kiszenie ogórków

Filmy - Kiszenie ogórków (2)

  • Dlaczego warto robić i jeść kiszonki?

    Dobra flora bakteryjna jelit przekłada się na cały nasz organizm. To od niej zależy nasza odporność oraz samopoczucie. Dobrą florę bakteryjną pomagają nam budować kiszonki. Powstają one w wyniku naturalnej fermentacji, kiedy wydziela się kwas mlekowy. Dlaczego każdy powinien je jeść? Dietetyk Justyna Markowska opowiedziała o właściwościach kiszonek. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak dawniej przechowywano żywność?

    Miłośnik podlaskich tradycji Jan Ancypo opowiedział o dawnych sposobach przechowywania i konserwowania żywności. - Mieszkańcy, dla własnej wygody, budowali piwniczki w domach, pod podłogą – tłumaczy Jan Ancypo. – Taka piwniczka utrzymywała temperaturę od 8 do 12 stopni niemal przez cały rok. Takie warunki były idealne do przechowywania ziemniaków, warzyw, wszelkich przetworów w beczkach, solonych mięs – dodaje gospodarz. - Żeby krótkoterminowo przechować mięso, wystarczyło zalać mlekiem. Do długoterminowego przechowywania używa się soli - wyjaśnił. Jak prawidłowo zakonserwować mięso, ogórki lub biały ser? Polskim przysmakiem, o którym mało kto wie, jest tradycyjna szynka smakiem bardzo przypominająca włoską parmeńską. Kumpiak to szynka suszona, długodojrzewająca. (Dzień Dobry TVN/x-news)