konina

Artykuły - Konina (50)

  • Ile kosztuje rumak z importu? 

Atrakcyjny koński rynek

    Ile kosztuje rumak z importu? Atrakcyjny koński rynek

    Polski rynek sprzedaży koni jest relatywnie płytszy niż w krajach Europy Zachodniej i mimo jego postępującego rozwoju, wciąż wielu nabywców, szczególnie zawodowych jeźdźców sportowych, decyduje się na zakup wierzchowca za granicą. Na co warto zwrócić uwagę przy takiej transakcji i jak oszczędzić?
  • Bezpieczeństwo żywności: Parlament Europejski chce oznaczania mięsa

    Bezpieczeństwo żywności: Parlament Europejski chce oznaczania mięsa

    Parlament Europejski naciska na Komisję Europejską, by przygotowała prawo, które zobowiąże producentów wyrobów mięsnych i gotowych dań do informowania o kraju pochodzenia mięsa. Mięso wykorzystywane jako składnik wyrobów mięsnych i gotowych dań, powinno podlegać podobnym zasadom oznaczania kraju pochodzenia jak te, które stosuje się w przypadku świeżej wołowiny. Takie stanowisko zajął w tym tygodniu Parlament.
  • Konina z Polski podbija europejskie rynki

    Konina z Polski podbija europejskie rynki

    Około kilkunastu tysięcy koni zimnokrwistych eksportuje się co roku z Polski do Włoch, gdzie konina trafia na tamtejsze stoły. Ogółem rocznie polski eksport koni wynosi 25-30 tys. tych zwierząt.
  • Ekspert: Konina to pełnowartościowe mięso

    Ekspert: Konina to pełnowartościowe mięso

    - Mięso końskie ma duże walory odżywcze, jest źródłem wielu mikroelementów - przekonywał podczas czwartkowego seminarium dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Andrzej Borys. Przyznał jednak, że zaufanie do koniny podważyła tzw. afera końska.
  • Konina w wołowinie - wołowina bez mięsa

    Konina w wołowinie - wołowina bez mięsa

    Okazuje się, że przeciętny Europejczyk, kupując wołowe danie gotowe, nie może mieć pewności, czy faktycznie składa się ono wyłącznie z mięsa wołowego. Równie dobrze może ono zawierać koninę, która, jak się okazuje, jest modnym, lecz etycznie mocno wątpliwym zamiennikiem wołowiny. Ślady mięsa końskiego udającego wołowinę odkryto w wielu europejskich państwach, w tym w Polsce. To jednak nie koniec absurdów - w Islandii wykryto pierożki wołowe, w których obecności mięsa w ogóle nie stwierdzono...
  • Sawicki: Czesi wciąż nie przysłali do Polski próbek mięsa wołowego, w którym miała znajdować się konina

    Sawicki: Czesi wciąż nie przysłali do Polski próbek mięsa wołowego, w którym miała znajdować się konina

    - Czesi wciąż nie przesłali polskiej stronie próbek dowodzących obecności koniny w wyprodukowanym w Polsce mięsie wołowym - ujawnia Marek Sawicki. Zdaniem byłego ministra rolnictwa, czeskie oskarżenia o fałszowanie polskich wyrobów mięsnych są przejawem nieuczciwej walki konkurencyjnej. Politycy ulegają lobby producentów, którzy obawiają się konkurencji polskich produktów. Utrudnia to wzajemne porozumienie.
  • 50 tys. ton wołowiny sprzedanej w Europie mogło zawierać koninę

    50 tys. ton wołowiny sprzedanej w Europie mogło zawierać koninę

    50 tysięcy ton mięsa wołowego, sprzedanego w Europie przez holenderską firmę Willy Selten, mogło zawierać koninę - poinformowały w środę służby sanitarne tego kraju. Zdecydowano o wycofaniu mięsa, ponieważ nie jest znane dokładne źródło jego pochodzenia.
  • Uwaga: Kilka tysięcy zakładów w Polsce pójdzie do kontroli

    Uwaga: Kilka tysięcy zakładów w Polsce pójdzie do kontroli

    Główny Lekarz Weterynarii zarządził kontrolę we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego, będących pod nadzorem inspektorów weterynaryjnych - dowiedział się reporter RMF FM Krzysztof Zasada. Powodem są ostatnie przypadki nieprawidłowości w produkcji i handlu mięsem.
  • ZM "Viola" zaproponowały program naprawczy

    ZM "Viola" zaproponowały program naprawczy

    Projekt programu naprawczego przekazały inspekcji weterynaryjnej Zakłady Mięsne "Viola" z Lniana (woj. kujawsko-pomorskie). Producentowi zarzucono wykorzystywanie do produkcji przeterminowanych wyrobów.
  • IKEA Polska: W jednej partii klopsików znajdowała się konina

    IKEA Polska: W jednej partii klopsików znajdowała się konina

    Badania przeprowadzone przez producenta klopsików dla restauracji IKEA w Polsce potwierdziły obecność DNA końskiego w jednej partii towaru - poinformowała PAP Małgorzata Jezierska z biura prasowego IKEA Polska.

Filmy - Konina (4)

  • Czesi nadal nie wysłali próbek dowodzących fałszowania mięsa

    Czesi wciąż nie przesłali polskiej stronie próbek dowodzących obecności koniny w wyprodukowanym w Polsce mięsie wołowym - ujawnia Marek Sawicki. Zdaniem byłego ministra rolnictwa, czeskie oskarżenia o fałszowanie polskich wyrobów mięsnych są przejawem nieuczciwej walki konkurencyjnej. Politycy ulegają lobby producentów, którzy obawiają się konkurencji polskich produktów. Utrudnia to wzajemne porozumienie.
  • Zrobieni w konia, czyli jak producenci kpią z konsumentów

    Końskie DNA wykryte w rzekomo wołowych wyrobach mięsnych to nie przypadek. To jedynie wierzchołek góry lodowej. Europejscy konsumenci od lat są oszukiwani przez producentów żywności. Unijne władze deklarują, że dobiorą się do skóry nieuczciwym wytwórcom i dostawcom. Ale to wcale nie jest takie proste...
  • Afera mięsna: czym nas karmią producenci?

    Afera mięsna ogarnęła całą Europę. Intensywne kontrole wykazały, że w produktach, które rzekomo miały zawierać wyłącznie wołowinę, znajdowała się też wieprzowina czy nafaszerowana lekami konina. Ale nie tylko w Unii Europejskiej dochodziło do tego rodzaju praktyk - w RPA w wyrobach mięsnych wykryto... mięso kangura i żyrafy. Jak w tej sytuacji mają się zachowywać konsumenci? Czy mogą jeszcze ufać producentom?
  • Co kryje się w wędlinie? Lepiej nie wiedzieć!

    Skandal, jaki wybuchł w związku z przetworzoną żywnością zawierającą koninę, wywołał poruszenie w całej Unii Europejskiej. A to tylko czubek góry lodowej - do wędlin trafia tkanka łączna, zmielone odpady, szkodliwe konserwanty... Czy jednak nie jesteśmy sami sobie winni? Nie da się przecież zjeść dobrze i tanio. Lepiej zapłacić więcej, a mieć pewność, że nikt nas nie otruje!