pieczenie

Artykuły - Pieczenie (159)

Filmy - Pieczenie (30)

  • "Ewa gotuje": Ciasto czekoladowo-majonezowe

    Ewa Wachowicz w 317. odcinku programu przedstawia zaskakujący przepis na ciasto czekoladowo-majonezowe. Zobacz jak można je przygotować! Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, cukier, sodę i sól. Wymieszać. Do drugiej miski przełożyć majonez. Dodać połowe sypkich składników. Wlać szklankę wody i zmiksować. Wsypać resztę sypkich składników, wlać resztę wody i jeszcze raz zmiksować. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Średnica 25 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie piec przez godzinę w temp. 160 st. C (środek powinien być lekko płynny). Po wystudzeniu udekorować plastrami cytryny z syropu. Takie ciasto najlepiej wychodzi na domowym majonezie. Do żółtek dodać łyżkę musztardy i zmiksować. Stopniowo, małym strumieniem, wlać chłodny, rozpuszczony tłuszcz i miksować do momentu połączenia się składników i uzyskania konsystencji majonezu. Pod koniec dodać łyżeczkę soku z limonki oraz 2 łyżki wrzącej wody i miksować jeszcze przez 2 minuty. Przed użyciem włożyć do lodówki na 15 minut. SKŁADNIKI • 350 g - mąki • 75 g - kakao • 270 g - cukru trzcinowego • ½ łyżeczki - sody oczyszczonej • szczypta soli • 350 g - majonezu • 400 ml - wody lekko gazowanej • 100 g - czekolady gorzkiej 70% kakao DEKORACJA • plastry cytryny z syropu cukrowego MAJONEZ • 5 - żółtek • 1 łyżka - musztardy miodowej • 300 g - oleju kokosowego • 1 łyżeczka - soku z limonki • 2 łyżki - wrzącej wody
  • "Ewa gotuje": Ciasto strażackie

    Ewa Wachowicz w 316. odcinku programu upiekła ciasto strażackie. Zobacz jak zrobić ten pyszny deser! Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać nożem i wyrobić rękoma. Uformować kulę, podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do foremki na tartę (średnica 28 cm) i wstawić do lodówki na ½ godziny. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami do ślepego pieczenia (można użyć grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i piec przez kolejny kwadrans. Wiśnie odcedzić na sicie. Do garnka wlać 2 szklanki kompotu, zagotować. W ½ szklanki kompotu zimnego rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego kompotu, wymieszać. Wsypać wiśnie. Przełożyć na upieczony spód i zostawić do wystudzenia. Zimną śmietanę ubić w wysokim, najlepiej metalowym naczyniu. Uperfumować cukrem waniliowym i przełożyć na ciasto z budyniem. Wyrównać i udekorować startą czekoladą. SKŁADNIKI • 250 g - mąki • 100 g - cukru • 1 łyżka - cukru waniliowego • 100 g - masła • 1 - jajko • BITA ŚMIETANA • 200 ml - śmietany 36% • 1 łyżka - cukru waniliowego • BUDYŃ WIŚNIOWY • słoik kompotu z wiśni • 2 - budynie śmietankowe • DEKORACJA • gorzka czekolada
  • "Ewa gotuje":Szarlotka na rubinoli

    Ewa Wachowicz w 315. odcinku programu piecze szarlotkę z rubinolą. Zobaczcie jak przygotować na to niesamowite ciasto! Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta – na tarce jarzynowej. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem. SKŁADNIKI • 400 g - mąki • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia • ½ szklanki - cukru • 1 łyżka - cukru waniliowego • 200 g - masła • 4 - żółtka MASA JABŁKOWA • 1½ kg - jabłek (masa po obraniu) • 1 łyżeczka - cynamonu • skórka otarta z pomarańczy PIANA • 4 - białka • szczypta soli • ¾ szklanki - cukru pudru PONADTO • 2 łyżki - bułki tartej • cukier puder
  • "Ewa gotuje": Ciasto miodowe z dynią

    Ewa Wachowicz w 314. odcinku programu przygotowuje ciasto miodowe z dynią. Zobaczcie ten słodki przepis i również go spróbujcie zrobić! Jajka wybić do miski, wsypać cukier, zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wlać olej i miód. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dorzucić purée z dyni (wcześniej wystarczy ją wyczyścić, pokroić, upiec w piekarniku i rozdrobnić blenderem). Zmiksować i przełożyć do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Naponoczować wodą z miodem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Odstawić. Śmietanę ubić. Posłodzić. Uperfumować skórką cytrynową. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Zmiksować. Większą część masy nałożyć na dolny placek, rozsmarować, przykryć wierzchem i nałożyć resztę masy. Równo rozprowadzić. Masą pokryć też boki ciasta. Wstawić do lodówki. Na suchej patelni roztopić cukier. Wrzucić orzechy. Wymieszać. Gdy pokryją się karmelem, przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Schłodzone ciasto udekorować orzechami w karmelu. Boki pokryć mielonymi orzechami. SKŁADNIKI • 4 - jajka • ½ szklanki - cukru • ¾ szklanki - oleju • ¾ szklanki - miodu • 2¾ szklanki - mąki • 2½ łyżeczki - proszku do pieczenia • ¾ szklanki - purée z dyni DEKORACJA • cukier • garść orzechów włoskich • garsć zmielonych orzechów włoskich KREM ŚMIETANKOWY • 1 l - śmietany 36% • ½ szklanki - cukru pudru • skórka otarta z cytryny • 3 łyżeczki - żelatyny • 1 łyżka - soku z cytryny PONCZ • 1 szklanka - przegotowanej, letniej wody • 1 łyżka - miodu • 1 łyżka - soku z cytryny