kuchnia arabska

Artykuły - Kuchnia arabska (5)

Filmy - Kuchnia arabska (2)

  • Pita - jak ją zrobić w domu?

    Pity to tradycyjne bliskowschodnie pieczywo w formie okrągłych, płaskich placuszków z pszenicy, które podczas wypiekania tworzą w sobie niewielką kieszonkę na nadzienie. Zwykle podaje się ją z ostrymi, wyrazistymi w smaku sosami - to przepyszna przekąska, która zachwyca wszystkich! W Polsce znane są również pity typu greckiego - w formie rożków, tak też nazywa się cienkie placki, w których podaje się niezwykle popularne kebaby. Nie musicie jechać jednak na egzotyczne wakacje, by cieszyć się tym przepysznym pieczywem. Zobaczcie, jak zrobić pitę w domu!
  • Shorba - arabski kociołek: najlepszy przepis

    Shorba, znana też jako chorba, to wyjątkowa zupa, tradycyjnie przygotowywana z jagnięciny, która pochodzi z krajów arabskich. Ta gęsta, aromatyczna zupa jest wyjątkową propozycją dla wszystkich, którzy lubią wyraźne w smaku, mocno przyprawione i pełne warzyw zupy. Choć przygotowanie jej zajmuje więcej czasu niż inne, naprawdę warto spróbować przyrządzić shorbę w domu. Porcja takiej zupy idealnie rozgrzewa, syci, a przede wszystkim smakuje genialnie!