patent

Artykuły - Patent (174)

Filmy - Patent (5)

  • Polscy naukowcy opatentowali zdrową wieprzowinę

    O zdrowej wieprzowinie opatentowanej przez polskich naukowców wypowiedzieli się prof. Agnieszka Wierzbicka z SGGW w Warszawie i Tadeusz Blicharski z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN. - Niestety wśród wielu konsumentów wieprzowina ma opinię mięsa niezdrowego, bo zbyt tłustego - stwierdził Blicharski. Jak zmieniono sposób hodowli, by doprowadzić do powstania nietuczącego, zdrowego oraz niealergennego mięsa? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Problem brudu rozwiązany?

    Problem plam i zabrudzeń już niedługo może stać się przeszłością. Do sprzedaży ma trafić powłoka hydrofobowa w sprayu nazwana NeverWet. Jak sama nazwa wskazuje - z nią nigdy już nie zmoczycie niczego! Zobaczcie film, w którym przedstawione są różne zastosowania tego patentu. Produkt trafi do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych.
  • Rewolucyjny patent polskich naukowców

    Zamiast wtłaczania pod ziemię dużych ilości wody z chemikaliami, można użyć dwutlenku węgla. Dzięki temu nie ma problemu z zanieczyszczeniem wód gruntowych przy wydobywaniu gazu łupkowego, a dodatkowo magazynowany jest dwutlenek węgla. Naukowcy z warszawskiej Wojskowej Akademii Technicznej właśnie patentują nową metodę szczelinowania. Zainteresowany jest nią Polimex i Jastrzębska Spółka Węglowa. Komentuje prof. dr. hab. inż. Tadeusz Niezgoda, Kierownik Katedry Mechaniki i Informatyki Stosowanej Wydziału Mechanicznego WAT.
  • EuroparlTV: Unia zdziera z nich ostatni grosz!

    Einsteini naszych czasów, chcąc chronić swoje wynalazki na obszarze Unii Europejskiej, muszą liczyć się z wydatkiem rzędu 32 tysięcy euro. W tej sytuacji europosłowie postulują obniżenie kosztów rejestrowania patentów w krajach UE. Czy im się to uda?