mizeria

Artykuły - Mizeria (3)

  • Mizeria popytu

    Po wczorajszej nad wyraz słabej sesji początek notowań przyniósł pewne odreagowanie. WIG20 wspiął się w pierwszych dwóch godzinach notowań i przez pewien czas przebywał na plusie. Jednak pary do dalszych wzrostów szybko zabrakło. W trakcie kolejnych godzin indeks poruszał się horyzontalnie wokół 2170 pkt.
  • "Puls Biznesu": Reklamowa mizeria na Euro 2012

    "Puls Biznesu": Reklamowa mizeria na Euro 2012

    Euro 2012 miało ożywić słaby rynek reklamowy. Ale były to oczekiwania na wyrost, reklamodawcy nie sypną groszem na mistrzostwa - stwierdza "Puls Biznesu".
  • Perły w mizerii

    Sprawne zarządzanie firmą, jasna, trafna i konsekwentnie realizowana strategia przynosząca poprawę wyników to kryteria, którymi kierowali się doradcy inwestycyjni i analitycy przy wyborze najlepszych menedżerów polskich spółek giełdowych.

Filmy - Mizeria (2)

  • "Ewa gotuje": Schabowy z kością

    Ewa Wachowicz w 336. odcinku programu przygotowuje schab z kością. Zobaczcie ten znany przepis na polską potrawę, tym razem w nieco innej wersji!Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z purée oraz mizerią.Ogórki dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski lub poszatkować wzdłuż. Oprószyć solą, wsypać koperek, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odlać wodę.Na desce ułożyć kilka plastrów ogórka – tak, by lekko zachodziły na siebie i tworzyły długą wstążkę. Zwinąć i ułożyć na talerzu. W ten sposób zrobić kilka „różyczek”.Jogurt wymieszać z miodem i octem jabłkowym. Polać ogórki. Udekorować koperkiem.Ziemniaki obrać i wraz z czosnkiem ugotować w mleku z osoloną wodą (w proporcji 1:1). Odcedzić. Dodać wasabi, zetrzeć skórkę z limonki, wycisnąć sok. Wlać olej lniany i ugnieść tłuczkiem.SKŁADNIKI • schab z kością (plastry o grubości ok. 2 cm) • gałązka rozmarynu • sól • pieprz • mąka • 2 - jajka • bułka tarta • masło klarowane do smażenia MIZERIA • 3 - długie ogórki • sól • pęczek koperku • 1 szklanka - jogurtu naturalnego • 1 łyżka - octu jabłkowego • 1 łyżeczka - miodu PURÉE Z LIMONKĄ • 6 - ziemniaków • 4 ząbki - czosnku • woda, mleko i sól do gotowania • ½ łyżeczki - wasabi • skórka i sok z limonki • 1 łyżka - oleju lnianego
  • Kotlety mielone z mizerią. Smaczna klasyka!

    Składniki: • czerstwa bułka • 100 ml mleka • pół kg mięsa mielonego • cebula posiekana w kostkę • łyżka masła • jajko • sól, pieprz • bułka tarta • olej do smażenia Sposób przygotowania: Bułkę zalewamy mlekiem. Na maśle szklimy cebulę. Do miski wkładamy mięso, jajko, zeszkloną cebulę oraz namoczoną bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na oleju, około 4 minuty z każdej strony. Składniki na mizerię: • 2 ogórki • 6 rzodkiewek • 150 ml śmietany 18 % • sok z połowy cytryny • łyżka świeżego posiekanego koperku • posiekany ząbek czosnku • łyżeczka miodu • sól, pieprz