naleśniki

Artykuły - Naleśniki (111)

  • Jak zrobić naleśniki doskonałe?

    Jak zrobić naleśniki doskonałe?

    Naleśniki bez mleka i mąki pszennej? To ma prawo się udać? Tak! Dzięki naszemu przepisowi zrobisz je bez problemu. Nie będą ani suche, ani rozpadające się podczas smażenia.
  • Pyszna wieża z naleśników z malinami

    Pyszna wieża z naleśników z malinami

    Może być podawana na deser i na śniadanie - pyszna wieża z naleśników, która wygląda jak tort, to świetna alternatywa dla klasycznego ciasta. Danie zrobisz szybko, a efekt będzie piorunujący.
  • Naleśniki po bolońsku

    Naleśniki po bolońsku

    Gęsty sos boloński, z kawałkami dobrze wysmażonego mięsa wołowego, idealnie nada się na farsz do naleśników.
  • Naleśniki warzywne

    Naleśniki warzywne

    Bo naleśniki można przyrządzać nie tylko na słodko.
  • Naleśniki bez mleka i wody, ale z pysznym nadzieniem

    Naleśniki bez mleka i wody, ale z pysznym nadzieniem

    Ciasto składa się tylko z jednego składnika. To wystarczy, by stworzyć pulchne i rumiane placki, które nadziejesz smakowitą masą. Świetny sposób na szybką i pożywną przekąskę.
  • Naleśniki po gruzińsku

    Naleśniki po gruzińsku

    Tradycyjne polskie danie ze wschodnią, wytrawną nutą zmieni zwykły obiad w wykwintną przekąskę. Wystarczy odrobina owocu granatu i garść włoskich orzechów.
  • Naleśniki po wiejsku. Oszczędne z wytrawnym farszem

    Naleśniki po wiejsku. Oszczędne z wytrawnym farszem

    Porcja gotowanej kaszy gryczanej z wczorajszego obiadu, kilka pieczarek znalezionych w lodówce i podsuszony ser. Z tych resztek wyczarujesz genialny farsz do naleśników. Tak pyszny, że nie uwierzysz.
  • Cienkie naleśniki

    Cienkie naleśniki

    Dobrze przyrządzone naleśniki nie powinny się rozpadać ani za bardzo nasiąkać olejem. Muszą za to rozpływać się w ustach i komponować się z dowolnymi dodatkami. Poznaj prosty przepis na naleśniki doskonałe.
  • Naleśniki ze słoika

    Naleśniki ze słoika

    Nie masz pod ręką miksera, a ręczne ubijanie ciasta na naleśniki wydaje się zbyt męczące? Nic straconego. Z pomocą przychodzi niepozorne naczynie z nakrętką, w którym idealnie połączysz wszystkie składniki.

Filmy - Naleśniki (27)

  • "Ewa gotuje": Naleśnikowy twist z jarzyną

    Ewa Wachowicz w 329. odcinku programu przygotowuje naleśnikowy twist z jarzyną. Zobaczcie ten prosty i smaczny przepis!Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki.Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano.Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.SKŁADNIKI • kilka naleśników • 2 - cukinie • 4 - papryki czerwone • 400 g - sera żółtego • 100 g - masła • oliwa do pieczenia papryki • sól • oregano suszone • rukola i oliwa do dekoracji
  • Zdrowie na widelcu - Naleśniki

    Jego wysokość naleśnik, mimo że kochany przez tłumy, jest trudnym i wymagającym władcą, miewa swoje humory. To takie najprostsze i najszybsze danie, jednak nie zawsze wychodzi i może nastręczyć kłopotów w kuchni. Ponadto uważany jest za potrawę wysokokaloryczną i monotonną. W dzisiejszym odcinku Anna Guzik opowie, jak przygotować udane, smaczne i zdrowe naleśniki.
  • Jak zrobić naleśniki gryczane?

    Naleśniki gryczane to wyjątkowa odmiana dla klasycznych naleśników - dodatek gryki nadaje im nie tylko przepysznego, charakterystycznego smaku, ale nabierają również wielu prozdrowotnych właściwości - wszystko dlatego, że kasza gryczana to doskonały sposób na zdrowe posiłki! Zobaczcie, jak zrobić gryczane naleśniki - będziecie zachwyceni tym smakiem!
  • Przepis na naleśniki z grzybami, cebulą i serem pleśniowym

    Naleśniki to doskonałe danie, które przyrządza się w parę chwil! Znakomicie smakują i na słodko, i w wytrawnych wersjach. Tym razem mamy dla was przepis na przepyszne naleśniki z wyjątkowym nadzieniem - farsz z grzybów, cebulą i serem pleśniowym to znakomite połączenie, które zachwyci każdego!