łosoś

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
łosoś ,

Artykuły - łosoś (86)

  • Grzanki z łososiem i paprykowym serkiem

    Grzanki z łososiem i paprykowym serkiem

    Serek do kanapek w połączeniu z łososiem to prawdziwa gratka dla wielbicieli ryb. Te smaki doskonale się komponują, a podane na chrupiącej grzance zaspokoją każdy głód!
  • Pasztet z łososia

    Pasztet z łososia

    To kolejny przysmak dla osób, które lubią jeść ryby. Są zdrowe i zawierają niezwykle cenne kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Pasztet z łososia to idealny, zdrowy dodatek do chleba i sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
  • Krem z pora z łososiem

    Krem z pora z łososiem

    Zielone, lekko ostre w smaku warzywo, na polskich stołach ma długą tradycję. Jego wyjątkowość świetnie podkreślisz kawałkami wędzonego łososia.
  • Soczysty łosoś z masłem czosnkowym

    Soczysty łosoś z masłem czosnkowym

    Łosoś to jedna z popularniejszych i chętniej wybieranych przez konsumentów ryb. Jest doskonałym pomysłem na prawie każdy posiłek, a do tego niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jedząc ryby dostarczamy organizmowi wiele witamin i minerałów, w tym kwasy omega-3, jod, selen i żelazo.
  • Makaron z łososiem

    Makaron z łososiem

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może nie wiesz jak przemycić rybę dla małego niejadka? Delikatny makaron z łososiem to idealne rozwiązanie. Do tego przyrządzisz go w kwadrans.
  • Kuchnia dla całkiem zielonych. Proste i sycące dania w mniej niż pół godziny

    Kuchnia dla całkiem zielonych. Proste i sycące dania w mniej niż pół godziny

    Domowe posiłki to nie tylko oszczędność, ale i znacznie zdrowsza alternatywa niż jedzenie na mieście. Aby zdrowo i smacznie jeść nie trzeba ani posiadać umiejętności na poziomie profesjonalnego kucharza, ani poświęcać całego dnia na stanie w kuchni. Oto kilka pomysłów na proste i sycące dania, które wykonasz w mniej niż pół godziny.
  • Dorsz, makrela i łosoś w nowej smakowitej wersji

    Dorsz, makrela i łosoś w nowej smakowitej wersji

    Zajadamy się nimi w czasie wakacji nad morzem. Bez nich letni wypoczynek smakuje jakby mniej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nimi także po powrocie do domu. Sprawdź, jakie wspaniałe dania można z nich wyczarować!
  • Łosoś na chrupiącej jarzynce

    Łosoś na chrupiącej jarzynce

    Smakowity i zdrowy filet z łososia w towarzystwie chrupiących jarzyn. Brzmi naprawdę pysznie, a smakuje... jeszcze lepiej!
  • W Szkocji hodują łososie karmione paszą modyfikowaną genetycznie

    W Szkocji hodują łososie karmione paszą modyfikowaną genetycznie

    Naukowcy z regionu Highlands w Szkocji karmią łososie hodowlane paszą wytworzoną z genetycznie modyfikowanych upraw. Celem badania jest zwiększenie wartości odżywczej ryb.
  • Morelowy łosoś

    Morelowy łosoś

    Oryginalna mieszanka smaków.

Filmy - łosoś (22)

  • "Ewa gotuje": Jajo w gniazdku z łososiem

    Ewa Wachowicz w 331. odcinku programu przygotowuje jajo w gniazdku z łososiem. Sprawdźcie ten prosty przepis na to niezwykle smaczne danie!Z bułek odciąć górę, środki wydrążyć. Powstałe w ten sposób miseczki posmarować miękkim masłem, wyłożyć plastrami wędzonego łososia – tak, by powstało coś w rodzaju gniazda. Do każdego dać po łyżce musztardy z całymi ziarnami gorczycy, rozsmarować. Posypać siekanym koperkiem. Wybić jajka. Przyprawić solą i zapiec w piekarniku (180 st. C, pieczemy do momentu, w którym zetnie się białko). Przed podaniem oprószyć tartym parmezanem. SKŁADNIKI • 4 - duże bułki • masło do posmarowania • łosoś wędzony w plastrach • 4 łyżki - musztardy francuskiej • 4 - jajka • pęczek koperku • sól • tarty parmezan
  • "Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomelo

