kontrole

Artykuły - Kontrole (312)

Filmy - Kontrole (5)

  • Przybywa Tajemniczych Klientów

    Nawet tysiąc złotych może zarobić tzw. Mystery Shopper, czyli Tajemniczy Klient. To osoba, która na zlecenie danej firmy prowadzi badania jakości towarów oraz obsługi w punktach handlowych i usługowych. Nie każdy nadaje się do tej funkcji. – Potrzebne są do tego pewne predyspozycje – przekonuje Michał Sępioło, ekspert ds. zarządzania jakością usług i menedżer w International Service Check.
  • Zrobieni w konia, czyli jak producenci kpią z konsumentów

    Końskie DNA wykryte w rzekomo wołowych wyrobach mięsnych to nie przypadek. To jedynie wierzchołek góry lodowej. Europejscy konsumenci od lat są oszukiwani przez producentów żywności. Unijne władze deklarują, że dobiorą się do skóry nieuczciwym wytwórcom i dostawcom. Ale to wcale nie jest takie proste...
  • Unia każe badać kiełki

    Unia Europejska wprowadza rozporządzenie nakładające obowiązek badania kiełków przed dopuszczeniem ich do na rynek. To rezultat ubiegłorocznej epidemii w Niemczech wywołanej przez nieznany wcześniej, wyjątkowo groźny szczep pałeczki okrężnicy – E. coli. Ostatecznie stwierdzono, że zakażenia i śmierć kilkudziesięciu osób wywołały bakterie znajdujące się w kiełkach kozieradki, pochodzących z Egiptu. – Przepisy w Unii Europejskiej dotychczas nie zalecały badania kiełków w kierunku chorobotwórczych, czyli werotoksycznych E. coli – mówi Agencji Informacyjnej Newseria dr Halina Ścieżyńska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
  • Urzędnicy ARiMR sprawdzą pola

    W ciągu najbliższych dni na pola ruszą urzędnicy, którzy skontrolują, czy rolnicy dbają o środowisko i bezpieczeństwo żywności. Pod lupę zostanie wziętych minimum 15 tys. gospodarstw. Komentuje Ilona Łopaciuk z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (źródło: Newseria).