oliwa

Artykuły - Oliwa (133)

  • Dziesięć produktów, które działają odmładzająco

    Dziesięć produktów, które działają odmładzająco

    Starzenie się jest naturalną częścią życia, której nie można uniknąć. Jednak widoczne skutki upływu czasu można nieco spowolnić. Tu pomocne okazują się niektóre produkty, które warto włączyć do codziennej diety.
  • Oliwa z oliwek - najlepsze źródło zdrowych tłuszczów

    Oliwa z oliwek - najlepsze źródło zdrowych tłuszczów

    Oliwa z oliwek uznawana jest za jedno z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów. Warto po nią sięgać z wielu względów. Jak wykazały nowe badania, nawet pół łyżki oliwy dziennie może zmniejszyć o 15 proc. ryzyko zawału serca i chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Eveline – pielęgnacja pełna cudów

    Eveline – pielęgnacja pełna cudów

    Marka Eveline zainspirowała się egipską pielęgnacją i stworzyła krem-ratunek Egyptian Miracle, o którym mówi się, że potrafi wszystko. Czy tak jest? Sprawdźmy.
  • Królowa śródziemnomorskiego stołu

    Królowa śródziemnomorskiego stołu

    Dieta śródziemnomorska od lat uznawana jest za jeden z najlepszych scenariuszy żywieniowych, a oliwa gra w niej pierwsze skrzypce. Jest jednocześnie relatywnie drogim tłuszczem. Warto zatem wybrać odpowiednią i świadomie jej używać, by zyskać jak najwięcej - i dla smaku, i dla zdrowia.
  • Wiadomo już, dlaczego oliwa i... dobry sen chronią przed zawałem i udarem

    Wiadomo już, dlaczego oliwa i... dobry sen chronią przed zawałem i udarem

    Pokarmy bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe chronią nasz organizm przed chorobami układu krążenia, naukowcy zrozumieli właśnie, na czym mechanizm ich działania polega. Jak pisze w najnowszym numerze czasopismo "Nature Communications", kluczem okazuje się działanie białka osocza, apolipoproteiny A-IV, oznaczanej też jako ApoA-IV. Poziom ApoA-IV we krwi podnosi się po spożyciu posiłku bogatego w kwasy nienasycone, na przykład oliwy z oliwek, wcześniejsze badania pokazywały, że sprzyja to obniżeniu ryzyka chorób serca i udarów.
  • Oliwa dobra na wszystko

    Oliwa dobra na wszystko

    Dwie łyżki surowej oliwy z oliwek dziennie poprawiają urodę, samopoczucie psychiczne i fizyczne, opóźniają proces starzenia i wzmacniają mózg.
  • Oliwa zapobiega demencji

    Oliwa zapobiega demencji

    Częste spożywanie oliwy z pierwszego tłoczenia chroni przed rozwojem demencji i choroby Alzheimera - informuje pismo "Annals of Clinical and Translational Neurology".
  • Dobra oliwa

    Dobra oliwa

    Możesz ją podawać już po 6. miesiącu, jako dodatek do zupek jarzynowych i obiadków. Z czasem używaj jej zamiast śmietany do dań mięsnych, makaronów i surówek.
  • Dobra oliwa

    Dobra oliwa

    Możesz ją podawać już po 6. miesiącu, jako dodatek do zupek jarzynowych i obiadków. Z czasem używaj jej zamiast śmietany do dań mięsnych, makaronów i surówek.
  • Oliwa z oliwek

    Oliwa z oliwek

    Możesz ją podawać dziecku już po 6. miesiącu, jako dodatek do zupek jarzynowych i obiadków. Z czasem używaj jej zamiast śmietany do dań mięsnych, makaronów i surówek.

Filmy - Oliwa (1)

  • Kupując tę oliwę, dajesz się nabić w butelkę!

    Nie od dziś wiadomo, że oliwa z oliwek - esencja śródziemnomorskiej diety – jest niezwykle zdrowa. Włączenie jej do jadłospisu zapobiega powstawaniu miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawałów i udaru. Konsumenci, którym zależy na zakupie dobrej oliwy – włoskiej, hiszpańskiej czy greckiej - mają jednak kłopot. Wszystko przez tajemnicze sformułowanie na etykietach: „mieszanka oliwy pochodzącej z różnych państw członkowskich”… Co to naprawdę oznacza? I czy taki produkt spełnia normy jakości?