mięso

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
Mięso (2017, reż. Julia Ducournau) ,

Artykuły - Mięso (704)

  • Niemcy: Lidl będzie sam oznaczał pochodzenie mięsa

    Niemcy: Lidl będzie sam oznaczał pochodzenie mięsa

    Wielu konsumentów chce wiedzieć, gdzie i w jakich warunkach było hodowane zwierzę, którego mięso kupuje. Koncern Lidl reaguje.
  • Policja sprawdza, gdzie mogło trafić mięso z uboju chorych zwierząt

    Policja sprawdza, gdzie mogło trafić mięso z uboju chorych zwierząt

    Podlaska policja sprawdza, gdzie sprzedawane było mięso z ubojni w okolicach Bielska Podlaskiego, do której trafiało chore bydło. Dwóm mężczyznom prowadzących tę ubojnię postawiono zarzuty narażenia potencjalnych konsumentów na utratę zdrowia lub nawet życia.
  • Mięso pod lupą inspekcji handlowej

    Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka).
  • Chiny: Celnicy zatrzymali szmuglowaną żywność, w tym polską wołowinę

    Chiny: Celnicy zatrzymali szmuglowaną żywność, w tym polską wołowinę

    Celnicy i straż graniczna w chińskiej prowincji Guangdong zatrzymali w pierwszym tygodniu października br. dwa statki, na których próbowano przeszmuglować ponad 1,6 tys. ton mrożonej żywności, m.in. polską wołowinę - poinformował w czwartek PAP urząd celny.
  • Wołowina wraca do łask

    Wołowina wraca do łask

    GUS opublikował ostatnio dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego.W danych na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost spożycia wołowiny (o 75% r/r do 2,1 kg). Jest to jednocześnie najwyższy poziom jej konsumpcji na mieszkańca od 2011 r.
  • Sanepid ujawnia listę sklepów, do których trafiło skażone mięso

    Sanepid ujawnia listę sklepów, do których trafiło skażone mięso

    Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku na swoich stronach internetowych podała listę sklepów, do których trafił drób skażony szkodliwym fipronilem.
  • Fipronil w żywności na terenie Polski

    Fipronil w żywności na terenie Polski

    Do Polski trafiły partie mięsa drobiowego skażone lub potencjalnie skażone owadobójczym fipronilem. W ubiegłym tygodniu służby sanitarne informowały o stwierdzeniu jaj mogących zawierać ten środek. W obu przypadkach towar trafił do Polski z Niemiec.
  • Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45 proc.) i karkówkę (25 proc.). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu - tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne. Czy oznacza to, że należy zrezygnować z grillowania? Nie! Dowiedz się, co zrobić, by było one zdrowsze.
  • Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Branża mięsna jest zaniepokojona kolejnymi ogniskami afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju, które zbliżają się do powiatów, w których znajdują się największe zakłady w kraju - informuje Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w liście do ministra rolnictwa.
  • Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    - Znalezienie pracownika do zakładu mięsnego to problem, bo masarz to dziś wymarły zawód. Ludzie nie chcą kształcić się w tym kierunku, bo wiedzą, że to ciężka praca - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.

Filmy - Mięso (105)

  • Jak zrobić smażonego kurczaka w koreańskiej wersji?

    Masz ochotę na koreańskiego kurczaka smażonego jak z restauracji? W takim razie musisz wypróbować nasz przepis. Nie jest to co prawda danie dietetyczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś naprawdę wspaniałego. Koreański kurczak smażony ma chrupiącą skórkę, a w środku jest soczysty i aromatyczny! Dzięki odpowiedniej marynacie będzie miał wyrazisty smak. Twoja rodzina zakocha się w tym koreańskim kurczaku smażonym na oleju.
  • Hu tieu – szybka zupa z Wietnamu

    Hu tieu to popularna w Wietnamie zupa z makaronem. Stanowi pożywny i pełnowartościowy posiłek, dlatego spokojnie można ją zjeść w ramach głównego dania obiadowego. Jak zrobić hu tieu? Konieczny będzie wietnamski makaron, tradycyjnie dodaje się wieprzowinę, krewetki i sos rybny. Poznaj nasz przepis na zdrowy hu tieu.
  • Buldak – przepyszny kurczak po koreańsku

    Buldak to danie kuchni koreańskiej, dosłownie słowo to tłumaczy się jako ognisty kurczak. Dlaczego ognisty? Buldak jest daniem pikantnym z dodatkiem chili. Oczywiście ilość papryczki można zmieniać w zależności od kulinarnych upodobań. Dowiedz się, jak przygotować buldak idealny.
  • Przepis na lau thai – tajską zupę

    Lau thai to pyszna tajska zupa z mnóstwem dodatków. Jej smak nigdy nam się nie znudzi! Lau thai jest niezwykle aromatyczne i treściwe. Doskonale nadaje się jako orientalny element w menu bankietowym. Wypróbuj nasz przepis na doskonałe Lau thai.