • Pierogi z lubczykiem

    Pierogi z lubczykiem

    Polacy uwielbiają pierogi. Najczęściej jemy je z klasycznym nadzieniem, ale warto czasami urozmaicić swoje menu. Oto przepis na pierogi z aromatycznym lubczykiem. Palce lizać!
  • Szpinakowe pierogi

    Szpinakowe pierogi

    Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami - chyba każdy z nas uwielbia pierogi! Czasami warto jednak urozmaicić sobie to danie i nadziać je inaczej niż zwykle. Co powiecie na pierogi ze szpinakiem i kaszą bulgur?
  • Pierogowy zawrót głowy

    Pierogowy zawrót głowy

    Są tanie, pożywne, łatwe do przyrządzania i przede wszystkim smaczne. Mowa o pierogach, które przeżywają w Polsce gastronomiczny renesans.
  • Pierogi z bobem

    Pierogi z bobem

    Smakosze bobu już wyczekują dni, kiedy pojawi się on na straganach i w sklepach. Warto przyrządzić z niego pyszne nadzienie do pierogów. Gwarantujemy, że znikną błyskawicznie!
  • Pierogi po góralsku

    Pierogi po góralsku

    Niecodzienne nadzienie zachwyca smakiem. Wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege", a pierogi po góralsku na stałe zagoszczą w twoim menu!
  • Pierogi z łososiem

    Pierogi z łososiem

    Prawdziwa gratka dla miłośników pierogów. Idealnie sprawdzą się również na bardziej uroczysty obiad.
  • Pierogi z truskawkami

    Pierogi z truskawkami

    Nie ma lepszego obiadu niż zupa pomidorowa a na drugie oczywiście pierogi z truskawkami. Dzieci je uwielbiają!
  • Jared Leto uwielbia polskie pierogi. Zajada je przed koncertem 30 Seconds to Mars w Krakowie [FOTO]

    Jared Leto uwielbia polskie pierogi. Zajada je przed koncertem 30 Seconds to Mars w Krakowie [FOTO]

    W środę, 29 sierpnia, Jared Leto i jego zespół 30 Seconds to Mars wystąpią w Tauron Arena Kraków. Wokalista przed występem zajadał się w Polsce pierogami, które uwielbia.
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

Filmy - Pierogi (15)

  • Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami

    Składniki: • ciasto pierogowe • 400 g białej kiełbasy (najlepiej surowej) • 2 cebule pokrojone w kostkę • 2 ząbki czosnku • łyżka suszonego majeranku • 100 ml oleju • pęczek szczypiorku • sól, pieprz • 100 g kwaśnej śmietany • łyżka masła Sposób przygotowania: Na patelni z olejem i masłem smażymy jedną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złota, odstawiamy z ognia. W garnku z olejem smażymy drugą cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy suszony majeranek oraz białą kiełbasę wyciągniętą z flaka. Całość smażymy 4 minuty. Przygotowane ciasto na pierogi wypełniamy wystudzonym farszem. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. Przekładamy na talerz, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, wcześniej przygotowaną okrasę oraz pokrojony szczypiorek. Serwujemy! Smacznego!
  • Zdrowie na widelcu - Pierogi i pyzy

    Kto z Was nie lubi pierogów i pyz? Chyba trudno o bardziej polskie danie. Aczkolwiek ostatnio nie mają dobrego PR i są uznawane za tuczące. Ale jeśli zrobimy je z wartościowych składników, dodamy zdrowy farsz, to okaże się, że wcale nie są takie niezdrowe.
  • Pyszne pierogi z krewetkami

    Pierogi kojarzą nam się zwykle z tym, co przyrządzała nam w domu babcia. Pierogi ruskie, z serem, z kapustą i grzybami, czy pierogi z jagodami. Od niedawna modne stały się rozmaite wariacje na temat pierogów, a teraz nadeszła pora na…. Pierogi z krewetkami! Choć w pierwszym momencie połączenie pierogów i krewetek nie wydaje się dobrym pomysłem, to ta mieszanka okazuje się być prawdziwym rajem dla naszego podniebienia. Nie wierzysz? Spróbuj!
  • Szybkie pierogi z nadzieniem serowo-brokułowym

    Pierogi to coś, co kochają wszyscy Polacy i turyści z zagranicy. Wśród wielu rodzajów można znaleźć także te mało popularne, jak pierogi z nadzieniem serowo-brokułowym, a także te znane nam z dzieciństwa: ruskie, na słodko czy z kapustą. Pierogi z nadzieniem serowo-brokułowym to doskonała propozycja na szybki i prosty obiad dla całej rodziny.