kiszonki

Artykuły - Kiszonki (18)

  • Róbcie kiszonki

    Róbcie kiszonki

    Oto najlepszy czas na robienie domowych przetwórów, które wzmocnią nasz organizm, gdy przyjdzie jesień i zima.
  • Jednodniowa kiszonka: Zdrowa i pyszna

    Jednodniowa kiszonka: Zdrowa i pyszna

    Kiszonki to jedne z najcenniejszych przetworów, jakie możemy przygotować samodzielnie w domu. Ich prozdrowotne właściwości znane są od starożytności i trudno je przecenić. Już jednodniowe kiszonki są niezwykle zdrowe i wybornie smakują. Wypróbuj nasz przepis!
  • Probiotyki: Zbawienne nie tylko dla jelit

    Probiotyki: Zbawienne nie tylko dla jelit

    Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu Aarhus w Danii wykazało, że przyjmowanie probiotyków może poprawić nie tylko zdrowie jelit, ale także zdrowie psychiczne.
  • Dla dobra organizmu

    Dla dobra organizmu

    Wiosna to wymagający czas dla naszego organizmu. Pamiętajmy o tym i starajmy się dostarczyć wartościowych produktów całej rodzinie.
  • Kiszonki: Zimowe skarby

    Kiszonki: Zimowe skarby

    O tej porze roku dostęp do świeżych, pełnowartościowych warzyw jest ograniczony. Dlatego brakować ci może ważnych witamin i mikroelementów, a także błonnika. Bez tych substancji twoje zdrowie może szwankować. Jest jednak na to rada. Możesz sięgnąć po kiszonki.
  • Kiszonki na każdą okazję

    Kiszonki na każdą okazję

    ​Żeby jesienią i zimą, czyli w okresie cieszyć się zdrowiem powinniśmy uważniej wybierać składniki naszych posiłków. W diecie powinny pojawić się kiszonki.
  • Kiszonki – dlaczego warto je jeść?

    Kiszonki – dlaczego warto je jeść?

    Wszyscy tęsknie wyglądamy wiosny. Nie mniej spragnione większych dawek promieni słonecznych są wszystkie komórki naszego organizmu. Przedwiośnie to trudny etap dla systemu immunologicznego. Wspierajmy go mądrze. Postawmy na kiszonki.
  • Kwaśne jest dobre

    Kwaśne jest dobre

    Kiszonki są zdrowe. Serwujmy je do obiadu jak najczęściej. Dzieci chętnie sięgają nie tylko po słodycze, ale często poszukują również kwaśnych smaków.
  • Kiszonki są dobre

    Kiszonki są dobre

    Są znakomitym dodatkiem do obiadów nie tylko dla dorosłych, ale przede wszystkim dla dzieci. Dlaczego powinny znaleźć się w diecie przedszkolaka?
  • Sięgnij po kiszonki

    Sięgnij po kiszonki

    Wszyscy wiemy, że kiszonki są zdrowe. Ważne, żeby sięgać po nie właśnie w miesiącach jesienno-zimowych.

Filmy - Kiszonki (9)

  • Kiszonki czy kwaszonki? Czy to jakaś różnica?

    Popularne w polskiej kuchni kiszonki to prawdziwe superfood. Dają niezliczone korzyści dla zdrowia, nie mówiąc o tym, że mają śmiesznie mało kalorii. W sklepach można znaleźć produkty określane jako kiszone i kwaszone. Często zastanawiamy się, skąd się to bierze. Różnica nie tkwi w nazwach produktów, bo są one stosowane zamiennie, ale w procesach produkcyjnych.
  • Cudowne właściwości kiszonek. Dlaczego warto je jeść?

    Ostatnio coraz więcej mówi się o kiszonkach. Dlaczego warto je jeść? Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Dodatkowo są świetnym źródłem witamin i minerałów. Posiadają właściwości antynowotworowe. Zwiększają odporność na infekcje i wzmacniają nasz organizm. Wspomagają trawienie oraz pobudzają jelita do prawidłowej pracy. (Agencja TVN/x-news) Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.
  • Kiszonki - najlepszy sposób na trawienie

    Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to najlepszy probiotyk, a do tego są niezastąpione w skutecznym wspomaganiu trawienia. Podróżnik kulinarny Mikołaj Rey wybrał się do Czarnej Wsi Kościelnej, gdzie małżeństwo Sienkiewiczów produkuje tradycyjne kiszonki. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • "Ewa Gotuje", odcinek 370

    Jesień to cudna pora roku! Jesienią, zwłaszcza tą polską złotą, warto spędzać czas na świeżym powietrzu, chodzić na długie spacery, jak też wybrać się w nasze góry. Warto też sięgać po kiszonki - zwłaszcza, jeśli przygotujemy je sami. To naprawdę nic trudnego, a kisić można wiele różnych warzyw – nie tylko kapustę czy ogórki. W tym odcinku Ewa Wachowicz pokaże, jak to zrobić! Przyrządzi też pierogi z białą kiełbasą oraz zaskakujące czekoladowe brownie z czerwoną… fasolą.