konina

Artykuły - Konina (90)

Filmy - Konina (4)

  • Czesi nadal nie wysłali próbek dowodzących fałszowania mięsa

    Czesi wciąż nie przesłali polskiej stronie próbek dowodzących obecności koniny w wyprodukowanym w Polsce mięsie wołowym - ujawnia Marek Sawicki. Zdaniem byłego ministra rolnictwa, czeskie oskarżenia o fałszowanie polskich wyrobów mięsnych są przejawem nieuczciwej walki konkurencyjnej. Politycy ulegają lobby producentów, którzy obawiają się konkurencji polskich produktów. Utrudnia to wzajemne porozumienie.
  • Zrobieni w konia, czyli jak producenci kpią z konsumentów

    Końskie DNA wykryte w rzekomo wołowych wyrobach mięsnych to nie przypadek. To jedynie wierzchołek góry lodowej. Europejscy konsumenci od lat są oszukiwani przez producentów żywności. Unijne władze deklarują, że dobiorą się do skóry nieuczciwym wytwórcom i dostawcom. Ale to wcale nie jest takie proste...
  • Afera mięsna: czym nas karmią producenci?

    Afera mięsna ogarnęła całą Europę. Intensywne kontrole wykazały, że w produktach, które rzekomo miały zawierać wyłącznie wołowinę, znajdowała się też wieprzowina czy nafaszerowana lekami konina. Ale nie tylko w Unii Europejskiej dochodziło do tego rodzaju praktyk - w RPA w wyrobach mięsnych wykryto... mięso kangura i żyrafy. Jak w tej sytuacji mają się zachowywać konsumenci? Czy mogą jeszcze ufać producentom?
  • Co kryje się w wędlinie? Lepiej nie wiedzieć!

    Skandal, jaki wybuchł w związku z przetworzoną żywnością zawierającą koninę, wywołał poruszenie w całej Unii Europejskiej. A to tylko czubek góry lodowej - do wędlin trafia tkanka łączna, zmielone odpady, szkodliwe konserwanty... Czy jednak nie jesteśmy sami sobie winni? Nie da się przecież zjeść dobrze i tanio. Lepiej zapłacić więcej, a mieć pewność, że nikt nas nie otruje!