ogórki

Artykuły - Ogórki (44)

  • Sałatka z konserwowych ogórków na słodko

    Sałatka z konserwowych ogórków na słodko

    Ogórki z miodem? Brzmi, jak totalne szaleństwo! Ale jak wiadomo, przeciwieństwa często się przyciągają i tak jest w tym przypadku. Odrobina słodyczy w połączeniu z kwaśnym smakiem konserwowych ogórków tworzy nowy, nieznane wcześniej połączenie.
  • Słoiki pełne ogórków

    Słoiki pełne ogórków

    Oto cztery pomysły na proste i smakowite przetwory z ogórków, które będą cieszyć cię smakiem przez cały rok.
  • Ogórki babuni

    Ogórki babuni

    Nic nie smakuje tak dobrze jak domowe ogórki małosolne. Są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. W końcu naturalnie sfermentowane jedzenie jest doskonałym probiotykiem.
  • PFR: Polska liderem w produkcji ogórków w UE

    PFR: Polska liderem w produkcji ogórków w UE

    Jak napisał na Twitterze Polski Fundusz Rozwoju, przytaczając dane Eurostatu, nasz kraj jest niedoścignionym liderem wśród krajów Unii Europejskiej w produkcji ogórków.
  • Mus ogórkowy

    Mus ogórkowy

    Wakacyjne przysmaki.
  • Sezon ogórkowy w pełni

    Sezon ogórkowy w pełni

    Ogórki doskonale nawadniają i gaszą pragnienie. Według naukowców temperatura wewnątrz warzywa jest aż o sześć stopni niższa w stosunku do temperatury powietrza. To wszystko sprawia, że ogórek powinien być obecny w naszym letnim menu.
  • Dla niejadka

    Dla niejadka

    Dobre są i kiszone, i małosolne. Warto jeść je dla zdrowia kilka razy w tygodniu.
  • Świeże ogórki

    Świeże ogórki

    W warzywniakach można kupić świeże nowalijki, wśród nich są ogórki. Sprawdź, czy warto je jeść.
  • Pora na ogórka z pola

    Pora na ogórka z pola

    W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.

Filmy - Ogórki (18)

  • Pierszy raz spróbował pikla. Jego rekacja?

    Rodzice nagrali reakcje dziecka na pierwszego pikla. Posmakowało mu?
  • Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwości

    Sezon na ogórki gruntowe już się zaczyna, więc to dobry moment na przypomnienie, jak z tego niezbyt bogatego w substancje odżywcze, ale uwielbianego przez Polaków warzywa, zrobić naturalny probiotyk, prawdziwe superfood!
  • Arbuz z ogórkiem i orzechami - doskonała sałatka

    Sałatka z arbuzem w wersji wytrawnej - to nie żart! Soczysty, wyrazisty w smaku, a jednocześnie lekki i zdrowy arbuz to doskonała podstawa do każdej sałatki. Do naszej dodano włoskie orzechy, soczyste ogórki, a wszystko doprawiono mocną fetą i przyprawami - będziecie zaskoczeni tym smakiem. Idealnie sprawdza się zwłaszcza latem!
  • Jak ogórek, to tylko taki

    Tym razem nie banany, marchew czy śliwki, ale absurdów europejskiego prawa ciąg dalszy. Mogłoby się wydawać, że unijni urzędnicy mają sporo wolnego czasu, skoro najgłupsze pomysły traktują zupełnie poważnie... I tak oto przez wiele lat przepisy zabraniały konsumpcji… krzywych ogórków. Sprawa wyglądała dość poważnie, a rolnicy jak koszmaru obawiali się wyhodowania nieidealnych warzyw. Prawo klasyfikowało bowiem ogórki – te najbardziej proste były najlepsze, z kolei te nieco bardziej krzywe dostawały kategorię nie nadającą się do sprzedaży. Na szczęście przepis ten został już zniesiony. Do 2009 roku górki klasy "Ekstra" i klasy I musiały być dobrze rozwinięte, dobrze wykształcone i praktycznie proste, o maksymalnej wysokości łuku: 10 mm na każde 10 cm długości ogórka.