kuchnia meksykańska

Artykuły - Kuchnia meksykańska (18)

Filmy - Kuchnia meksykańska (12)

  • Domowe tacos z flaczkami – jak je zrobić?

    Zaraz obok burrito, tacos to najbardziej meksykańskie danie. Znane nam głównie z filmów i meksykańskich restauracji, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić tacos samodzielnie. Wbrew pozorom nie wymaga to wielkiej wprawy, a domowe tacos może być serwowane zarówno jako danie obiadowe, jak i w formie wytrawnych przekąsek imprezowych.
  • Jak zrobić warzywa pieczone - fajita?

    Fajita to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, której głównym składnikiem jest mięso, ale integralną częścią są specjalnie przyrządzone warzywa - kolorowe papryki, czerwona cebula, odpowiednia przyprawa, którą znajdziecie w niemal każdym sklepie, a także aromatyczny czosnek. Tak doprawione i upieczone warzywa będą idealnym dodatkiem do dan obiadowych, świetnie sprawdzą się również jako nadzienie do większych dań. Zobaczcie, jak zrobić warzywa fajita!
  • Przepis na domową salsę pomidorową

    Przepis na salsę pomidorową to doskonały sposób na przyrządzenie gęstego, niekiedy przepełnionego drobnymi grudkami sosu, który doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa czy przekąsek. Bogactwo smaku i aromatu to wyróżnik prawdziwej pomidorowej salsy, którą dzięki kuchni meksykańskiej zachwycił się cały świat. Doskonale smakuje nie tylko z daniami kuchni meksykańskiej!
  • Champurrado - meksykańska czekolada na gorąco

    Champurrado to klasyczna pozycja kuchni meksykańskiej, która staje się coraz bardziej popularna - również w Polsce! Pod egzotyczną, intrygującą nazwą kryje się przepis na doskonały deser, który zachwyci każdego swoim smakiem i aromatem: to serwowana na ciepło topiona czekolada z dodatkiem mąki kukurydzianej, cynamonu, odrobiny cukru i chili - w ten sposób przyrządzicie domowy deser, który świetnie rozgrzeje w zimniejsze dni!