marynata

Artykuły - Marynata (4)

Filmy - Marynata (5)

  • Grillowana łopatka po amerykańsku

    Dania z grilla to doskonały sposób na urozmaicenie obiadowego menu - przyrządza się je szybko, w nietypowych wersjach smakowych, zaś mięso zawsze będzie soczyste i kruche. Tym razem mamy dla was przepis na grillowaną łopatkę w wersji amerykańskiej - wyrazista marynata nada całości niesamowitego smaku i aromatu, który posmakuje każdemu!
  • Marynowane tofu w musztardzie

    Tofu, czyli twarożek sojowy, to podstawa dań kuchni azjatyckiej, w Polsce zaś jest wykorzystywany głównie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej - to doskonałe źródło białka i tłuszczów. Charakterystyczną właściwością tofu jest to, że samo nie posiada smaku, a przyjmuje smak innych produktów. Idealnie więc nadaje się do przygotowywania przepysznej przekąski - oto przepis na marynowane tofu w musztardzie. Zrobicie je dosłownie w parę chwil!
  • Sos teriyaki - jak go zrobić?

    Sos teriyaki to w gruncie rzeczy marynata, w której obtacza się mięso przed grillowaniem. Japończycy nazywają to "tare", na świecie znana jednak głównie jako "teriyaki" - to połączenie mocnego sosu sojowego z cukrem, aromatycznymi przyprawami, odrobiną kukurydzianej mąki i mirinu, który łatwo można zastąpić białym winem. Sos teriyaki to doskonały sposób na przygotowanie wybornego mięsa w nowym, orientalnym wydaniu! Zobaczcie, jak przyrządzić go w domu.
  • Prosty przepis na marynowaną rybę w herbacie

    Rybne filety, z których przyrządzamy często dania główne, nie muszą być nudne. Zamiast korzystać z tego samego przepisu, wystarczy lekko zamarynować rybę w nietypowej, bo herbacianej, zalewie - dzięki temu mięso nabierze wyjątkowego, delikatnego smaku, który zachwyci każdego - także tych, którzy dotąd nie byli zachwyceni smakiem smażonych ryb. Poznajcie nasz przepis!