odporność

Artykuły - Odporność (207)

Filmy - Odporność (7)

  • Najlepsze warzywa na zimę. Zadbajmy o odporność organizmu

    Dieta zimowa i letnia nie powinna się różnić pod względem ilości warzyw i owoców, ale najlepiej zwrócić uwagę na produkty sezonowe. Unikniemy wtedy jedzenia naszpikowanych pestycydami i nieodpowiednich dla pory roku pokarmów.
  • Jedz je codziennie. Od tego zależy nasza odporność!

    Dietetycy i lekarza podkreślają wciąż, jak ważne dla odporności jest zdrowe odżywianie. Jesienna i zimowa dieta szczególnie teraz powinna być bez zarzutu. Warto postawić na sezonowe potrawy, korzystać z doświadczeń naszej rodzimej kuchni i dostępnych lokalnie produktów. Czego potrzebujemy, aby radzić sobie z chłodem i złym nastrojem?
  • Nawyki i używki, które mogą obniżyć odporność na infekcje

    Zawsze warto dbać o odporność organizmu, a teraz w czasie pandemii jest to szczególnie ważne. Podpowiadamy, czego unikać i na co zwracać szczególną uwagę.
  • Zimą warto włączyć do menu kiszonki, przeciery warzywne i kaszę jaglaną. Niezbędna jest suplementacja witaminy D3 i kwasów omega-3

    Zimą czujemy się osłabieni, rozdrażnieni i apatyczni. Niskie temperatury powodują również, że organizm zaczyna się domagać większej ilości pożywienia – najczęściej bardziej kalorycznego. By wspomóc nasz układ odpornościowy i pozostać pełnym energii, warto jednak nieco zmodyfikować swoje menu. Podstawą powinny być produkty, które dostarczają witaminy D3, kwasów omega-3 i antyoksydantów. W diecie nie może więc zabraknąć kiszonek, przecierów owocowo-warzywnych, kapusty i kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest coraz bardziej doceniana przez dietetyków i choć do tej pory przegrywała z ryżem, makaronem i ziemniakami, to teraz powraca na polskie stoły. – Kasza jaglana zdecydowanie pomaga dbać o urodę, jest bardzo zdrowa, nie zawiera glutenu, jest za to bogata w minerały, witaminy, działa przeciwzapalnie i jest naturalnym antybiotykiem. Oczywiście trzeba ją odpowiednio przygotować, dodać do niej fajne składniki i wtedy będzie naprawdę smaczna. Często klienci mówią: „ale ja nie lubię kaszy jaglanej”, a ja im odpowiadam: „nie znalazłeś przepisu, który ci odpowiada” – mówi Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia.