łosoś

Artykuły - łosoś (78)

  • W Szkocji hodują łososie karmione paszą modyfikowaną genetycznie

    W Szkocji hodują łososie karmione paszą modyfikowaną genetycznie

    Naukowcy z regionu Highlands w Szkocji karmią łososie hodowlane paszą wytworzoną z genetycznie modyfikowanych upraw. Celem badania jest zwiększenie wartości odżywczej ryb.
  • Morelowy łosoś

    Morelowy łosoś

    Oryginalna mieszanka smaków.
  • Pikantny gulasz z łososiem

    Pikantny gulasz z łososiem

    Posypmy obficie natką pietruszki.
  • Łosoś z kiszoną kapustą

    Łosoś z kiszoną kapustą

    Warzywa, nasiona i tłuste ryby to podstawa wiosennego menu. Musisz teraz jeść potrawy zawierające magnez, cynk i witaminy z grupy B!
  • Polska największym importerem norweskiego łososia

    Polska największym importerem norweskiego łososia

    W 2017 roku Polska była najważniejszym odbiorcą norweskiego łososia. Na nasz rynek trafiło w ubiegłym roku 132 tysiące ton tej ryby, wynika z raportu Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza.
  • Chrupiący łosoś z dipem

    Chrupiący łosoś z dipem

    Pyszny i aromatyczny łosoś.
  • Łosoś po szwedzku

    Łosoś po szwedzku

    To bardzo wytworne danie, więc możesz je z powodzeniem podać na wyjątkową kolację. Do łososia zaserwuj bagietkę i musujące wino.
  • Długa droga wędzonego łososia z tanim przystankiem w Polsce

    Długa droga wędzonego łososia z tanim przystankiem w Polsce

    W Wielki Piątek także na polskim stole coraz częściej pojawia się wędzony łosoś - spektakularny przykład plusów i minusów globalizacji.
  • Łosoś z owocami

    Łosoś z owocami

    Przygotowując łososia, pamiętaj, aby nie poddawać go zbyt długo działaniu wysokiej temperatury, bo nie będzie soczysty. Łosoś „dochodzi” jeszcze 1-2 minuty po zdjęciu z ognia.
  • ​Kulki ryżowe onigiri

    ​Kulki ryżowe onigiri

    Te kulki od zawsze stanowią dla Japończyków szybką przekąskę, a także danie na piknik czy wycieczkę za miasto. Często wkładane są do pudełek z lunchem.

Filmy - łosoś (23)

  • Zdrowie na widelcu - Łosoś

    W tym odcinku Ania sprawdza, czy warto kupować łososia hodowlanego i jak rozpoznać go w sklepie? Dowiecie się, jak hoduje się łososie, jak sprawdzić czy są świeże, czy też były wcześniej mrożone? Poznacie zalety dzikiego łososia z Alaski i Pacyfiku. W kuchni Ania upiecze pysznego łososia z gorgonzolą, przy okazji pokazując jak szybko i łatwo wyjąć ości z ryby. Naszą dietetyczkę będzie chciała namówić na łososiowe produkty – niestety okaże się, że nie wszystkie są zdrowe i pełne łososia. Nie zabraknie też łososi wędzonych, więc zobaczycie, w jakich wędzonkach mogą ukrywać się najmniej wartościowe kawałki łososia.
  • Czy łosoś jest zdrowy?

    W Morzu Bałtyckim znajdziemy wiele rodzajów ryb, jak śledzie czy dorsze, ale na szczególną uwagę zasługuje łosoś. Jak odróżnić mięso łososia norweskiego od bałtyckiego? A jak wyglądają połowy tych zwierząt? W studiu „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rey opowiedział, czym charakteryzują się poszczególne gatunki łososia oraz czy warto go spożywać. Niestety, jak się okazuje, popularny na polskich stołach hodowlany łosoś norweski, to jeden z najbardziej szkodliwych produktów na świecie. Dlaczego? Według badaczy, zawiera on bowiem masę szkodliwych dla ludzkiego zdrowia pestycydów. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jarosław Szysz: W tego typu hodowlach nie ma szans na stosowanie antybiotyków

    Jurassic Salmon to jedyna na świecie hodowla, w której łosoś rozwija się i rośnie w bardzo czystej i bezpiecznej mikrobiologicznie wodzie geotermalnej z okresu Dolnej Jury. Jak od kulis wygląda taka hodowla? Ichtiolog Jarosław Szysz pokazał, jak hodowane są ekologiczne łososie jurajskie. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Mikołaj Rey: Wszystko jest tak pomyślane, żeby ta ryba czuła się jak w domu

    Mikołaj Rey wyjaśnił, jakie są zalety takich hodowli i ile kosztują dobrej jakości ryby. (Dzień Dobry TVN/x-news)