mięso

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
Mięso (2017, reż. Julia Ducournau) ,

Artykuły - Mięso (570)

  • Biedronka wprowadziła tradycyjne lady mięsne już do ponad 110 sklepów

    Biedronka wprowadziła tradycyjne lady mięsne już do ponad 110 sklepów

    Sieć Biedronka kontynuuje zapowiedziany pod koniec minionego roku proces wstawiania tradycyjnych lad z mięsem do części modernizowanych sklepów - informuje serwis wiadomoscihandlowe.pl. Pod koniec stycznia 2020 r. lady mięsne funkcjonowały już w 113 spośród ok. 3 tysięcy placówek portugalskiej sieci.
  • Do 1,13 mld zł wzrosło zadłużenie producentów żywności

    Do 1,13 mld zł wzrosło zadłużenie producentów żywności

    Do 1,13 mld zł wzrosły zaległości producentów żywności wobec banków i partnerów biznesowych - wynika z raportu "Przemysł spożywczy w Polsce: Co dwunasta firma ma problemy z wypłacalnością". Rekordowe zadłużenie, ponad 81 mln zł, ma firma mięsna ze Śląska.
  • Bezmięsna rewolucja nie tylko na talerzu

    Bezmięsna rewolucja nie tylko na talerzu

    Za 30 lat na Ziemi będzie 10 mld ludzi. To wymaga bardzo dużego wzrostu podaży żywności, któremu tradycyjna produkcja mięsa już nie podoła. Świat coraz poważniej myśli więc o alternatywach.
  • Izby Rolnicze: Pomysł opodatkowania produkcji mięsa jest szkodliwy

    Izby Rolnicze: Pomysł opodatkowania produkcji mięsa jest szkodliwy

    ​Pomysł opodatkowania cen mięsa jest szkodliwy dla gospodarstw rolnych i konsumentów. Taka decyzja mogłaby doprowadzić do upadku wielu gospodarstw rolnych i zakładów mięsnych - uważa Krajowa Rady Izb Rolniczych (KRIR).
  • Niemcy: Tanie mięso kością niezgody

    Niemcy: Tanie mięso kością niezgody

    Na coraz tańszym mięsie w Niemczech korzystają konsumenci, ale buntują się przeciwko temu hodowcy oraz ekolodzy. Rząd zwołał na dzisiaj szczyt kryzysowy w Berlinie.
  • Widok piersi i mięsa. To koi męskie nerwy

    Widok piersi i mięsa. To koi męskie nerwy

    Okazuje się, że nie tylko widok kobiecych piersi koi męskie nerwy. Podobnie działa widok… mięsa. Wszystkiemu winna jest ewolucja i pierwotne instynkty, które gwarantowały przeżycie.
  • Zjadł niedogotowane mięso i zaraził się tasiemcem

    Zjadł niedogotowane mięso i zaraził się tasiemcem

    Pewien Chińczyk zaraził się larwami tasiemca po zjedzeniu ciepłego posiłku w garnku, który prawdopodobnie był niedogotowany.
  • Stworzono mięso z powietrza

    Stworzono mięso z powietrza

    ​Na początku ery kosmicznej, NASA wpadła na pomysł tworzenia żywności z dwutlenku węgla wydychanego przez astronautów. Chociaż koncepcja ta nigdy nie została zrealizowana, pewna firma z Kalifornii stosuje tę samą zasadę do produkcji mięsa bez zwierząt.
  • Mięso dla malucha

    Mięso dla malucha

    ​Mięso w diecie dziecka może pojawić się już dość wcześnie. Jeżeli maluch jest karmiony butelką, to już po 5. miesiącu życia. U niemowlaka żywionego mlekiem mamy niewiele później, bo po 6. miesiącu.
  • Będziemy jeść mięso hodowane komórkowo

    Będziemy jeść mięso hodowane komórkowo

    Jeśli ludzie przekonają się do jedzenia mięsa hodowanego komórkowo, można będzie zmniejszyć popyt na mięso tradycyjne i ocalić miliony zwierząt - przekonuje w rozmowie z PAP Chris Bryant, który bada postrzeganie takiego nowego rodzaju mięsa przez konsumentów.

Filmy - Mięso (127)

  • Pyszne i polskie, czyli mięso na świątecznym stole

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” dania z mięsa przygotowywał Tomasz Jakubiak. Zrobił m.in. bułę z udem kaczym, pieczone golonki z indyka i pierś z perliczki w sosie orzechowym. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Pięć mitów na temat mięsa

    Mięso - wiele osób nie wyobraża sobie bez niego obiadu. Tak jak w przypadku wielu rzeczy, tak i wokół niego narosło wiele mitów. Czy rzeczywiście jest najlepszym źródłem białka i energii? (Agencja TVN/x-news) Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.
  • Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci?

    Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci? Wyjaśniła to Anna Radowicka. - Mięso, które należy dzieciom podawać, to jest mięso lekkostrawne, czyli indyk, kurczak, cielęcina, królik – powiedziała dietetyk. Ile mięsa tygodniowo powinno jeść dziecko? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak wybrać dobre mięso? "Filet z kurczaka powinien być jasnoróżowy"

    Pracownik Instytutu Żywienia Człowieka UPP, dietetyk dr hab. Joanna Bajerska oraz kucharz Jan Kuroń rozmawiali na temat dobrego mięsa. Jak wybrać produkt dobrej jakości? – Filet z kurczaka powinien być jasnoróżowy, a taki sam kolor powinien charakteryzować mięso wieprzowe i cielęcinę, ale pochodzące od młodych osobników – powiedziała Bajerska. Czy mięso jest drogie w Polsce? Czy cena przekłada się na jakość? (Dzień Dobry TVN/x-news)