pestycydy

Artykuły - Pestycydy (35)

  • ​BNP Paribas: Polska może produkować więcej żywności ekologicznej

    ​BNP Paribas: Polska może produkować więcej żywności ekologicznej

    Jak informują w raporcie eksperci banku BNP Paribas, w Polsce można produkować dużo więcej żywności ekologicznej. Zdrowa żywność jest coraz bardziej doceniana przez naszych rodaków. Jednak polski konsument na produkty ekologiczne wydaje średnio 6 euro rocznie, to mniej niż jedna dziesiąta unijnej średniej.
  • ​UE "niewidoma" w sprawie pestycydów

    ​UE "niewidoma" w sprawie pestycydów

    UE jest praktycznie "niewidoma" jeśli chodzi o użycie i ryzyka, związane ze stosowaniem pestycydów - wynika z opublikowanego w tym tygodniu raportu unijnych kontrolerów, dotyczącego wykorzystywania środków ochrony roślin w państwach członkowskich.
  • Pół miliarda martwych pszczół w Brazylii

    Pół miliarda martwych pszczół w Brazylii

    Naukowcy odkryli, że ponad pół miliarda pszczół umarło w czterech południowych stanach Brazylii w pierwszych miesiącach tego roku.
  • Obawy przed pestycydami w żywności nieuzasadnione

    Obawy przed pestycydami w żywności nieuzasadnione

    ​Według raportu EFSA 96,7 proc. żywności w Polsce spełnia wysokie kryteria dotyczące pozostałości pestycydów.
  • Minister rolnictwa konsekwentnie szkodzi pszczołom

    Minister rolnictwa konsekwentnie szkodzi pszczołom

    Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski drugi rok z rzędu, nie licząc się z dowodami naukowców i nie słuchając opinii publicznej, sprzymierza się z biznesem agrochemicznym, kosztem przyrody. Kilka dni temu minister Ardanowski podpisał kolejną zgodę na odstąpienie od europejskiego zakazu stosowania szkodliwych dla owadów zapylających pestycydów z grupy neonikotynoidów [1].
  • Wkrótce powstaną rośliny wytwarzające feromony

    Wkrótce powstaną rośliny wytwarzające feromony

    Rozprzestrzenienie się rolnictwa doprowadziło do masowego wzrostu stosowania pestycydów. Te mają szkodliwy wpływ na środowisko i przyczyniają się do wymierania owadów. Ale jest na to sposób - rośliny wydzielające feromony.
  • Pestycydy w jabłkach z Polski

    Pestycydy w jabłkach z Polski

    Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa (SZPI) poinformowała w poniedziałek o wykryciu pestycydów w jabłkach importowanych z Polski. Chodzi o jabłka odmiany Gloster oferowane w sklepie Makro Cash&Carry w Ołomuńcu na Morawach.
  • Uwaga na pestycydy w płatkach śniadaniowych!

    Uwaga na pestycydy w płatkach śniadaniowych!

    Organizatorzy akcji FoodRentgen wzięli pod lupę 197 rodzajów płatków śniadaniowych, które można kupić w polskich sklepach i przeanalizowali ich skład. Do etapu badań laboratoryjnych zostało zakwalifikowanych 26, z czego 10 okazało się czyste. Efektem jest szczegółowy, pierwszy taki w Polsce raport, który każdy może pobrać na stronie akcji.
  • Pozbądź się pestycydów

    Pozbądź się pestycydów

    Skutecznym i tanim sposobem na dokładne usunięcie pestycydów z powierzchni owoców jest wymoczenie ich w roztworze sody oczyszczonej - poinformowali naukowcy z University of Massachusetts w USA.

Filmy - Pestycydy (3)

  • Kasza gryczana zanieczyszczona pestycydami. „Chcemy to postrzegać jako wypadek przy pracy”

    Czy kasza gryczana nie jest taka zdrowa jak nam się wydawało? Okazało się, że w kaszach niektórych marek odkryto glifosat, czyli pestycyd, który może wywoływać nowotwory. Opowiedział o tym Marcin Galicki, ekspert Fundacji Konsumentów. Dlaczego część kasz została zanieczyszczona? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Ponad połowa produktów rolniczych jest wolna od pozostałości pestycydów

    Europejskie badania produktów rolniczych wskazują, że blisko 44 proc. z nich zawiera śladowe ilości pestycydów, które jednak mieszczą się w granicach ściśle określonych norm europejskich. Nadmierna ilość pozostałości pestycydów i metali ciężkich w żywności może być groźna dla zdrowia. Choć konsumenci mają coraz większą świadomość na temat zdrowego jedzenia, to trudno im zweryfikować obecność szkodliwych związków. Powstał więc specjalny system, który pozwala sprawdzić jakość żywności. Produkty, które mieszczą się w normach zawartości pozostałości pestycydów i metali ciężkich, są oceniane w specjalnej skali Szamaj. Przy współpracy z partnerami – Fundacją Inventity i Instytutem Ogrodnictwa ze Skierniewic – przebadano 16 produktów, z których połowa nie spełniła podstawowych polskich norm. Żaden produkt nie uzyskał najwyższej noty, która poświadcza, że w danym wyrobie nie wykryto pozostałości pestycydów. Utworzony przez parę ekonomistów angażujących się od lat w przedsięwzięcia ekologiczne i społeczne program „Szamaj zdrowe”, którego częścią jest Food Rentgen, to sposób oceny jakości produktów żywnościowych. Badaniu poddawane są wyroby pochodzące prosto z półek sklepowych. Inicjatywa ma na celu uzupełnienie istniejących systemów certyfikacji żywności, które najczęściej są mało przejrzyste dla konsumentów. Skupiają się one z reguły jedynie na warunkach, w których produkowane są wyroby lub ich losowo wybrane składniki i często pomijają ostateczną jakość wyrobu końcowego.
  • 80 proc. Polaków myje owoce i warzywa tylko w wodzie. "To wystarcza"

    Na temat właściwego przygotowania owoców i warzyw do spożycia narosło wiele mitów. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie PSOR, aż 84 proc respondentów słyszało o tym, że warzywa i owoce należy parzyć wrzątkiem lub płukać wodą z solą kuchenną. Tymczasem, jak przekonują eksperci, wystarczy zwykła woda, a tam, gdzie jest to niezbędne, warzywo lub owoc należy obrać ze skórki. – Coraz większą wagę przykładamy do odpowiednich zachowań higienicznych podczas spożywania i przygotowania posiłków. To bardzo ważne, zwłaszcza że spożywanie surowych owoców i warzyw jest wskazane z punktu widzenia zdrowej i bezpiecznej diety – ocenia dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna uwzględniać w swoim składzie surowe warzywa i owoce. Spożywanie kilku porcji warzyw dziennie jest istotne dla naszego zdrowia, jednak pod warunkiem zachowania podstawowych zasad higieny, tj. umycia czy w przypadku niektórych rodzajów obrania ze skórki. Jak wskazuje ekspert, myjemy nie tylko po to, by pozbyć się brudu.