oczyszczanie organizmu

Filmy - Oczyszczanie organizmu (2)

  • Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie i działa bakteriobójczo

    Dietetycy podkreślają, że coraz większa popularność octu jabłkowego wynika z rosnącej świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Wiele osób stara się ograniczać kupno przetworzonej żywności, a zamiast tego – stawia na produkty naturalne. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być używany do marynowania mięs i ryb, a także jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. Jest bogaty w potas, żelazo i magnez. Wspiera również odchudzanie, ponieważ zawarty w nim kwas uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze. Producenci tłumaczą, że ocet jabłkowy znany jest już od lat, ale teraz przeżywa swoistą „drugą młodość”. Potwierdzeniem panującej mody na ocet jabłkowy są wyniki sprzedaży. W 2016 roku produkt ten odnotował ponad 26-proc. wzrost produkcji w porównaniu do 2015 r. – Ocet jabłkowy znany jest już od wieków. Wiemy, że prawdopodobnie Kleopatra używała go do swoich kąpieli. Legioniści rzymscy stosowali napój orzeźwiający właśnie z dodatkiem octu jabłkowego, a Hipokrates również wspomina o jego zdrowych zaletach – mówi Alicja Adamiec-Ślipy, dyrektor handlowy OCTIM.
  • Zupa – sposób na oczyszczenie organizmu latem

    Smażona ryba, frytki, lody... Podczas wakacji chętniej sięgamy po potrawy tłuste i ciężkostrawne. Dlatego też latem warto szczególnie zatroszczyć się o oczyszczenie organizmu i pobudzenie metabolizmu do pracy. - Dla mnie takim sposobem na przygotowanie organizmu jest jedzenie rzeczy gotowanych, półpłynnych. Co to może być? Nic innego jak nasza smaczna, polska tradycyjna zupa. – mówi Monika Honory, autorka programu Przemian. – To dla naszego organizmu fantastyczna alternatywa, żeby oczyścić nasze jelita i cały organizm – dodaje. Proste i szybkie w przygotowaniu zupy są źródłem niezbędnych, łatwo przyswajalnych składników odżywczych i minerałów. Pomimo niskiej kaloryczności, są bardzo sycące, zapełniając żołądek na długi czas. Wśród korzyści płynących ze spożywania zup można wymienić oczyszczenie organizmu oraz utrata nadmiaru wody, a co za tym idzie, również redukcja wagi.