pieczywo

Artykuły - Pieczywo (74)

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    Spożywamy coraz mniej pieczywa, ale wciąż nie wyobrażają sobie życia bez kanapek. Jemy je na śniadanie, zabieramy do pracy, dajemy dziecku do szkoły czy serwujemy jako przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Niestety, nawet największy przysmak jedzony zbyt często może się znudzić. Na szczęście jest kilka alternatyw.
  • BNP Paribas: Czeka nas drastyczny wzrost cen produktów zbożowych

    BNP Paribas: Czeka nas drastyczny wzrost cen produktów zbożowych

    Czeka nas drastyczny wzrost cen pieczywa? https://biznes.interia.pl/finanse/news-bnp-paribas-susza-spowoduje-wzrost-cen-produktow-zbozowych,nId,4472923
  • GIS: Z powodu koronawirusa boimy się pieczywa kupowanego luzem

    GIS: Z powodu koronawirusa boimy się pieczywa kupowanego luzem

    Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w piątek informację w sprawie wyrobów piekarniczych. Ma ona związek z obawami klientów kupujących pieczywo luzem.
  • Włoskie pieczywo

    Włoskie pieczywo

    Proste przepisy na włoskie chleby i bułeczki. Delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz - doskonałe jako dodatek oraz solo.
  • Tańsze pieczywo, droższe owoce morza. VAT uderzy w smakoszy ośmiorniczek

    Tańsze pieczywo, droższe owoce morza. VAT uderzy w smakoszy ośmiorniczek

    Od 1 listopada wejdzie w życie nowelizacja ustawy VAT, która obejmie tzw. nową matrycę stawek opodatkowania. Tańsze powinno być pieczywo i ciastka, a droższe owoce morza. Cenowe skutki podatkowych zmian odczujemy dopiero od kwietnia 2020 r.
  • Kupujesz pieczywo z dyskontu? Zobacz, co jesz!

    Kupujesz pieczywo z dyskontu? Zobacz, co jesz!

    Czasem walczę ze sobą, żeby nie wyrwać z rąk rodzica bułeczki, którą podaje dziecku prosto ze sklepowej półki. Dyskonty spożywcze szczególnie mocno drażnią nasze nozdrza zapachem do złudzenia podobnym do świeżo pieczonego chleba. Szkoda, że nie ma to nic wspólnego z naturą.
  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    Ekspert obala mity na temat pieczywa

    Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników w codziennym jadłospisie Polaków. 70 proc. konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii. Jednak jej spożycie spada, co spowodowane jest przede wszystkim pojawiającymi się wokół pieczywa mitami. Tymczasem, jak podkreśla ekspert, jest to wartościowy składnik diety – źródło niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu energii, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, z którego zdecydowanie nie powinniśmy rezygnować.
  • Rocznie zjadamy 45 kg chleba

    Rocznie zjadamy 45 kg chleba

    Pieczywo przegrywa z nabiałem, mięsem, warzywami, owocami. Chleba jemy coraz mniej. Przeciętny Polak jeszcze kilkanaście lat temu kupował ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, obecnie zjada już tylko 45 kg. Mimo to piekarń nie ubywa w takim tempie jak sprzedawanego chleba, większość biznesu jest w dobrej kondycji finansowej, odsetek firm z przeterminowanymi płatnościami wypada niewiele gorzej niż w całej gospodarce, a łączna kwota zaległości wynosi 79 mln zł - wynika z danych BIG InfoMonitor i BIK.
  • Zmowa przetargowa w dostawach pieczywa - UOKiK

    Zmowa przetargowa w dostawach pieczywa - UOKiK

    Trzech przedsiębiorców z woj. podkarpackiego zawarło zmowę przetargową. Wpłynęli na wyniki sześciu postepowań o zamówienie publiczne na dostawy pieczywa.
  • Polska eksportuje więcej pieczywa niż wódki

    Polska eksportuje więcej pieczywa niż wódki

    - Branża piekarnicza jest jedną z najszybciej rosnących gałęzi gospodarki pod kątem eksportu, ze średnim wzrostem rzędu kilkunastu procent rocznie. Polska eksportuje obecnie więcej pieczywa niż wódki i ten stan będzie trwał, bo budują się nowe zakłady. Już teraz wartość netto eksportu polskiego pieczywa wynosi więcej niż krajowe zapotrzebowanie - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający Aryzta Polska.

Filmy - Pieczywo (31)