kuchnia włoska

Artykuły - Kuchnia włoska (99)

  • Katarzyna Bosacka proponuje na Wielkanoc wariację na temat słynnego dania kuchni włoskiej

    Katarzyna Bosacka proponuje na Wielkanoc wariację na temat słynnego dania kuchni włoskiej

    Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym tradycyjnymi daniami. Obok potraw z jajek, sałatki jarzynowej, żurku i mazurka w większości polskich domów w świątecznym menu pojawią się także pieczone mięsa i pasztety. Czym urozmaicić schab lub szynkę, by miło zaskoczyć rodzinę? Doskonały pomysł na to ma Katarzyna Bosacka.
  • Mocno serowy sos alfredo

    Mocno serowy sos alfredo

    Klasyka włoskiej kuchni w nieco zmienionym wydaniu. Aksamitny sos to świetny sposób na pyszne i sycące danie makaronowe. Zrobisz go w zaledwie kilka minut, ale jeszcze długo nie zapomnisz jego aromatu.
  • Spaghetti ze szpinakiem i pysznym sosem śmietankowym

    Spaghetti ze szpinakiem i pysznym sosem śmietankowym

    Spaghetti - ten rodzaj makaronu może doskonale smakować nie tylko z sosem bolońskim. Aby wprowadzić nieco urozmaicenia i więcej składników odżywczych do naszej kuchni, możemy dodać szpinak, pomidory, czy ser do tej włoskiej potrawy.
  • Domowa pizza krok po kroku

    Domowa pizza krok po kroku

    Czy prawdziwą włoską pizzę możemy przygotować we własnym domu? To możliwe, musimy jednak poznać parę sztuczek, które nam to ułatwią. Podpowiadamy, co zrobić, by ciasto było cienkie i chrupiące z idealnie puszystymi i wypieczonymi brzegami.
  • Chcesz poznać włoską kuchnię w najlepszym wydaniu? Wyrusz w podróż po Emilii-Romanii

    Chcesz poznać włoską kuchnię w najlepszym wydaniu? Wyrusz w podróż po Emilii-Romanii

    Parmigiano Reggiano, szynka parmeńska, culatello di Zibello, ocet balsamiczny - to prawdziwe perły kulinarne włoskiego regionu Emilia-Romania, kolebki doskonałej kuchni. W tych stronach je się tak dobrze, jak nigdzie indziej, o czym można wszędzie się przekonać.
  • Cannelloni z mięsem mielonym

    Cannelloni z mięsem mielonym

    Dania z makaronu goszczą chyba w każdym domu. Warto nie ograniczać się jedynie do spaghetti czy penne i wykorzystywać w swojej kuchni inne, ciekawe rodzaje pasty. Cannelloni wyglądem przypominają duże rurki, które najczęściej nadziewa się mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Sprawdź, jak je przygotować.
  • Serowa zapiekanka

    Serowa zapiekanka

    Prosty i szybki przepis na serową zapiekankę z pomidorami i aromatycznymi ziołami. To inspirowane kuchnią włoską danie zachwyci domowników i na stałe zagości w twojej kuchni.
  • Sycylijska caponata

    Sycylijska caponata

    Włoski specjał warzywny z bakłażana, pomidorów i selera naciowego z dodatkiem zielonych oliwek i kaparów. Ponoć o caponacie można napisać książkę - występuje w wielu różnych wersjach. Jest idealna na lekki obiad lub kolację.
  • Włoskie pieczywo

    Włoskie pieczywo

    Proste przepisy na włoskie chleby i bułeczki. Delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz - doskonałe jako dodatek oraz solo.
  • Saltimbocca alla romana

    Saltimbocca alla romana

    Co powiesz na obiad we włoskim stylu? Wystarczy 20 minut i pyszne danie mięsne gotowe.

Filmy - Kuchnia włoska (23)

  • "Polacy za granicą": Włoskie dania w wersji pasterskiej? Tak wygląda kuchnia Sardynii

    Sardynia to włoska wyspa, na której możemy skosztować naprawdę ciekawych, lokalnych smaków. Stanowi ona mieszankę włoskich potraw z kuchnią typowo pasterską.Fragment programu "Polacy za granicą", emitowanego na antenie Polsat Play.
  • "Polacy za granicą": Włoskie dania w wersji pasterskiej? Tak wygląda kuchnia Sardynii

    Sardynia to włoska wyspa, na której możemy skosztować naprawdę ciekawych, lokalnych smaków. Stanowi ona mieszankę włoskich potraw z kuchnią typowo pasterską.Fragment programu "Polacy za granicą", emitowanego na antenie Polsat Play.
  • "Ewa gotuje": Piernik toskański

    Ewa Wachowicz w 319. odcinku programu przygotowuje piernik toskański. Ten typ ciasta znany jest we Włoszech, jak też w Polsce. Zobaczcie przepis na ten słodki przysmak! Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe i migdały uprażyć – rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Wystudzić. Orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.Masło roztopić w garnku. Wsypać cukier. Dodać miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem, średnica 25 cm).Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.Po wystudzeniu udekorować lukrem. Wystarczy utrzeć cukier puder (ile zabierze) z sokiem z cytryny.SKŁADNIKI • 600 g - miodu • 300 g - cukru • 100 g - masła • 2 łyżeczki - cynamonu • 2 łyżeczki - przyprawy do piernika • szczypta gałki muszkatołowej • skórka otarta z pomarańczy • 200 g - mąki • 400 g - fig suszonych • 100 g - śliwek suszonych w dymie • 300 g - migdałów • 200 g - orzechów laskowych • 1 szklanka - słodkiego wina białego DEKORACJA • lukier z soku z cytryny i cukru pudru
  • "Ewa gotuje": Makaron w sosie borowikowym z kaczką

    Ewa Wachowicz w 319. odcinku programu przygotowuje makaron w sosie borowikowym z kaczką. Pomagać jej w tym będzie gość specjalny - kucharz Adam Kucala. Zobaczcie ten niezwykły przepis z włoskiej kuchni. Skórkę na kaczej piersi naciąć na krzyż (niezbyt głęboko, by nie naruszyć mięsa). Ułożyć na suchej, chłodnej patelni – skórą do dołu. Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż wytopi się tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni, obrócić na drugą stronę i smażyć przez chwilę. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać pokrojone grzyby. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać. Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować. Makaron ugotować al dente. Mięso wyjąć z pieca i położyć na chwilę na desce, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać i przyprawić igiełkami rozmarynu. Nałożyć na głęboki talerz. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków mięsa. Udekorować rozmarynem. SKŁADNIKI • 400 g - makaronu strigoli lub pappardelle • 2 - piersi kaczki • 200 g - borowików mrożonych • 1 - cebula • 3 ząbki - czosnku • 2 gałązki - rozmarynu • 150 ml - śmietanki 30% • 150 ml - wina białego wytrawnego • sól • pieprz • majeranek suszony • oliwa do smażenia