kurczak

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
kurczak ,

Artykuły - Kurczak (250)

Filmy - Kurczak (69)

  • "Ewa gotuje": Kurczak na bogato

    Tuszkę drobiową zluzować (czyli pozbawić kości). Odciąć też nóżki, skrzydełka i kuper. Mięso rozłożyć na desce (skórą do dołu) i natrzeć domową mieszanką przypraw. Odstawić na 30 minut. Wieprzowinę zmielić. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Wybić jajka. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Dokładnie wyrobić rękoma. Dorzucić żurawinę i wymieszać. Farsz nałożyć na zluzowanego kurczaka, złożyć, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą (podobnie jak szynkę). Przełożyć do naczynia żaroodpornego (grzbietem do góry). Posmarować miękkim masłem. Podlać wodą (kilka łyżek wystarczy), przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Przez 1 ½ godziny piec pod przykryciem, następnie odkryć i zrumienić. Usunąć sznurek i wykałaczki. Przełożyć na półmisek. Podawać z surówką z marchewki i kapusty oraz ziemniakami ubitym z cebulą usmażoną na brązowy kolor na maśle. SKŁADNIKI • 1 - cały kurczak o wadze ok. 2 kg • 2 łyżki - domowej mieszanki przypraw DO PIECZENIA • 2 łyżki - masła klarowanego • do podania • tłuczone ziemniaki z cebulką • surówka z kapusty i marchewki FARSZ • ½ kg - polędwiczki wieprzowej • ½ kg - filetu z piersi indyka • 3 - jajka • 4 łyżki - sosu sojowego • 1 łyżeczka - pieprzu ziołowego • garść żurawiny
  • „Ewa gotuje”: Udka kurczaka z dymu

    Udka ułożyć w zamykanym pojemniku. Zalać solanką, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić obrane i pokrojone marchewki oraz czosnek, przyprawić liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim. Zmniejszyć ogień. Włożyć udka z solanki. Dodać lubczyk, przykryć i parzyć przez 30 minut (w temp. 80 st. C). Po tym czasie mięso wystudzić i osuszyć. Nadziać na haki. Wędzić przez 3-4 godziny w temp. 60 st. C. SKŁADNIKI • 10 - udek kurczaka • 1 łyżka - soli na 1 litr wody • haki do nadziania mięsa DO ZAPARZENIA • 5 l - wody • 2 - marchewki • głowka czosnku • 2 - liście laurowe • kilka ziarenek ziela angielskiego • kilka ziarenek pieprzu • gałązka lubczyku
  • "Ewa gotuje": Kurczak w sosie pomidorowym z ananasem

    Ewa Wachowicz w 320. odcinku programu gotuje kurczaka w sosie pomidorowym z ananasem. Poznajcie ten niezwykły przepis, który jest mocno nawiązujący do kuchni indyjskiej! Udka zluzować, pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na gorącym tłuszczu obsmażyć mięso – z każdej strony.Na drugiej patelni również rozgrzać łyżkę oleju, następnie wsypać i przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony czosnek. Wsypać curry, po chwili dodać pomidory, wymieszać. Zalać mleczkiem kokosowym. Zagotować i przelać do obsmażonego mięsa. Przyprawić posiekaną papryczką chili. Wrzucić pokrojonego ananasa oraz liście limonki. Przykryć i dusić do miękkości.Podawać z ryżem lub orientalnymi placuszkami. Na talerzu udekorować świeżą kolendrą.Placuszki hinduskie. Mąkę wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wlać mleko i olej. Posłodzić i wymieszać. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.Z ciasta uformować kilka okrągłych placuszków (można pomóc sobie wałkiem). Ułożyć na wyłożonej papierem blasze piekarnikowej i wstawić do pieca rozgrzanego do 230 st. C. Placuszki będą gotowe, gdy się zrumienią.SKŁADNIKI • 4 - udka kurczaka • sól • pieprz czerwony • 2 łyżki - oleju kokosowego do smażenia • 1 - cebula • 3 ząbki - czosnku • ½ łyżeczki - curry • 1 puszka - pomidorów krojonych • 1 szklanka - mleczka kokosowego • 1 - papryczka chili • 3 plastry - ananasa • 3 liście - limonki • kolendra do dekoracji PLACUSZKI NAAN • 250 g - mąki • ½ łyżeczki - proszku do pieczenia • ½ łyżeczki - soli • ½ szklanki - mleka • 2 łyżki - oleju z pestek winogron • 2 łyżeczki - cukru
  • Zdrowie na widelcu - Kurczak

    W tym odcinku Ania sprawdzi, jak rozpoznać, czy kurczak w sklepie jest świeży i czy tuszka jest zdrowa oraz pełnowartościowa. Wytłumaczy też, jak odkryć czy była hodowana w odpowiednich warunkach. Będzie też przepis na kurczaka w sosie winnym, z suszonymi śliwkami oraz quiche z kurczakiem, rukolą, winogronami i serem pleśniowym. A naszą dietetyczkę, Ania będzie chciała namówić na kaloryczne bomby: nuggetsy czy udka ze skórką. Poznacie więc dania, w których chudy kurczak to już nie jest niskokaloryczny posiłek. Dowiecie się też, co czai się gotowcach z mielonego kurczaka - jakie wrzucono tam małowartościowe odpady?