napar

Artykuły - Napar (12)

Filmy - Napar (4)

  • Domowy napar na chore zatoki

    Przeziębione zatoki to bardzo poważny problem, który dotyka coraz więcej osób - również dzieci! Obolała twarz, cieknący nos, przykry zapach i bezustanny ból głowy, który nasila się przy każdym ruchu - chore zatoki to poważna przypadłość, której trzeba zaradzić! Jeśli czujecie, że wasze problemy z zatokami właśnie się zaczynają, wypróbujcie domowy napar na chore zatoki - pomoże wam zniwelować przykre skutki choroby. Przygotowanie naparu jest naprawdę proste!
  • Przepis na herbatę po tybetańsku

    Herbata po tybetańsku to nietypowy sposób na przygotowanie herbaty. Zapomnijcie o zwykłej, ekspresowej czarnej herbacie - spróbujcie czerwonej herbaty Pu Erh z dodatkiem pełnego mleka, odrobiny masła, a całość smaku wyostrzcie himalajską solą - będziecie zachwyceni tym smakiem! Oto nasz przepis na herbatę po tybetańsku!
  • Napar na ból gardła

    Ból gardła zwykliśmy leczyć farmaceutykami, od których apteki, a nawet zwykłe sklepy pękają w szwach. Wiele z nich zwykle nie działa albo daje krótkotrwałą ulgę. Zamiast kupować drogie specyfiki, warto spróbować domowego naparu, który świetnie pomaga w bólu gardła. Zobaczcie, jak w parę chwil można przygotować płyn, który pomoże wam pozbyć się chrypki, suchości gardła i uciążliwego drapania.
  • Taka herbata działa jak naturalny antybiotyk!

    Napar z suszonej kory drzewa lapacho - znany też jako "herbata Inków" - staje się coraz popularniejszy także na Zachodzie. Specyfik ten wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne; wspomaga leczenie niektórych zakażeń i wrzodów żołądka. – Badania wykazały, że lapacho zawiera wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas. Dwoma głównymi składnikami aktywnymi jest lapachol i beta-lapachon. Herbatę tę można stosować przy chorobach wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby. Trzeba podkreślić, że jest skuteczna wobec bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka – mówi Ewelina Plewicka, specjalista ds. żywienia. Przed zastosowaniem lapacho warto jednak skonsultować się z lekarzem. Substancje czynne zawarte w korze drzewa mogą wywołać skutki uboczne, m.in. zmniejszyć krzepliwość krwi i zwiększyć ryzyko poronienia. – Nie powinno się przekraczać dawki 8 szklanek lapacho dziennie. Przeciwwskazaniem jest ciąża i okres karmienia. Małym dzieciom również bym nie polecała podawania tej herbaty. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe także powinny bardzo uważać i raczej nie stosować lapacho - ostrzega Plewicka.