owoce morza

Artykuły - Owoce morza (48)

Filmy - Owoce morza (14)

  • Owoce morza. Kiedyś to było śmieciowe jedzenie!

    Kiedyś był uważany za wielkiego insekta, „morskiego karalucha”, i jeszcze w XIX wieku uchodził za potrawę dla biedaków. Mięso homara podawano więźniom i zaniedbywanej służbie domowej. Homar w puszkach był tak tani, że służył jako karma dla psów i kotów. Jednym słowem było to dosłownie śmieciowe jedzenie, bo mięso tego skorupiaka bardzo szybko się psuje, a samo stworzonko jest padlinożercą. Dopiero, gdy pojawiły się szybkie kutry i zamrażarki, zaczęto łaskawym okiem spoglądać na homara w menu, aż z czasem stał się daniem wykwintnym i absurdalnie drogim. A co z innymi owocami morza, jak małże, krewetki, kraby?
  • Dlaczego warto jeść owoce morza?

    Coraz częściej lądują na naszych stołach. Mowa oczywiście o owocach morza, które mimo oryginalnego smaku, mają też dużo wartości odżywczych. Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety? Zdjęcia pochodzą z x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)
  • To fakt. Jedzenie owoców morza zwiększa naszą płodność

    W przypadku par, które jadły owoce morza częściej niż osiem razy w miesiącu szanse na spłodzenie potomka wzrosły aż o 61 procent. Ponadto wykazano, wpływ owoców morza na częstotliwość współżycia seksualnego. Badania pokazują, że pary które po nie sięgają kochają się o 22 proc. częściej niż te, które spożywają ich bardzo mało lub wcale – pokazało badanie przeprowadzone przez JCEM (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism).
  • Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole, ale popełniamy dużo błędów w ich przyrządzaniu

    Owoce morza są bardzo dobrym źródłem wysoko przyswajalnego białka. Zawierają też dużo pierwiastków potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu. Polacy zdają się patrzeć na te morskie mięczaki i skorupiaki coraz przychylniejszym okiem.