kruszaniec Bożenki

Filmy - Kruszaniec Bożenki (1)

  • "Ewa gotuje": Kruszaniec Bożenki

    Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk. Wybić żółtka, wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na dwie części – ⅓ i ⅔. Większą odstawić, do mniejszej dodać kakao. Włożyć do woreczka i włożyć na ½ godziny do zamrażalnika. Jasne ciasto rozwałkować. Ponieważ ciasto jest bardzo kruche, warto wałkować je na papierze do pieczenia, a następnie umieścić w formie – wraz z pergaminem. Zanieść na ½ godziny do lodówki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Schłodzone ciasto posmarować dżemem. Wyłożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto czekoladowe. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Składniki: • 3 szklanki - mąki • 1 łyżka - cukru • 1 łyżka - cukru waniliowego • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia • 250 g - masła • 4 - żółtka • 2 łyżki - kakao Do posmarowania: • dżem agrestowy Piana: • 4 - białka • ¾ szklanki - cukru Zdobienie: • cukier puder