owoce

Artykuły - Owoce (435)

  • Ekspert IERiGŻ: Produkcja truskawek nie będzie mniejsza niż w ub.r.

    Ekspert IERiGŻ: Produkcja truskawek nie będzie mniejsza niż w ub.r.

    W ocenie ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), tegoroczne zbiory truskawek nie powinny być mniejsze niż w 2019 r. Jednak ostatecznie ich wielkość zależy od pogody. W ub.r. zebrano 175 tys. ton.
  • Pandemia mocno zachwiała cenami owoców. Najbardziej widać to po jabłkach i gruszkach

    Pandemia mocno zachwiała cenami owoców. Najbardziej widać to po jabłkach i gruszkach

    Średnie ceny 10 najczęściej eksponowanych w gazetkach promocyjnych owoców wzrosły o przeszło 17 procent, porównując okres od 9 marca do 5 maja ub. tego roku. Najmocniej zdrożały jabłka - o prawie 94 proc. Gruszki poszły w górę o blisko 31 procent, pomarańcze - o ponad 28 procent, a cytryny i arbuzy - o przeszło 20 proc. Wzrost na poziomie kilkunastu proc. odnotowały też mandarynki i winogrona. Natomiast najmniej podrożały ananasy, bo o 5 proc. Nieznacznie potaniały tylko banany i grejpfruty - spadki między 1 a 2 proc.
  • Dziewięć najbardziej sycących owoców i warzyw

    Dziewięć najbardziej sycących owoców i warzyw

    Aby zmniejszyć ochotę na tuczące przekąski, warto mieć pod ręką zdrowe zamienniki. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest wybieranie tych warzyw i owoców, które dają poczucie sytości najdłużej.
  • Najzdrowsze owoce i warzywa - jedz szczególnie teraz

    Najzdrowsze owoce i warzywa - jedz szczególnie teraz

    Owoce i warzywa powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach – zwłaszcza w czasie pandemii, gdy silny system odpornościowy jest nam szczególnie potrzebny, by uchronić się przed zakażeniem koronawirusem. Które z nich powinny szczególnie często gościć w naszym menu?
  • UOKiK: W 2019 r. zakwestionowano prawie 25 proc. partii owoców i warzyw

    UOKiK: W 2019 r. zakwestionowano prawie 25 proc. partii owoców i warzyw

    Inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzili w ub. roku 5,5 tys. partii owoców i warzyw i zakwestionowali prawie 25 proc. z nich. Nieprawidłowości najczęściej dotyczyły braku informacji lub błędnych danych o kraju pochodzenia - poinformował we wtorek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
  • "Rz": Sok z cytryny legalny w powidłach z wiśni

    "Rz": Sok z cytryny legalny w powidłach z wiśni

    Do konfitur dalej będzie można dodawać zagęszczony sok z cytrusów oraz produkować dżemy z obniżoną zawartością cukrów na podstawie polskich przepisów - podaje w środę "Rzeczpospolita".
  • Zapotrzebowanie na polskie wina przewyższa nasze możliwości

    Zapotrzebowanie na polskie wina przewyższa nasze możliwości

    W Polsce rozwija się produkcja wina, które cieszy się coraz większym uznaniem wśród konsumentów. Zbiory winogron z 400 polskich winnic pozwalają wyprodukować ok. 700 tys. butelek, a popyt zdecydowanie przewyższa podaż.
  • Zbiory owoców w sadach o ok. 25 proc. niższe

    Zbiory owoców w sadach o ok. 25 proc. niższe

    Tegoroczne zbiory owoców z drzew w sadach są oceniane na niespełna 3,4 mln ton, czyli o blisko 25 proc. mniej od rekordowej produkcji w 2018 roku - poinformował w piątek Główny Urząd Statystyczny (GUS).
  • Przekąska na spacer

    Przekąska na spacer

    Wybierasz się ze smykiem na dwór? Pamiętaj, by zabrać dla niego małe co nieco. Sprawdź, czym dokarmić malca w lesie i na placu zabaw.
  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    Pyszne i zdrowe dary jesieni

    Owoce i warzywa kuszą nas smakiem, aromatem i intensywnymi kolorami. Sprawdź, co zrobić, by także maluch je polubił i czerpał z nich to, co najlepsze.

Filmy - Owoce (118)

  • Malutki opos po raz pierwszy próbuje owoców

    Malutki opos z miejscowego parku gadów po raz pierwszy w życiu próbował borówek i truskawek, które były niemalże jego wielkości! Zobaczcie jego zmagania z nowym doświadczeniem. (STORYFUL/x-news)
  • 27-latek z Chin zamienia owoce w dzieła sztuki

    Ten 27-letni mieszkaniec Chin ma niezwykły talent. Li Mi'an zamienia owoce i warzywa w prawdziwe dzieła sztuki. Jedyne, czego potrzebuje, to około 10 narzędzi i kilka godzin! Zobaczcie wyjątkowe efekty jego precyzji i cierpliwości. (STORYFUL/x-news)
  • Czas na sezonowe przysmaki. Jakie owoce jeść wiosną i latem?

    Wiosna i lato to pory roku, kiedy możemy w pełni cieszyć się z dobrodziejstw natury. To właśnie w tym czasie na naszych stołach goszczą uwielbiane przez wszystkich owoce: truskawki, czereśnie i maliny. Ale to nie wszystko! Zobaczcie co jeszcze może znaleźć się w waszym jadłospisie w te ciepłe miesiące i postawcie na odżywianie sezonowe! Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)
  • Czy można żywić się tylko owocami?

    W studiu „Dzień Dobry TVN” dietetyk Anna Radowicka opowiedziała o wadach i zaletach diety fruktariańskiej. Co może się stać z organizmem, kiedy przyjmuje same owoce? Jakie zagrożenia się z tym wiążą? Anna Radowicka wspomniała również, jakie są najgorsze diety według Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków. (Dzień Dobry TVN/x-news)