kurczak

Artykuły - Kurczak (235)

  • Zapiekany kurczak z warzywami

    Zapiekany kurczak z warzywami

    Dodatek warzyw sprawia, że kurczak smakuje wyśmienicie. Przygotuj na obiad lub kolację.
  • Ardanowski: Wielki rozwój drobiarstwa może mieć problem

    Ardanowski: Wielki rozwój drobiarstwa może mieć problem

    Wielki rozwój drobiarstwa w Polsce może być problemem ze względu na pojawiające się zagrożenia, jak możliwość wystąpienia chorób i niestabilną sytuację na rynkach międzynarodowych - powiedział w sobotę w Grudziądzu (Kujawsko-Pomorskie) minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
  • Jak to jest z tym kurczakiem?

    Jak to jest z tym kurczakiem?

    Mięso kurczęce jest wartościowym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Dlatego może znaleźć się w diecie małych dzieci.
  • Jesz kurczaka? Możesz mieć miażdżycę

    Jesz kurczaka? Możesz mieć miażdżycę

    ​Okazuje się, że białe mięso - takie jak kurczak - może podnosić poziom cholesterolu we krwi, podobnie jak ma to miejsce w przypadku mięsa czerwonego.
  • Kurczak i wartości odżywcze, czyli dlaczego warto uwzględnić drób w diecie

    Kurczak i wartości odżywcze, czyli dlaczego warto uwzględnić drób w diecie

    Mięso z kurczaka to wartościowe źródło białka oraz wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Jest niskokaloryczne, więc doskonale sprawdza się w diecie sportowców, osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz będących na diecie. Co jeszcze warto wiedzieć o kurczaku? Jakie są jego wartości odżywcze i kto powinien jeść drób?
  • Kurczak z rozmarynem

    Kurczak z rozmarynem

    Smakuje naprawdę doskonale. Rozmaryn nadaje kurczakowi wyjątkowy smak.
  • Kurczak z groszkiem w sosie z serem pleśniowym

    Kurczak z groszkiem w sosie z serem pleśniowym

    Pora urozmaicić kurczaka.
  • ​Czy mięso kurczaka jest zdrowe?

    ​Czy mięso kurczaka jest zdrowe?

    Na temat mięsa z kurczaka narosło wiele mitów. Jednak mięso pochodzące z krajowych hodowli powinno być bezpieczne.
  • Kurczak nadziewany bobem

    Kurczak nadziewany bobem

    Pyszny i zdrowy bób świetnie pasuje jako farsz do roladek mięsnych. Proste w przygotowaniu i efektowne zawijasy z kurczakiem zagrodowym to pomysł na idealny letni lunch czy przekąskę. Delikatne i kruche mięso w połączeniu z zielonym nadzieniem, dają naprawdę niebanalny i kuszący efekt.
  • Kurczak w ziołowej panierce

    Kurczak w ziołowej panierce

    Zrób na obiad kurczaka w ziołowej panierce. Pamiętaj, że przypraw w formie suszonej używamy w mniejszej ilości niż świeże. Są intensywniejsze, mogłyby więc zdominować smak i zagłuszyć aromat potrawy.

Filmy - Kurczak (72)

  • Ten kurczak uwielbia pływać

    Ten kurczak uwielbia pływać. Urocze zwierzątko wraz z właścicielem spędziło słoneczny dzień na plaży. David zabrał kurczaka do wody, gdzie wykazał się swoimi umiejętnościami pływackimi. (STORYFUL/x-news)
  • Kurczak wyhodowany na liściach szpinaku. Niezwykłe odkrycie polskich naukowców

    Czy można wyprodukować mięso bez zabijania zwierząt? Najnowsze badania dowodzą, że jest to możliwe. Polscy naukowcy wyhodowali kurczaka na liściach szpinaku. O tym przełomowym odkryciu opowiedział Stanisław Łoboziak, biolog molekularny z Centrum Nauki Kopernik. – Tak naprawdę to jest nowy spożywczy byt, ponieważ konsystencją przypomina trochę wodorosty i nie ma smaku kurczaka, ale wrzucaliśmy tam tylko komórki mięśniowe. A mięso to również komórki tłuszczowe i inne fragmenty tkanek, też hemoglobina, która pochodzi z krwi. To wszystko nadaje smak mięsu – wyjaśnił. Kiedy ta technologia wejdzie na rynek i będzie można kupić „mięso bez mięsa”? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Przepis Sebastiana Olmy na soczystego kurczaka

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” gotował Sebastian Olma. Szef kuchni przygotowywał danie z najpopularniejszego w Polsce mięsa, czyli z kurczaka. W jego menu znalazł się faszerowany kurczak pieczony w całości z cytrusami oraz karmelizowane marchewki z tymiankiem. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • O czym należy pamiętać, przygotowując kurczaka?

    O czym należy pamiętać, przygotowując kurczaka? Niewłaściwe obchodzenie się z surowym mięsem drobiowym może doprowadzić do poważnego zatrucia. Warto więc pamiętać o podstawowych zasadach, na przykład o tym, żeby do krojenia mięsa używać osobnej, gładkiej deski. Sprawdźcie co jeszcze! (Agencja TVN/x-news) Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.