kuchnia grecka

Artykuły - Kuchnia grecka (27)

Filmy - Kuchnia grecka (2)

  • Sekrety greckiej kuchni

    Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, oliwki i oliwa – to jedne z podstawowych składników greckich dań. Jak odtworzyć smaki znane z wakacji i przenieść je do Polski – wyjaśnia Teo Vafidis, szef kuchni, autor książki „Filozofia smaku”. - Grecka kuchnia jest bardzo prosta. Najważniejsze jest wykorzystanie oryginalnych produktów np. gdy robimy sałatkę grecką muszą być oliwki kalamata z pestką, musi być ser feta a nie biały – wyjaśnia Teo Vafidis. Dla Greków jedzenie nie służy wyłącznie zaspokojeniu głodu, ale jest sposobem na długie i zdrowe życie, źródłem rozrywki i przyjemności, okazją do nawiązywania i podtrzymywania dobrych relacji prywatnych i zawodowych. W Grecji kładzie się nacisk na jakość, a nie ilość jedzenia, na właściwe przygotowanie i zdrowe łączenie produktów, dużą wartość odżywczą, prostotę i czystość smaku. Wśród produktów, bez których grecka kuchnia nie mogłaby istnieć, wymienia m.in.: mastyks, oliwę z oliwek, owoce, ouzo, miód, owoce morza, zioła oraz sery.
  • Przepis na frykadelki po grecku

    Frykadelki to świetny pomysł na jedzeniową odmianę dla tradycyjnych, ciężkich kotletów mielonych z bułką tartą! Ze zwykłego mięsa mielonego - najlepiej użyć mieszanki wieprzowo-wołowej - możecie wyczarować przepyszne danie, które swoim smakiem zachwycą wszystkich! Przygotowaliśmy dla was propozycję na frykadelki po grecku - z dodatkiem dojrzałych pomidorów, owczego sera i aromatycznych przypraw będą obiadowym daniem, do którego jeszcze wiele razy wrócicie!