InteriaTV - kuchnia wegetariańska

Filmy - Kuchnia wegetariańska (9)

  • Wegański pasztet z czarnej fasoli

    Pasztety to doskonały sposób na przygotowywanie przekąsek - wilgotna, choć wypieczona struktura pasztetu to trudna sztuka kulinarna, która nie każdemu się udaje. Długą tradycją w kuchni polskiej mogą cieszyć się pasztety mięsne, przyrządzane często z króliczego mięsa, jednak coraz chętniej sięgamy również po wegetariańskie wersje pasztetów. Przygotowaliśmy dla was wyborny, pięknie wyglądający pasztet z czarnej fasoli - zobaczcie, jak prosto go zrobić!
  • Wegetariańskie burgery z czerwonych buraków

    Burgery przeżywają dziś swoją drugą młodość - przestają być pogardzanym daniem z kategorii fast food, zamiast tego serwujemy sobie coraz częściej przepyszne burgery z prawdziwej, soczystej wołowiny. Osoby na diecie wegetariańskiej nie muszą się obchodzić smakiem wybornych burgerów - wystarczy przygotować przepyszne burgery z... czerwonych buraków! W kilka chwil zrobicie prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki, zaś w tym smaku zakocha się niejeden mięsożerca. Poznajcie nasz przepis na wegetariańskie burgery z buraków!
  • Proste hamburgery z soczewicy

    Hamburgery, czyli charakterystyczne, okrągłe, smażone kotleciki, na nowo królują na naszych stołach. To miła, pyszna odmiana dla tradycyjnych kotletów i pulpetów, których smak szybko może się znudzić. Zarówno dla wegetarian, jak i dla tych, którzy nie przestrzegają takiej diety, przygotowaliśmy prosty przepis na znakomite hamburgery z soczewicy, które swoim smakiem zachwycą wszystkich. Świetnie smakują i solo, i w burgerach. Poznajcie szybki przepis na proste hamburgery z soczewicy!
  • Alu kofta - wyborne warzywne kulki

    Alu kofta to wyraziste w smaku warzywne kuleczki w sosie, które pochodzi ze środkowych Indii - to pełnoprawne danie idealnie sprawdza się na każdą okazję i posmakuje nie tylko tym, którzy przeszli na dietę wegetariańską! Ziemniaczane kuleczki w połączeniu z kalafiorem i mnóstwem aromatycznych przypraw to idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają dań szybkich w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintnych i świetnie wyglądających! Alu kofta najlepiej smakuje w sosie pomidorowym!
  • Przepis na "smalec" z białej fasoli

    Wegański smalczyk to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią wyraziste w smaku, gęste smarowidła - nie tylko na kanapki. Ci, którzy nie lubią odzwierzęcych produktów czy mięsa, mogą przygotować przepyszny smalczyk z białej fasoli w roli głównej! Przygotowanie go trwa dosłownie chwilę - zobaczcie, to naprawdę proste!
  • Wegańskie curry z bakłażanem - jak je zrobić?

    Curry to tradycyjny sposób przyrządzania dań kuchni indyjskiej, którymi zachwycił się cały świat! Pyszne, adaptowane do wielu innych kuchni narodowych, mają przeróżne formy i łączą najróżniejsze ze sobą smaki! Tym razem przygotowaliśmy dla was wegańską formę tej przepysznej potrawki - poznajcie nasz przepis na wegańskie curry z bakłażanem w roli głównej. To propozycja, która zasmakuje również tym, którzy dotąd nie przepadali za niemięsnymi daniami.
  • Kubańczycy odkrywają kuchnię wegetariańską

    Dużo świeżych warzyw i ani grama mięsa. W jednej z restauracji w Hawanie ma miejsce mała kulinarna rewolucja. 65-letni Ramon Alfonso właśnie zaczyna odkrywać kuchnię wegetariańską, mimo że w kubańskiej kuchni dominują ryż, wieprzowina i fasola. Zmiany zachodzące na wyspie, nie omijają gastronomii. Od pięciu lat mogą działać tu prywatne restauracje, z których część stara się modernizować tradycyjny kubański jadłospis. Kubańczycy poznają też nowe smaki podczas wyjazdów zagranicznych, które od czasu złagodzenia prawa dotyczącego podróży, stały się częstsze.
  • "Wegetariański Rzeźnik" rewolucjonizuje kuchnię!

    Złociste kawałki kurczaka skwierczą na rozgrzanym oleju... Za chwilę trafią na talerz klienta. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że w tym "kurczaku" nie ma ani grama drobiowego mięsa! To produkt w stu procentach roślinny. Mimo to wygląda, a nawet smakuje jak kurczak! Jak to możliwe? Odpowiedź tkwi w rewolucyjnej technologii opracowanej na jednym z holenderskich uniwersytetów. Pozwala ona na produkcję substytutów różnych mięs z marchewki, zielonego groszku, ziemniaków, soi... To dlatego mieszcząca się w Hadze restauracja "Wegetariański Rzeźnik" może serwować hamburgery, klopsiki i kurczaka w najzdrowszym, bo bezmięsnym wydaniu!
  • Zmysłowe smaki: Hummus

    Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla kuchni bliskowschodniej. Jest doskonała jako dodatek do kanapek - a do tego naprawdę prosta w przygotowaniu! Zobaczcie film. Hummus - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!