kiszone ogórki

Artykuły - Kiszone ogórki (9)

  • Kiszonki na każdą okazję

    Kiszonki na każdą okazję

    ​Żeby jesienią i zimą, czyli w okresie cieszyć się zdrowiem powinniśmy uważniej wybierać składniki naszych posiłków. W diecie powinny pojawić się kiszonki.
  • Kiszonki są zdrowe

    Kiszonki są zdrowe

    Wielu rodziców zastanawia się, od jakiego wieku ich pociechy mogą jeść kiszone ogórki?
  • Co zrobić by kiszone ogórki się udały?

    Co zrobić by kiszone ogórki się udały?

    Każdy z nas ma swój indywidualny przepis na zrobienie najlepszych ogórków kiszonych. Jedni dodają więcej chrzanu, inni, czosnku. Co jednak zrobić, żeby przetwory udały się i utrzymały przez całą zimę?
  • Kiszone na zdrowie

    Kiszone na zdrowie

    Cała rodzina powinna włączyć je do menu. Są smaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe.
  • Jedz kiszone

    Jedz kiszone

    Kiszone ogórki mają smak wyjątkowy. Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.
  • Najlepsze kiszone

    Najlepsze kiszone

    Kiszone ogórki mają smak wyjątkowy. Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.
  • Kiszone ogórki i pomidory

    Kiszone ogórki i pomidory

    Kiszenie to jeden z najzdrowszych sposobów przechowywania warzyw.
  • Wizerunek polskich imigrantów w brytyjskich mediach

    Brytyjczycy niewiele wiedzą o Polsce. "Ciężko pracujecie, lubicie jeść kiszone ogórki, mieliście kiepską obronę podczas drugiej wojny światowej, polscy emigranci często jeżdżą białymi, używanymi samochodami. Lech Wałęsa, Układ Warszawski, ale na mapie mylę was z Danią albo Szwecją". O wizerunku polskich emigrantów w brytyjskich mediach pisze "Cooltura".
  • Ogórki, piwo i kapusta, czyli eksport polonijny

    Ogórki, piwo i kapusta, czyli eksport polonijny

    Oscypek, kiszone ogórki i kapusta, barszczyk czerwony i mrożone "ruskie", kiełbasa sucha, a przed świętami także karpie. Polacy jadą za granicę, a polskie produkty za nimi. Na polonusach i emigracji zarobkowej opiera się eksport wielu krajowych producentów.

Filmy - Kiszone ogórki (6)

  • Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwości

    Sezon na ogórki gruntowe już się zaczyna, więc to dobry moment na przypomnienie, jak z tego niezbyt bogatego w substancje odżywcze, ale uwielbianego przez Polaków warzywa, zrobić naturalny probiotyk, prawdziwe superfood!
  • Jak się kisi ogórki? Prosty domowy sposób

    Kiszone ogórki to może najpopularniejsze polskie przetwory, które świetnie smakują o każdej porze roku! Latem, gdy zielone, świeże ogóreczki są na wyciągnięcie ręki, warto pokusić się o przygotowanie w domu kiszonych ogórków. Jeśli do tej pory nie robiliście tego, zobaczcie nasz instruktaż - zdziwicie się, jak prosto kisi się ogórki! Już więcej nie kupicie kiszonych ogórków w sklepie - w parę chwil przygotujecie słój ogórków, które po kilku dniach będą wyśmienicie ukiszone!
  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który będzie podstawą udanej ogórkowej. Lekko zabielona śmietaną - to idealna propozycja na pierwsze danie obiadowe. Zobaczcie, jak w parę chwil przyrządzić zupę ogórkową - przepis jest naprawdę prosty!
  • Zobacz, jak prawidłowo zakisić ogórki

    Sezon na ogórki trwa! To idealna pora, aby pomyśleć o przygotowaniu warzyw pod ulubioną postacią. Piotr Ogiński pokazał przepis na ogórki kiszone, które możemy zaprawić już na jesień. Kiszenie ogórków to naprawdę proste i przyjemne zadanie. Wystarczy kilka składników, a wyśmienity smak gwarantowany! Jak je przygotować, by były idealne? (Kocham Gotować/TVN)