InteriaTV - kiełki

Filmy - Kiełki (6)

  • Nowalijki na własnym parapecie. Czy wiesz, co to są mikroliście?

    Kiełki roślin to od dawna symbol zdrowego odżywiania, źródło witamin i składników mineralnych. Jednak nie wszystkie nasiona, zwłaszcza te drobne, są łatwe do skiełkowania. Niektóre gatunki lepiej uprawiać na podłożu i zjeść dopiero wtedy, gdy pojawią się liścienie i pierwsze liście właściwe. Mikroliście, baby leaf, microgreens – to propozycja dla osób, które nie mają własnego ogrodu. Można je uprawiać nawet na parapecie!
  • Kiełki. Maksimum witamin w miniwarzywach

    Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, czasem przekształcone w siewki. Otrzymywane z nasion niektórych gatunków roślin wykorzystywane są jako produkt spożywczy. – Większość kiełków to jest taka prawdziwa, skoncentrowana bomba witaminowa – powiedziała dietetyczka Agata Dąbrowska. Które są najzdrowsze? – Kiełki buraka mają bardzo dużo związków przeciwnowotworowych, mają dużo kwasu foliowego – zaznaczyła. Jak hodować kiełki w domu? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Domowa kiełkownica - jak robić kiełki w domu?

    Kiełki to jedne z najzdrowszych produktów, które samodzielnie możemy przyrządzać w domu. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, ale też świetnie smakują z daniami głównymi czy kanapkami. Są nie tylko pyszne w smaku, ale i świetnie wyglądają. Nie potrzebujecie drogich kiełkownic, które można kupić w sklepie - wystarczy zwykły słoik i trochę gazy! Zobaczcie, jak robić kiełki samemu w domu!
  • Kiełki coraz bardziej doceniane w Polsce

    Środek zimy nie dostarcza nam sezonowych warzyw i owoców. Nasz organizm jest osłabiony, dlatego tak istotne o tej porze roku jest dodawanie do posiłków kiełków, którymi możemy cieszyć się cały rok, dostarczając tym samym organizmowi wiele wartościowych witamin i minerałów. - Kiełki są coraz bardziej znane i doceniane w Polsce, bo coraz więcej osób chce się zdrowo odżywiać - mówi Andrzej Kmita, producent kiełków. Jak dodaje, najzdrowsze są kiełki słonecznika. - W 100 gramach samych ziaren słonecznika mamy dawkę witaminy E na dwa i pół dnia, a w kiełkach jest kilka razy więcej! - dodaje. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • "Zapominamy, że kiełki to bomba witamin"

    Z kiełkami najczęściej mamy do czynienia w postaci dekoracji, dopełnienia dania głównego. Zapominamy przy tym, że to niezwykle wartościowe w składniki odżywcze rośliny. - Wyglądają niezwykle elegancko, ale zapominamy, że to bomba zdrowia i witamin - mówi podróżnik kulinarny, Mikołaj Rey. Wbrew ogólnie przyjętej opinii, kiełki mają mnóstwo różnorodnych smaków - od ostrych, po delikatne, a nawet lekko słodkawe. - Nie raz są bardziej intensywne od dojrzałych wersji kiełków, czyli warzyw - wyjaśnia Rey. Kiełki zawierają bardzo dużą ilość witamin i minerałów, które są łatwo przyswajalne. - W ziarenku znajduje się wszystko to, co najzdrowsze i potrzebne do rozwoju rośliny - dodaje i twierdzi, że w zupełności są one w stanie zastąpić popularne suplementy diety. Jak się okazuje, najzdrowsze są kiełki słonecznika. W 100 gramach jego ziaren zawarta jest dawka witaminy E na dwa i pół dnia, a w kiełkach jest jej kilka razy więcej. Co istotne, kiełki możemy uprawiać w domu! - Namoczone i ułożone na gazie ziarenka w ciągu dwóch dni przemienią się w kiełki - mówi podróżnik kulinarny. Jak dodaje, jedna przekąska zawierająca kiełki dziennie w zupełności wystarczy, by poczuć się lepiej. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Unia każe badać kiełki

    Unia Europejska wprowadza rozporządzenie nakładające obowiązek badania kiełków przed dopuszczeniem ich do na rynek. To rezultat ubiegłorocznej epidemii w Niemczech wywołanej przez nieznany wcześniej, wyjątkowo groźny szczep pałeczki okrężnicy – E. coli. Ostatecznie stwierdzono, że zakażenia i śmierć kilkudziesięciu osób wywołały bakterie znajdujące się w kiełkach kozieradki, pochodzących z Egiptu. – Przepisy w Unii Europejskiej dotychczas nie zalecały badania kiełków w kierunku chorobotwórczych, czyli werotoksycznych E. coli – mówi Agencji Informacyjnej Newseria dr Halina Ścieżyńska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.