marchewka

Artykuły - Marchewka (40)

  • Risotto z warzywami

    Risotto z warzywami

    Marchewka z groszkiem to klasyk obiadowych dodatków. Zamiast kłaść ją między mięso z ziemniakami, zaserwuj zmieszaną z ryżem.
  • Zupa marchewkowa jak u babci

    Zupa marchewkowa jak u babci

    Wiosną będziemy mogli się cieszyć bogactwem warzyw, a tym samym - bogactwem witamin. Zupa marchewkowa ma ich sporo i warto o tym pamiętać, myśląc o niedzielnym obiedzie.
  • Pikantna surówka z marchewki

    Pikantna surówka z marchewki

    Odkryj zupełnie nowy smak tego warzywa korzeniowego. Sałatka w wytrawnym wydaniu pasuje do niemal każdego obiadu. Wystarczy prosty sos, który zrobisz z zaledwie trzech składników.
  • Krem z dyni i marchewki

    Krem z dyni i marchewki

    Pyszny krem, banalny do przygotowania. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Idealny na jesienne chłody!
  • W Dzień Marchewki postaw na zdrowie!

    W Dzień Marchewki postaw na zdrowie!

    Kalendarz pełen jest nietypowych świąt, dlatego nie zaskoczy nikogo fakt, że 4 kwietnia obchodzimy… Dzień Marchewki. Wbrew pozorom jest to jednak bardzo istotna data – marchewka jest niezwykle bogata w wartości odżywcze, nie tylko surowa, ale i w formie soków, musów i smoothies, co potwierdza m.in. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP) na opakowaniach. Jej spożywanie wpływa na organizm, wspierając jego funkcjonowanie.
  • Marchew – naturalna strażniczka zdrowia

    Marchew – naturalna strażniczka zdrowia

    Korzeń marchwi należy do jarzyn o najwyższych właściwościach leczniczych. Działa stymulująco, szczególnie u dzieci, na ośrodkowy układ nerwowy. Ma korzystny wpływ na przemianę materii, tworzenie tkanki kostnej i pobudzanie wzrostu.
  • Co kryje w sobie marchewka

    Co kryje w sobie marchewka

    Na temat cennych właściwości marchewki wypowiada się dr Katarzyna Stoś, prof. Nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Filmy - Marchewka (20)

  • "Ewa gotuje": Rolada z marchewką

    Ewa Wachowicz w 339. odcinku programu przygotowuje roladę z marchewką. Sprawdźcie ten słodki przepis!Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wyjęciu z pieca zwinąć w rulon.Pokrojoną w drobną kostkę lub w plastry marchew podlać odrobiną wody i dusić, następnie zmiksować lub przetrzeć. Dodać skórkę i sok z cytrusów oraz cukier. Podgrzewać do zgęstnienia.Lekko przestudzony dżem marchewkowy nałożyć na biszkopt i ponownie zwinąć w rulon. Owinąć papierem lub folią, by rolada trzymała kształt. Pozostawić do zastygnięcia.Podawać pokrojone w grube plastry, udekorowane cukrem pudrem lub lukrem.SKŁADNIKI • 5 - jajek • ½ szklanki - mąki pszennej • ½ szklanki - maki ziemniaczanej • ½ szklanki - cukru • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia NADZIENIE • 4 - marchewki • sok i skórka z pomarańczy • sok z ½ cytryny ZDOBIENIE • lukier • zesty z cytryny
  • Szczeniak zainteresował się kawałkiem marchewki

    Szczeniakowi nie wiele trzeba do zabawy! Tak było i tym razem, gdy maluch zainteresował się kawałkiem marchewki. Zobaczcie, co z nią wyczyniał.
  • Świnka morska próbowła wnieść marchewkę do domku. Był jeden problem

    Ta świnka morska chciała zabrać marchewkę do domku. Był jednak jeden problem.
  • Przepis na pęczotto z marchewką i groszkiem

    Pęczotto z marchewką i groszkiem to szybkie danie, które bez problemu przyrządzisz w jednym garnku. Wykorzystanie pęczaka zamiast innej kaszy sprawia, że pęczotto z marchewką i groszkiem jest lekką, wegetariańską potrawą, którą z powodzeniem można serwować jako danie główne.