InteriaTV - ogórki

Filmy - Ogórki (24)

  • Lemoniada ogórkowo-bazyliowa

    Lemoniady to może najlepszy sposób na gaszenie ciągle pojawiającego się pragnienia podczas letnich, upalnych dni! Nie tylko zaspokajają pragnienie, ale też świetnie nawadniają organizm. Doskonałym połączeniem jest lemoniada ogórkowo-bazyliowa, która nie tylko świetnie smakuje dzięki dodatkowi tego znakomitego zioła, ale też świetnie chłodzi organizm - dzięki zawartych w ogórku składnikom. Zobaczcie, jak zrobić tę wyjątkową lemoniadę!
  • Sezon na ogórki trwa. Jakie mają właściwości?

    Sezon na ogórki trwa. Można je jeść na wiele sposobów. Na surowo, kiszone, w zalewie octowej lub miodowej. Są dobre na polską mizerię i grecką sałatkę. Idealne do koktajli lub chłodników i zup. A że składają się głównie z wody, w upały szybko ugaszą pragnienie. No i mają mało kalorii, więc mogą je wcinać osoby na diecie. I jeszcze jedna ważna rzecz – nie rezygnujmy ze skórki! Oczywiście w tym wypadku najlepiej, żeby ogórki były z upraw ekologicznych lub… własnego ogródka. Ale to właśnie w skórce kryje się bogactwo witamin i składników odżywczych.
  • Jednodniowa kiszonka - jak ją zrobić?

    Kiszonki to jedne z najcenniejszych przetworów, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Prozdrowotne właściwości kiszonych warzyw zna się już od starożytności, dziś jemy i przyrządzamy ich coraz mniej - a szkoda! Już jednodniowe kiszonki dostarczają niezbędnych składników do organizmu, wspomagają oczyszczanie, a także wybornie smakują! Zobaczcie, jak zrobić jednodniową kiszonkę z marchewek i gruntowych ogórków - to naprawdę proste!
  • Jak się kisi ogórki? Prosty domowy sposób

    Kiszone ogórki to może najpopularniejsze polskie przetwory, które świetnie smakują o każdej porze roku! Latem, gdy zielone, świeże ogóreczki są na wyciągnięcie ręki, warto pokusić się o przygotowanie w domu kiszonych ogórków. Jeśli do tej pory nie robiliście tego, zobaczcie nasz instruktaż - zdziwicie się, jak prosto kisi się ogórki! Już więcej nie kupicie kiszonych ogórków w sklepie - w parę chwil przygotujecie słój ogórków, które po kilku dniach będą wyśmienicie ukiszone!
  • Trzy sposoby na sałatkę z ogórków

    Ogórki to bardzo wdzięczne warzywa, które świetnie smakują pod każdą postacią. Świetnie sprawdzają się jako główny składnik obiadowych sałatek - najczęściej do klasycznych obiadów używamy albo ogórków kiszonych, albo surówek ze świeżych ogórków. Jeśli szukacie miłej odmiany dla mizerii, spróbujcie przygotować sałatkę z ogórków do obiadu według jednego z naszych przepisów - w filmiku znajdziecie trzy proste, szybkie i smaczne przepisy na dodatki z ogórka.
  • Chłodnik ogórkowy - idealny na lato

    Lato to wyjątkowa okazja do wypróbowania przepisów na pyszne chłodniki, które nie tylko świetnie smakują, ale również świetnie odżywiają i nawilżają naszą skórę, a w końcu - schładzają organizm! W lecie nie brakuje również świeżych ogórków, dlatego warto spróbować wyjątkowej, letniej odmiany dla zupy ogórkowej - zobaczcie nasz przepis na letni chłodnik z ogórków! To ekspresowa propozycja na obiad dla każdego!
  • Jak zrobić wodę ogórkową na upalne dni?

    Woda ogórkowa to dosłownie eliksir świeżości i zdrowia! Idealnie nadaje sie do wspomagania nawadniania ciała, zwłaszcza podczas upalnych, letnich dni, kiedy tracimy wodę wręcz ekspresowo. Wszystko za sprawą ogórka, który jest idealnie zbilansowany pod względem składników, które wspomagają regulację gospodarki wodnej naszych organizmów! Co ważne, ogórek jest niskokaloryczny i pomaga usuwać z organizmu złogi i szkodliwe toksyny. Zobaczcie, jak w parę chwil zrobić wodę ogórkową - świetnie sprawdza się nie tylko latem!
  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który będzie podstawą udanej ogórkowej. Lekko zabielona śmietaną - to idealna propozycja na pierwsze danie obiadowe. Zobaczcie, jak w parę chwil przyrządzić zupę ogórkową - przepis jest naprawdę prosty!
  • Jak zrobić sos tatarski?

    Sos tatarski to jeden z najstarszych sosów podawanych na zimno, który ma co najmniej kilka odmian. Jest niezwykle popularny nie tylko w Polsce czy na Ukrainie, ale też jest chętnie używany w kuchni angielskiej czy australijskiej - tamtejsze fish and chips nie mogą się obejść bez sosu tatarskiego! Jak go przygotować w domu? To naprawdę proste - wystarczy majonez i parę pikantnych, wyrazistych w smaku dodatków! Zobaczcie!
  • Mam talent: Zmasakrował ogórki... talią kart!

    Poznajmy niezwykłe umiejętności młodego mężczyzny w chińskiej edycji "Mam Talent".