papryka

Artykuły - Papryka (102)

  • Papryka: Trzy kolory zdrowia

    Papryka: Trzy kolory zdrowia

    Jesienią mamy większą ochotę na ciepłe posiłki, a papryka jest jednym z nielicznych warzyw, które poddane obróbce termicznej, zachowuje znaczną część wartości odżywczych. Korzystajmy z atutów zarówno duszonej, pieczonej, marynowanej, jak i surowej papryki. To warzywo ma nam wiele do zaoferowania.
  • Polska przoduje w produkcji papryki. Większość pochodzi z paprykowego zagłębia na południu Mazowsza

    Polska przoduje w produkcji papryki. Większość pochodzi z paprykowego zagłębia na południu Mazowsza

    W okolicach Radomia, ze względu na sprzyjający mikroklimat, znajdują się jedne z największych w Europie Środkowo-Wschodniej uprawy papryki. Rocznie produkuje się ok. 100 tys. różnych odmian, różnych kolorów tego warzywa - od papryk słodkich po papryki bardzo ostre.
  • Trzy kolory papryki

    Trzy kolory papryki

    Czerwona, zielona, żółta – którą wybieramy najczęściej? Trudno wskazać inne warzywo niż papryka, które mogłoby pochwalić się taką różnorodnością barw.
  • Zdrowe tajemnice ukryte w papryce

    Zdrowe tajemnice ukryte w papryce

    200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.
  • 3 fakty o papryce

    3 fakty o papryce

    Żółta, czerwona, zielona: papryki kuszą pięknymi kolorami i charakterystycznym smakiem. Najważniejsze jest to, że zawierają dużo cennych dla naszego zdrowia właściwości.
  • Dżem z papryki

    Dżem z papryki

    Oto przepis na dżem, który doskonale nadaje się mięs i wędlin. Możesz zrobić go z papryki żółtej, czerwonej lub zielonej. Z powodzeniem zastąpi ketchup i musztardę. Smacznego!
  • Kurczak z pesto w naleśniku

    Kurczak z pesto w naleśniku

    Najlepiej smakuje kurczak w naleśniku.
  • Papryki z serem feta i oliwkami

    Papryki z serem feta i oliwkami

    Faszerowana papryka to popularne letnie danie. Napełniona oliwkami i serem feta przypadnie do gustu najbardziej wybrednemu smakoszowi.
  • Papryka nadziewana kaszą

    Papryka nadziewana kaszą

    Możesz serwować ją jako przekąskę i jako samodzielne danie.
  • Szparagi i ziemniaki - świetne połączenie

    Szparagi i ziemniaki - świetne połączenie

    Zielone szparagi i młode ziemniaki, z tych dwóch składników wyczarujesz pyszną wiosenną sałatkę.

Filmy - Papryka (19)

  • Papryka na różne sposoby wg Piotra Kucharskiego

    Szefem kuchni „Dzień Dobry TVN” był Piotr Kucharski, który przygotowywał potrawy z papryką w roli głównej. W jego menu znalazły się m.in. pasta paprykowa, focaccia, „meksykańska” papryka faszerowana. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Wysmakowani - Papryka

    Gościem dzisiejszego odcinka jest Leszek Stanek, który wraz z Olgą Kwiecińską weźmie na kuchenny warsztat paprykę. W menu znajdzie się peperonata. Poznacie także przepis na ostry sos paprykowy - sriracha.
  • Przepis na tartę z grzybami, brokułem i papryką

    Kochasz jesienne smaki? Sięgnij więc po danie kuchni francuskiej, czyli tartę z grzybami, brokułem i papryką. Choć potrawa wymaga przyrządzenia ciasta, to wcale nie jest trudna. Tartą z grzybami, brokułem i papryką najesz się na obiad, ale możesz ją zapakować również na lunch do pracy. Pożywna tarta z grzybami, brokułem i papryką powinna zagościć w menu każdego smakosza.
  • Papryka po węgiersku – prosty przepis

    Papryka jest węgierskim warzywem narodowym. Przyrządza się ją na ostro, marynuje i dodaje do większości potraw. Nasi bracia z południa opanowali tę sztukę do perfekcji. Na szczęście nie musisz jechać setki kilometrów, by delektować się papryką po węgiersku. Możesz ją zrobić we własnej kuchni! Dowiedz się z naszego przepisu, jak przyrządzić paprykę po węgiersku.