marnowanie żywności

Artykuły - Marnowanie żywności (31)

  • Zniknie data minimalnej trwałości? To możliwe

    Zniknie data minimalnej trwałości? To możliwe

    UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu terminów na opakowaniu.
  • Przeciętna rodzina wyrzuca w ciągu roku jedzenie warte 3 tys. zł

    Przeciętna rodzina wyrzuca w ciągu roku jedzenie warte 3 tys. zł

    W czasie pandemii i izolacji zakupy robiliśmy rzadziej, ale były one znacznie bardziej obfite. Co 4 Polak zmienił zwyczaje zakupowe, ale nadal marnujemy dużo jedzenia - wynika z raportu "Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii", analizowanego przez portal wiadomoscihandlowe.pl.
  • Polska w czołówce marnowania żywności

    Polska w czołówce marnowania żywności

    Polska jest na piątym miejscu wśród krajów UE pod względem skali wyrzucania nadającej się do spożycia żywności. Co roku w koszach ląduje 9 mln ton jedzenia, podczas gdy liczba głodujących Polaków to ok. 2 mln.
  • Koniec z marnowaniem żywności. Właściciele sklepów, którzy będą wyrzucali jedzenie, zapłacą kary

    Koniec z marnowaniem żywności. Właściciele sklepów, którzy będą wyrzucali jedzenie, zapłacą kary

    Już od niedzieli właściciele sklepów, którzy będą wyrzucali jedzenie, zapłacą kary. Branża jednak jest dobrze przygotowana do nowych wymogów.
  • Dziś upływa termin na podpisanie umów ws. przekazywania niesprzedanej żywności

    Dziś upływa termin na podpisanie umów ws. przekazywania niesprzedanej żywności

    18 lutego upływa czas na podpisanie przez wielkopowierzchniowe sklepy sprzedające żywność umów z organizacjami charytatywnymi na przekazywanie nieodpłatnie niesprzedanej żywności - wynika z uchwalonej w lipcu ub.r. ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
  • Ponad 2 mln osób w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie

    Ponad 2 mln osób w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie

    Problem głodu i niedożywienia wciąż jest w Polsce bardzo realny - podkreślają Banki Żywności. Zdaniem ich ekspertów, ponad 2 mln osób w naszym kraju dysponuje miesięcznie kwotą mniejszą niż 600 zł.
  • Marnujemy żywność

    Marnujemy żywność

    Choć trudno w to uwierzyć, statystyczny Polak marnuje rocznie blisko 250 kg żywności, co daje nam piąte miejsce w Unii Europejskiej w tym niechlubnym rankingu, podaje Polski Instytut Ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy szybko psujące się produkty, takie jak: pieczywo, owoce, warzywa i wędliny.
  • Marnowanie żywności: Ustawa już działa, ale sklepy mają pierwsze problemy. GIOŚ: Kontrole w marcu 2020 roku

    Marnowanie żywności: Ustawa już działa, ale sklepy mają pierwsze problemy. GIOŚ: Kontrole w marcu 2020 roku

    Z audytu branży wynika, że sklepy intensywnie pracują nad wdrożeniem przepisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Jednocześnie sieci handlowe informują, że od lat przekazują tony niesprzedanych produktów zewnętrznym organizacjom. I dodają, że wbrew pozorom sporym wyzwaniem bywa szukanie takich odbiorców. Z kolei według ekspertów, handel ma też problem z określeniem, ile jedzenia faktycznie przepada. W szybkim i tanim monitorowaniu zapasów, a także raportowaniu strat pomocne mogą okazać się nowe technologie, które dodatkowo zabezpieczą firmy przed ewentualnymi karami.
  • Marnujesz jedzenie?

    Marnujesz jedzenie?

    16 października to Światowy Dzień Żywności. Żywienie jest nieodłącznym elementem życia. Nie sposób przy tej okazji nie zastanowić się nad skalą marnowania żywności. To dotyczy każdego z nas. Nie jego, nie ich, ale mnie, ciebie i naszych dzieci.

Filmy - Marnowanie żywności (5)

  • Polacy marnują miliony ton żywności. Niewykorzystane jedzenie nie musi trafiać na śmietnik

    W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln t żywności rocznie. Około 50% – marnotrawią konsumenci. Reszta przepada podczas produkcji, dystrybucji i transportu jedzenia. Tymczasem prawie 2 mln osób w naszym kraju potrzebuje codziennego wsparcia w postaci żywności.
  • Czy Polacy zaczną masowo wynosić jedzenie z restauracji?

    Rocznie na świecie jest marnotrawione 1,3 mld ton żywności, z czego 9 mln ton – w Polsce. Najwięcej jedzenia w naszym kraju marnuje się na etapie produkcji (6,6 mln ton w ciągu roku). Ponad 2 mln ton zmarnowanej żywności to „zasługa” konsumentów. Za pozostałe 350 tys. ton odpowiadają m.in. sieci handlowe i dystrybutorzy.
  • W święta narasta problem marnowania żywności. Rozwiązaniem dobrze przemyślane menu i mrożenie potraw

    Co roku na świecie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. W czasie świąt Bożego Narodzenia problemem jest zbyt duża liczba potraw. Warto więc dostosować świąteczne menu do kulinarnych upodobań gości. Zamiast wyrzucać nadmiar jedzenia, warto zamrozić takie potrawy jak bigos, mięsa czy warzywa. Z ryb można natomiast sporządzić oryginalne pasty. Każdego roku na świecie marnuje się ponad 1 mld ton jedzenia, z czego 100 mln ton w Europie. W Polsce wyrzuca się 9 mln ton, co stawia kraj na 5. pozycji wśród państw marnujących najwięcej jedzenia w Unii Europejskiej. Za marnowanie ponad 2 mln ton jedzenia odpowiadają gospodarstwa domowe. W czasie świąt Bożego Narodzenia problem ten staje się szczególnie istotny. Kupuje się wówczas znacznie więcej produktów i przygotowuje znacznie więcej potraw, aby świąteczny stół zastawiony był jak najobficiej. – Staramy się, żeby na stołach było 12 różnych potraw i to powoduje, że jedzenia jest więcej, w związku z tym często nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego. Po świętach dużo jedzenia wyrzucamy – mówi Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności.
  • Co roku polska rodzina wyrzuca żywność o wartości 2 tys. zł. Konieczne listy zakupowe i planowanie posiłków

    Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł – podkreślają przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności. Aby temu zapobiec, trzeba m.in. racjonalnie planować zakupy. Wystarczy raz w tygodniu zrobić listę produktów, które rzeczywiście zostaną wykorzystane do przyrządzenia posiłków i ściśle trzymać się tej rozpiski w sklepie. Do promocji powinno się podchodzić z dużą dozą ostrożności, bo często prowadzą one do gromadzenia zbędnych zapasów, które w końcu wyrzuca się na śmietnik. – Starajmy się kupować tyle, ile potrzebujemy, i przygotowywać tyle jedzenia, ile jesteśmy w stanie zjeść, oczywiście stawiając na racjonalne odżywianie. To przekłada się na zasoby naszego portfela, bo pamiętajmy, że wyrzucanie jedzenia to przede wszystkim wyrzucanie naszych własnych pieniędzy. Z niektórych szacunków wynika, że wyrzucamy średnio nawet od 20 do 50 zł na osobę na miesiąc, co w skali roku na 4-osobową rodzinę daje nawet 2 tys. zł, które można wykorzystać zupełnie w inny sposób – mówi Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności.