krewetki

Artykuły - Krewetki (29)

Filmy - Krewetki (11)

  • Rybna kuchnia Bartosza Liska

    W kuchni programu Bartosz Lisek pokazał w jaki sposób przygotować pyszne dania rybne. Szef kuchni zdradził swoje sposoby na najlepsze krewetki oraz przepis na prostą rybę w papilocie. Jak wyszło? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Dlaczego warto jeść krewetki?

    Jest kilka rodzajów krewetek. Różnią się one barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie. Krewetki są doskonałym źródłem wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 100 g krewetek to zaledwie 18 g białka. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. 100 gram to tylko 86 kcal. Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor. (Agencja TVN/x-news) Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.
  • Owoce morza. Kiedyś to było śmieciowe jedzenie!

    Kiedyś był uważany za wielkiego insekta, „morskiego karalucha”, i jeszcze w XIX wieku uchodził za potrawę dla biedaków. Mięso homara podawano więźniom i zaniedbywanej służbie domowej. Homar w puszkach był tak tani, że służył jako karma dla psów i kotów. Jednym słowem było to dosłownie śmieciowe jedzenie, bo mięso tego skorupiaka bardzo szybko się psuje, a samo stworzonko jest padlinożercą. Dopiero, gdy pojawiły się szybkie kutry i zamrażarki, zaczęto łaskawym okiem spoglądać na homara w menu, aż z czasem stał się daniem wykwintnym i absurdalnie drogim. A co z innymi owocami morza, jak małże, krewetki, kraby?
  • Pyszne pierogi z krewetkami

    Pierogi kojarzą nam się zwykle z tym, co przyrządzała nam w domu babcia. Pierogi ruskie, z serem, z kapustą i grzybami, czy pierogi z jagodami. Od niedawna modne stały się rozmaite wariacje na temat pierogów, a teraz nadeszła pora na…. Pierogi z krewetkami! Choć w pierwszym momencie połączenie pierogów i krewetek nie wydaje się dobrym pomysłem, to ta mieszanka okazuje się być prawdziwym rajem dla naszego podniebienia. Nie wierzysz? Spróbuj!