kiełbasa

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
kiełbasa ,

Artykuły - Kiełbasa (31)

  • Biała kiełbasa w piwnej kąpieli

    Biała kiełbasa w piwnej kąpieli

    Dla prawdziwych mężczyzn.
  • Awantura o polską kiełbasę. Niemieccy hodowcy wściekli na Lidla

    Awantura o polską kiełbasę. Niemieccy hodowcy wściekli na Lidla

    Sucha, długodojrzewająca kiełbasa, którą w aktualnym asortymencie mają markety Lidla, wywołała oburzenie niemieckich hodowców trzody chlewnej. Mięso do produkcji kiełbasy własnej marki Lidla "Kuljanka" po części pochodzi z Polski, gdzie obecnie na północnym wschodzie szerzy się afrykański pomór świń (ASF). Zaraza coraz szybciej rozprzestrzenia się w Europie Wschodniej.
  • Niemcy: Awantura o polską kiełbasę. Hodowcy wściekli na Lidla

    Niemcy: Awantura o polską kiełbasę. Hodowcy wściekli na Lidla

    Sucha, długodojrzewająca kiełbasa, którą w aktualnym asortymencie mają markety Lidla, wywołała oburzenie niemieckich hodowców trzody chlewnej. Mięso do produkcji kiełbasy własnej marki Lidla „Kuljanka” po części pochodzi z Polski, gdzie obecnie na północnym wschodzie szerzy się afrykański pomór świń (ASF). Zaraza coraz szybciej rozprzestrzenia się w Europie Wschodniej.
  • KE: Kiełbasa biała parzona wielkopolska chronionym produktem w UE

    Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów.
  • Kiełbasa, która zrujnuje Polskę

    - Koszty spełnienia obietnic wyborczych kandydatów na prezydenta kilkakrotnie przewyższają deficyt budżetowy zaplanowany na 2015 r. - wylicza główna ekonomistka Konfederacji Lewiatan Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek.
  • Kiełbasa zapiekana z fasolą

    Kiełbasa zapiekana z fasolą

    Można ją podać na drugie danie albo kolację. Ale tylko wtedy, gdy będziemy bardzo, bardzo głodni.
  • UE nie zakaże tradycyjnego wędzenia. Będą ostrzejsze normy

    UE nie zakaże tradycyjnego wędzenia. Będą ostrzejsze normy

    Od 1 września będą obowiązywać ostrzejsze normy dotyczące substancji smolistych w żywności. Część drobnych producentów w Polsce obawiała się, że rozporządzenie unijne de facto zakaże wędzenia wędlin i mięs. Komisja Europejska zdecydowała się jednak pozostawić obecne, 2,5 razy wyższe normy dla wyrobów wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Nie będą one mogły jednak trafiać na zagraniczne rynki.
  • 338 mln euro kary za zmowę cenową producentów kiełbas

    338 mln euro kary za zmowę cenową producentów kiełbas

    Niemiecki urząd antymonopolowy nałożył na 21 firm produkujących kiełbasy, gigantyczną karę 338 mln euro za zmowę cenową.
  • Szybki obiad do pracy

    Szybki obiad do pracy

    Praktycznie każdy w swoim życiu spotkał się z taką sytuacją, że brakowało mu czasu na przygotowanie zdrowych posiłków. Dotyczy to zwłaszcza singli. W jaki sposób przygotować szybki i pożywny posiłek.

Filmy - Kiełbasa (10)

  • „Ewa gotuje”: Kiełbasa ze słoika

    Karkówkę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką. Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Ubić. Między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni. Brzegi słoików odtłuścić ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełożyć do garnka. Wlać wodę – tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 1 ½ do 2 godzin. Można przechowywać przez 3 tygodnie, jednak po otwarciu należy zjeść w ciągu 2 dni. SKŁADNIKI • 1½ kg - łopatki wieprzowej • ½ kg - boczku surowego • 10 ząbków - czosnku • 1 łyżka - majeranku • 2 łyżki - soli • 2 łyżeczki - pieprzu • 1 łyżeczka - ostrej papryki wędzonej
  • Przepis na zbójnicki kociołek

    Czym jest zbójnicki kociołek? Przede wszystkim pysznym, aromatycznym, mięsnym daniem. Kociołek zbójnicki doskonale rozgrzewa i jest tak syty, że zadowoli każdego głodomora. Doskonała propozycja na obiad, zwłaszcza w zimne dni.
  • Kiełbasa na gorąco - prosty sposób na ciepłe danie

    Kiełbasy, które można znaleźć w sklepach, świetnie nadają się do przyrządzania przepysznych posiłków. Są idealne do przyrządzania nadzień, potrawek, jako składnik zup, znakomicie sprawdzają się na grillu, ale doskonale smakują również podawane solo - z odrobiną świeżej, białej cebulki, podsmażone na odrobinie tłuszczu, mogą być znakomitym sposobem na ekspresowe, ciepłe danie, które posmakuje każdemu.
  • Przekąski kiełbaskowe - ekspresowy przepis

    Kiełbaska - to rodzaj jedzenia, który jest niezwykle elastyczny: znakomicie smakuje surowa, w kanapkach, na gorąco czy jako dodatek do gulaszów, potrawek, zup czy nadzienia. Przeróżne smaki i kształty kiełbasek świetnie sprawdzają się również do przygotowywania drobnych przekąsek, które sprawdzą się i na co dzień, i od święta. W połączeniu z delikatnym smakiem żółtego sera, wyrazistym suszonych pomidorów i mocnymi konserwowymi ogórkami - powstaje wyborna przekąska, która zaspokoi pierwszy głód każdego!