    Ewa Wachowicz w 328. odcinku programu przygotowuje łososia na szpinaku z ogórkiem i pomelo. Zobaczcie ten ciekawy przepis, który może stanowić zdrową dietę!Zrobić marynatę. Sok z limonki przyprawić pieprzem ziołowym. Wlać olej i syrop klonowy. Wymieszać.Filet ułożyć w zamykanym naczyniu. Pokryć marynatą. Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać marynatą i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.Podawać na sałacie z młodego szpinaku.Liście młodego szpinaku przełożyć do miski. Dodać pokrojony w plastry ogórek i filety z pomelo (można podzielić je na mniejsze kawałki). Ułożyć upieczoną i pokrojoną rybę. Udekorować żurawiną. Polać sosem – do zamykanego pojemnika wycisnąć sok z limonki, posolić i przyprawić pieprzem, wlać olej, zamknąć i wymieszać. Oprószyć czarnym sezamem.SKŁADNIKI • 500 g - filetu z łososia bez skóry MARYNATA • 2 łyżki - soku z limonki • ½ łyżeczki - pieprzu ziołowego • 2 łyżki - oleju sezamowo-rzepakowego • 1 łyżka - syropu klonowego SAŁATKA • 1 opakowanie - szpinaku baby • 1 - ogórek • 1 - pomelo • żurawina • czarny sezam SOS • 1 łyżka - soku z limonki • sól • pieprz • 5 łyżek - oleju sezamowo-rzepakowego
  • "Ewa gotuje": Kisz z łososiem i brokułami

    Ewa Wachowicz w 325. odcinku programu robi kisz z łososiem i brokułami. Sprawdźcie ten smaczny przepis, który idealnie nadaje się na spotkanie ze znajomymi!Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę żytnią i miękkie masło. Posolić, wlać wodę i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.Zimne ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować. Formę na tartę wysmarować masłem i wykleić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami (ew. grochem lub fasolą).Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut. Usunąć papier z kulkami i piec jeszcze przez 10 minut.Filet z łososia (bez skóry) pokroić w kostkę. Przełożyć do pojemnika i skropić sokiem z cytryny.Jajka wybić do miski. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Dorzucić starty oscypek. Wymieszać.Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować (wystarczy minuta w osolonym wrzątku), odcedzić i poczekać, by odciekły. Ułożyć na upieczonym spodzie. Pomiędzy różyczkami umieścić kawałki zamarynowanej ryby. Zalać masą jajeczną. Rozrzucić trochę kaparów.iec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C.SKŁADNIKI • 100 g - mąki • 100 g - mąki żytniej razowej • 100 g - masła • szczypta soli • kilka łyżek wody NADZIENIE • 150 g - filetu z łososia • ½ - cytryny • 1 - mały brokuł • 4 - jajka • ½ szklanki - śmietanki • sól • pieprz • 100 g - oscypka • garść kaparów
  • Przez drogę przeprawiały się... łososie. Tego jeszcze nie było

    Do przedziwnej sytuacji doszło na jednej z amerykańskich dróg. Przeprawiały się przez nią... łososie. Lokalna powódź zalała drogę, umożliwiając rybom przeprawę. Poziom wody nie był jednak zbyt wysoki i przez samą jezdnię ryby musiały mniej przepłynąć, a bardziej się prześliznąć. Dodatkowe zagrożenie stanowiły samochody, choć zdaje się, że kierowcy zatrzymywali się, dostrzegając nietypowych podróżnych.