mięso

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
Mięso (2017, reż. Julia Ducournau) ,

Artykuły - Mięso (704)

  • Groźne bakterie w parówkach. GIS ostrzega

    Groźne bakterie w parówkach. GIS ostrzega

    Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w parówkach z szynki Simply Food sprzedawanej przez firmę Madej Wróbel. Ostrzeżenie w tej sprawie wydał Główny Inspektor Sanitarny.
  • Rolada z farszem

    Rolada z farszem

    Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na smaczną, mięsną roladę.
  • Niemcy: Lidl będzie sam oznaczać pochodzenie mięsa

    Niemcy: Lidl będzie sam oznaczać pochodzenie mięsa

    Wielu konsumentów chce wiedzieć, gdzie i w jakich warunkach było hodowane zwierzę, którego mięso kupuje. Koncern Lidl reaguje.
  • Policja sprawdza, gdzie mogło trafić mięso z uboju chorych zwierząt

    Policja sprawdza, gdzie mogło trafić mięso z uboju chorych zwierząt

    Podlaska policja sprawdza, gdzie sprzedawane było mięso z ubojni w okolicach Bielska Podlaskiego, do której trafiało chore bydło. Dwóm mężczyznom prowadzących tę ubojnię postawiono zarzuty narażenia potencjalnych konsumentów na utratę zdrowia lub nawet życia.
  • Mięso pod lupą inspekcji handlowej

    Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka).
  • Chiny: Celnicy zatrzymali szmuglowaną żywność, w tym polską wołowinę

    Chiny: Celnicy zatrzymali szmuglowaną żywność, w tym polską wołowinę

    Celnicy i straż graniczna w chińskiej prowincji Guangdong zatrzymali w pierwszym tygodniu października br. dwa statki, na których próbowano przeszmuglować ponad 1,6 tys. ton mrożonej żywności, m.in. polską wołowinę - poinformował w czwartek PAP urząd celny.
  • Wołowina wraca do łask

    Wołowina wraca do łask

    GUS opublikował ostatnio dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego.W danych na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost spożycia wołowiny (o 75% r/r do 2,1 kg). Jest to jednocześnie najwyższy poziom jej konsumpcji na mieszkańca od 2011 r.
  • Sanepid ujawnia listę sklepów, do których trafiło skażone mięso

    Sanepid ujawnia listę sklepów, do których trafiło skażone mięso

    Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku na swoich stronach internetowych podała listę sklepów, do których trafił drób skażony szkodliwym fipronilem.
  • Fipronil w żywności na terenie Polski

    Fipronil w żywności na terenie Polski

    Do Polski trafiły partie mięsa drobiowego skażone lub potencjalnie skażone owadobójczym fipronilem. W ubiegłym tygodniu służby sanitarne informowały o stwierdzeniu jaj mogących zawierać ten środek. W obu przypadkach towar trafił do Polski z Niemiec.
  • Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45 proc.) i karkówkę (25 proc.). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu - tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne. Czy oznacza to, że należy zrezygnować z grillowania? Nie! Dowiedz się, co zrobić, by było one zdrowsze.

Filmy - Mięso (117)

  • Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana?

    Aneta Łańcuchowska wyjaśniła, jakie mięso jeść i jak dużo. Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Nie musisz napracować się jak wół, żeby przygotować dobry stek

    Statystyczny Polak spożywa ok. 2 kg wołowiny rocznie. To bardzo mało. Dla porównania mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, Argentyny czy Brazylii zjadają przez rok średnio po kilkadziesiąt kilogramów tego mięsa. W sporym stopniu wynika to z tego, że pomimo dużej dostępności wołowiny w Polsce nie zawsze jest ona dobrej jakości.
  • Koreańska wołowina na szybko - prosty przepis

    Wołowina, po wielu latach słabnącej obecności w polskich kuchniach, na nowo wraca na nasze stoły. I dobrze! To jedno z najpyszniejszych mięs, które warto od czasu do czasu serwować. Powrót wołowiny do łask to również zasługa kuchni orientalnych - przygotowywanie jej w domu jest dziecinnie proste i żeby skosztować tych treściwych, sycących dań, nie musicie wydawać fortuny w dalekowschodnich restauracjach! Zobaczcie nasz przepis!
  • Pieczony kurczak z cebulą i ziemniakami

    Przepis na kurczaka z cebulą i ziemniakami to szybki i stosunkowo tani przepis na pyszny, ciepły i sycący obiad, który posmakuje każdemu! Zwykłe, delikatne mięso kurczaka idealnie nadaje się do zmieniania jego smaku i wydobywaniu tego, co najlepsze! Pyszne, zwarte ziemniaki, a do tego trochę aromatyczna cebula i inne przyprawy - z tym obiadem poradzi sobie każdy!