marchew

Artykuły - Marchew (47)

  • Zdrowa marchew

    Zdrowa marchew

    Zalecana jest niemowlętom, które rozszerzają swą dietę, a także rekonwalescentom, którzy dobrej diety potrzebują. Dla osób, które chcą schudnąć, jest niezastąpioną przekąską. Zwykła marchew okazuję się mieć wyjątkowe właściwości.
  • Marchew: Warzywo uniwersalne

    Marchew: Warzywo uniwersalne

    Marchew - warzywo na tyle popularne, że chyba trochę bagatelizowane. Nierzadko zachwycamy się nowościami, nie doceniając wartości tego, co rośnie za przysłowiową miedzą.
  • Sposób na kaszkę

    Sposób na kaszkę

    To idealny posiłek dla najmłodszych. Podpowiadamy, w jakiej postaci warto proponować ten przysmak brzdącowi, by często i chętnie go jadał.
  • Marchew w diecie dziecka

    Marchew w diecie dziecka

    Jest jednym z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety niemowlęcia, a wszystko za sprawą jej właściwości. Nie dość, że tania, to jeszcze bardzo zdrowa!
  • Gdy boli brzuszek

    Gdy boli brzuszek

    Przyczyny bólu brzuszka u dzieci mogą być różne. Konieczna jest zatem wizyta u pediatry, który zdiagnozuje problem. W domu możesz pomóc choremu przyrządzając lekkostrawne posiłki.
  • Warto jeść marchewkę

    Warto jeść marchewkę

    Bogata w prowitaminę A i witaminę B6, doskonale działa na odporność, skórę i wzrok. Obok buraka czerwonego jest najsilniej odkwaszającym warzywem.
  • Marchew na zdrowie

    Marchew na zdrowie

    Nierzadko jest pierwszym warzywem, z którym mamy kontakt już w okresie niemowlęcym. Małym dzieciom podawana jest zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach.
  • Marchew nam służy

    Marchew nam służy

    Niepozorny, pomarańczowy korzeń marchwi kryje w sobie cały arsenał dobroczynnych właściwości. Nic dziwnego, że często od marchewki zaczynany rozszerzanie jadłospisu niemowlęcia. Surowe warzywo, włączone do jadłospisu, przyniesie niezliczone korzyści. Także dorosłym.
  • Uspokaja jelita

    Uspokaja jelita

    Marchew zawiera beta karoten, który ma właściwości blokowania związków rakotwórczych oraz wzmacniania systemu immunologicznego.
  • Polska rolniczym potentatem. Oto państwa, które produkują najwięcej owoców i warzyw w UE

    Polska rolniczym potentatem. Oto państwa, które produkują najwięcej owoców i warzyw w UE

    Jedno na cztery jabłka uprawiane w UE pochodzi z Polski. Ale to nie jedyna kategoria, w której jesteśmy unijnymi liderami.

Filmy - Marchew (5)

  • Szybka zupa z marchewką i groszkiem

    Zupy to nieodłączny element obiadu - można zrobić je z niemal wszystkiego! Przede wszystkim są szybkie w przygotowaniu - wystarczy parę chwil, by przygotować przepyszny warzywny bulion, który będzie nie tylko rozgrzewający, ale doskonale nasyci. Tym razem mamy dla was propozycję na szybką zupę z marchewką i groszkiem - to klasyczne połączenie, które zna niemal każdy! Zobaczcie nasz przepis!
  • Trzy sposoby na surówki z marchewki - proste przepisy

    Marchewka to genialny sposób na przyrządzenie prostych, ale niebywale smacznych surówek do obiadów! To dostępne niemal przez cały rok warzywo jest nie tylko tanie, ale też zdrowe - już sam fakt, że pomaga w utrzymaniu pięknego koloru skóry sprawia, że warto jeść ją częściej! Przygotowaliśmy dla was trzy proste sposoby na surówki z marchwi - w parę chwil przyrządzicie bez wysiłku przepyszny dodatek nie tylko do obiadu!
  • Przepis na zupę krem z marchwi

    Marchewka to nie tylko "zwykły" dodatek i atrybut królików! Można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Prostym trikiem możecie przygotować wyjątkową zupę o fakturze kremu, która będzie smaczna, pożywna i przede wszystkim szalenie zdrowa!
  • Mikołaj Rey na tropie marchwi. Jak wybrać najlepszą?

    Okazuje się, że marchew nie tylko jest pyszną przekąską i aromatycznym dodatkiem do potraw, ale przede wszystkim zawiera ogromną ilość właściwości leczniczych, o których nie mamy pojęcia. Wszystko zaczęło się pięć tysięcy lat temu w Pakistanie, a marchew, którą kojarzymy i najczęściej używamy, zastępowała wówczas jej biała odmiana. Marchew pomarańczowa, bogata w beta-karoten, istnieje dopiero od XVIII wieku. - Polacy uwielbiają marchew i produkują jej bardzo dużo. Jesteśmy mniej więcej na dziesiątej pozycji, jeśli chodzi o eksport marchwi na całym świecie - mówi podróżnik kulinarny, Mikołaj Rey. Jak się okazuje, na tyle lubimy marchewkę, że niektórzy z nas jedzą jej tyle samo, co ziemniaków. Równie popularne, jak tradycyjna surówka z marchwi i jabłka, stają się wypieki oraz słodycze z użyciem tego warzywa - ciasto marchewkowe, lody czy konfitura pomału zyskują uznanie Polaków. Jak wiemy, marchew jest słodkim warzywem. Co więc z cukrzykami, którzy lubią jej smak, a muszą unikać łakoci? - Najważniejsze, by spożywać marchew surową. W tej postaci ma akceptowalny poziom indeksu glikemicznego - wyjaśnia Rey. (Dzień Dobry TVN/x-news)