piernik

Artykuły - Piernik (16)

  • Piernik z dżemem

    Piernik z dżemem

    Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Choć już sam w sobie smakuje wybornie, to zyskuje, gdy dodatkowo przełożymy go dżemem.
  • Piernik z bakaliami

    Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.
  • Piernik czekoladowy

    Piernik czekoladowy

    Prosty przepis na czekoladowy piernik
  • Piernikowa gwiazda

    Piernikowa gwiazda

    To ciasto będzie ozdobą świątecznego stołu. Piernikowa gwiazda przyciąga nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim doskonałym smakiem.
  • Ciasto piernikowe z jabłkami

    Ciasto piernikowe z jabłkami

    Oto przepis na kolejne, świąteczne ciasto. Tym razem polecamy piernikowe z jabłkami. Jest doskonałą alternatywą dla zwykłego piernika.
  • Piernik dojrzewający

    Piernik dojrzewający

    Ciasto na świąteczny piernik najlepiej przygotować kilka tygodni przed Wigilią.
  • Teraz jest pora na robienie piernika - radzi Andrzej Polan

    Teraz jest pora na robienie piernika - radzi Andrzej Polan

    Chociaż mamy jesień, a do zimy zostało jeszcze trochę czasu, warto pomyśleć już o... świątecznym pierniku. "Teraz jest ten czas" - powiedział PAP Life Andrzej Polan, który wytłumaczył, dlaczego ciasto na piernik powinno przygotowywać się z dużym wyprzedzeniem.
  • Piwo od kuchni - pretekst, aby pofantazjować!

    Piwo od kuchni - pretekst, aby pofantazjować!

    ​Piwo to wierny towarzysz polskiej tradycji kulinarnej praktycznie od zawsze. Jest częstym i popularnym dodatkiem do posiłków i przekąsek, ale stanowi również ważny składnik przepisów - szczególnie zimą. W mroźny i świąteczny klimat idealnie wpisują się miodowe, korzenne, ciemne, a także karmelowe piwa, które można ciekawie wykorzystać w kuchni. Jak? Przekonajcie się!
  • Dyniowy piernik na kruchym spodzie

    Składniki na 12 porcji: 10 dag zimnego masła; 15 dag mąki; 5 dag cukru pudru; 1 kg dyni; 6 jajek; 20 dag cukru; 1 łyżeczka cynamonu; 10 dag mąki tortowej; 20 dag mielonych migdałów; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 słoika marmolady pomarańczowej.
  • Piernik staropolski

    Piernik staropolski

    Świąteczne słodkości.

Filmy - Piernik (3)

  • Domowe piernikowe ciepłe lody

    Kochasz ciepłe lody i korzenne, piernikowe smaki? Piernikowe ciepłe lody to coś dla ciebie! To prosty przepis, którym zaskoczysz swoich znajomych. Ciepłe lody piernikowe możesz podać jako deser lub po prostu jako słodką przekąskę.
  • Przepis na tradycyjny piernik

    Domowe pierniki są najlepsze! W parę chwil możecie przyrządzić wyborne ciasto, które zachwyci wszystkich domowników - nie tylko największych łakomczuchów! Piernikowe tradycje sięgają paru wieków wstecz, w tym czasie powstały tysiące przeróżnych przepisów na piernik, my zaś przygotowaliśmy dla was prosty i szybki przepis na piernik, który po upieczeniu będzie nie tylko zwarty, ale też nie będzie ekspresowo wysychał. Zobaczcie, jak zrobić tradycyjny piernik!
  • Świąteczny piernik Anety Kuroń

    Piernik od lat pojawia się na świątecznym stole. Jego intensywny zapach i smak sprawiają, że kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Dobrze wykonany jest rozkoszą dla podniebienia. O czym należy pamiętać, żeby wyszedł perfekcyjny? O tym mówi Aneta Kuroń, mistrzyni słodkich smaków. - Nie redukujmy miodu i cukru w przepisie. Cukier od zawsze był świetnym konserwantem, zachowajmy więc proporcje. Po wymieszaniu składników odstawmy całość, aby ciasto stężało. Można je wystawić na balkon dzień wcześniej. Pamiętajmy też, aby piernika nie przepiec - wyjaśnia Aneta Kuroń.