kuchnia

Artykuły - Kuchnia (578)

  • Kurczak w imbirowej marynacie

    Kurczak w imbirowej marynacie

    Miłośników niedzielnego obiadu i pieczonego kurczaka zainspiruje potrawa z kurczaka w marynacie ze świeżego imbiru. Aromatyczny i wykwintny kurczak zaspokoi nawet wybredne gusta.
  • Luksusowe blaty do kuchni - co wybrać?

    Luksusowe blaty do kuchni - co wybrać?

    Blaty z kamienia są synonimem elegancji i luksusu. Ich obecność w kuchni sprawia, że pomieszczenie natychmiast nabiera zupełnie innego wymiaru. Naturalny kamień sprawdzi się zarówno w nowoczesnych, jak i również bardziej tradycyjnych kuchniach. Warto jednak dowiedzieć się, na jakie blaty kamienne możemy sobie pozwolić.
  • Rosół odchudzający. Smak umami zmniejsza apetyt

    Rosół odchudzający. Smak umami zmniejsza apetyt

    Na odchudzanie najlepszy... rosół? Naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center potwierdzają na łamach czasopisma "Neuropsychopharmacology", że zawarty w bulionie kwas glutaminowy poprawia zdolność do kontrolowania apetytu i - szczególnie kobietom - pomaga zrzucić wagę.
  • Tania i zdrowa kuchnia

    Tania i zdrowa kuchnia

    Jeśli będziemy kupować mniej gotowych produktów, a więcej potraw przyrządzać w domu, zaoszczędzimy sporo pieniędzy.
  • Top 5 przekąsek na mundial

    Top 5 przekąsek na mundial

    Wielkimi krokami nadchodzi wyczekiwany przez wszystkich facetów okres mistrzostw świata w piłce nożnej. Jakie są najlepsze przekąski na okres mundialu?
  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).
  • Męskie grillowanie. Rosyjski szaszłyk

    Męskie grillowanie. Rosyjski szaszłyk

    Rosjanie uwielbiają grillować. Weekend na działce to dla nich świętość. Co najczęściej trafia na rosyjski ruszt?
  • Męskie grillowanie. Jaki grill na majówkę?

    Męskie grillowanie. Jaki grill na majówkę?

    Grillowanie to ulubiona forma spędzania wolnego czasu aż 66 proc. Polaków. Z roku na rok wiele się jednak zmienia w trendach, a z grillami węglowymi zaczęły konkurować gazowe i elektryczne. Jak wybrać sprzęt, by pasował do naszych zwyczajów i potrzeb?
  • Męskie grillowanie. Ćevapčići

    Męskie grillowanie. Ćevapčići

    Ćevapčići to jedna z najpopularniejszych potraw na Bałkanach. Warto ją przenieść na polski grunt. Tym bardziej, że posiada wiele ciekawych odmian.
  • Mucha w zupie? Wcale nie taki zły pomysł

    Mucha w zupie? Wcale nie taki zły pomysł

    Przysłowiowa mucha w zupie, choć wciąż jest synonimem braku higieny w placówce gastronomicznej, to wraz z docieraniem do Europy azjatyckich trendów kulinarnych zaczyna być elementem posiłku.

Filmy - Kuchnia (1245)

  • Sposoby na czystą kuchnię

    Kuchnia to raj dla resztek jedzenia, a więc i bakterii zagrażających naszemu zdrowiu. W programie „Dzień Dobry TVN” zaprezentowaliśmy skuteczne i szybkie sposoby, jak się ich pozbyć. Jakich środków użyć, by zdezynfekować kosz na śmieci? A czy możliwe jest całkowite pozbycie się plam z brudnych ścierek? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Polski kucharz, który gotował dla Stinga

    Wojtek Kilian to kucharz, który gotował dla Stinga. W kuchni programu przygotował m.in. żurek z kiszoną kapustą. Jaki jest jego przepis na gołąbki? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Cuda z soczewicy na talerzu. Sprawdź

    Piotr Kucharski wziął na warsztat soczewicę. W kuchni „Dzień Dobry TVN” zdradził swój przepis na m.in. sałatkę z czarną soczewicą oraz na krem z marchewki i soczewicy. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Wyśmienite przepisy na bal karnawałowy. Sprawdź

    W dzisiejszym programie bal wenecki - Cristina Catese zaprezentowała włoskie karnawałowe przepisy: aromatyczną wątróbkę cielęcą z cebulą z polentą, tuńczykowo-ziemniaczane kulki oraz słodkie bułki z kaszy manny. Jakie triki zdradziła? (Dzień Dobry TVN/x-news)