obiad

Artykuły - Obiad (166)

  • Przepis na idealne kotlety schabowe

    Przepis na idealne kotlety schabowe

    Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw serwowana na obiad. Te z dodatkiem sera mimolette i suszonej papryki zyskują niecodzienny kolor i smak. Musisz ich spróbować.
  • Kurczak na ostro z ryżem

    Kurczak na ostro z ryżem

    To danie przypadnie do gustu fanom ostrych potraw. Delikatne mięso kurczaka w ostrej marynacie z ryżem jako danie obiadowe ma wielu wielbicieli! Dodatkowo mieszanka przypraw do marynaty jest w pełni naturalna.
  • Makaron zapiekany z brokułami pod serową pierzynką

    Makaron zapiekany z brokułami pod serową pierzynką

    Makaron kochają nie tylko Włosi. Często również gości on na talerzach Polaków, a ten zapiekany z dodatkiem warzyw i sera robi furorę. Doskonale sprawdzi się jako szybki obiad!
  • Pieczone ziemniaki w ziołach i z dipem

    Pieczone ziemniaki w ziołach i z dipem

    Pieczone ziemniaki przywołują na myśl letnie dni i ognisko. Kiedy tylko stęsknimy się za ziemniakami prosto z ogniska, możemy zrobić takie z piekarnika! W połączeniu z ziołami i twarożkowym dipem smakują wybornie.
  • Soczysta wątróbka w grzybach

    Soczysta wątróbka w grzybach

    Wątróbka może zyskać na smaku, gdy odpowiednio się ją przyrządzi. Ta z dodatkiem grzybów ma wyrazisty smak i aromat. Z tym daniem warto się zapoznać, bo wątróbka bogata jest w witaminę A, witaminy z grupy B: B2, B12, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy oraz witaminę C.
  • Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem

    Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem

    Zapiekanka to danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. To też prosty sposób na przemycenie większej ilości warzyw, by utrzymać zbilansowaną dietę.
  • Soczysty łosoś z masłem czosnkowym

    Soczysty łosoś z masłem czosnkowym

    Łosoś to jedna z popularniejszych i chętniej wybieranych przez konsumentów ryb. Jest doskonałym pomysłem na prawie każdy posiłek, a do tego niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jedząc ryby dostarczamy organizmowi wiele witamin i minerałów, w tym kwasy omega-3, jod, selen i żelazo.
  • Zupa pomidorowa z boczkiem

    Zupa pomidorowa z boczkiem

    To doskonały sposób, by urozmaicić zwykłą zupę pomidorową. Dodatek boczku w tej zupie zaskakuje i dodaje jej wyrazistości.
  • Kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamową

    Kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamową

    Swój wyjątkowy smak kotlety te zawdzięczają paście sezamowej, a oryginalną konsystencję - kaszy jaglanej. Świetnie sprawdzają się w większej wersji jako kotlety na obiad, a w mniejszej - jako przekąska na imprezie.
  • Lekki krem z cukinii

    Lekki krem z cukinii

    Cukinia to niedoceniane w Polsce warzywo, a niesłusznie! Jest bardzo łagodna w smaku i stanowi doskonałe połączenie z wieloma dodatkami. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten, co czyni ją niezwykle zdrową. Zupa z niej to doskonały pomysł na obiad.

Filmy - Obiad (208)

  • "Ewa gotuje": Gicz w warzywach i podpiwku

    Ewa Wachowicz w 308. odcinku programu gotuje gicz w warzywach i podpiwku. Zobaczcie jak zrobić tą pyszną potrawę! Giczki obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni, na gorącym maśle. W większym naczyniu podsmażyć cebule pokrojone w piórka. Dorzucić posiekany czosnek, pokrojone w półplastry marchewki i pietruszki oraz pokrojoną w kostkę połówkę selera.Do warzyw przełożyć podsmażone gicze. Z patelni „wymyć smak” podpiwkiem, przelać do garnka z mięsem i jarzynami. Wymieszać. Dorzucić grzyby (wcześniej warto je namoczyć w wodzie), liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą, przykryć i wstawić do piekarnika.Piec przez 3 godziny w temp. 180 st. C.Podawać z kaszą i ogórkami kiszonymi.SKŁADNIKI • 4 - gicze cielęce • 2 - cebule • 4 ząbki - czosnku • 2 - marchewki • 2 - pietruszki • ½ - selera • masło klarowane do smażenia • 500 ml - podpiwku • kilka suszonych grzybów leśnych • 2 - liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól DO PODANIA • kasza gryczana • ogórki kiszone
  • Ewa Wachowicz: Przepis na ozorki w sosie chrzanowym

    W 368 odcinku programu "Ewa Gotuje" była Miss Polonia przygotowała ozorki w sosie chrzanowym. Prezentujemy przepis na potrawę. Ozór umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka. Dorzucić warzywa i czosnek w łupinkach. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować do miękkości. Masło roztopić na patelni. Wsypać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka, wlać wywar jarzynowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić solą. Zdjąć z kuchenki, dodać musztardę i chrzan. Wymieszać. Ozór obrać ze skóry, wystudzić, pokroić i przełożyć do sosu. Podgrzać i podawać z purée ziemniaczanym i tartymi buraczkami. Udekorować koperkiem.
  • Niezwykle cierpliwe psy. Do czasu...

    Te psiaki cierpliwie czekały na obiad. Do czasu...
  • Żyrafa udała się na obiad do restaurcaji.

    Żyrafa udała się na spacer - przy okazji wstępując na obiad do restauracji.