kasza

Artykuły - Kasza (61)

  • Kasza z boczkiem i grzybami

    Kasza z boczkiem i grzybami

    Jednogarnkowe danie, które dostarczy cennych składników odżywczych, a przy okazji jest po prostu smaczne.
  • Glifosat nadal obecny w kaszy gryczanej

    Glifosat nadal obecny w kaszy gryczanej

    Fundacja Konsumentów i Instytut Spraw Obywatelskich zaprezentowały dziś raport dotyczący jakości kasz gryczanych dostępnych w polskich sklepach. Niestety pomimo poprawy sytuacji rakotwórczy glifosat stwierdzono w kaszach znanych producentów: Sonko, Kuchnia Lidla i Cenos - napisały wiadomoscihandlowe.pl.
  • Kasza to samo zdrowie

    Kasza to samo zdrowie

    Kaszy nie powinno zabraknąć w diecie całej rodziny. Może być smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, albo sycącą kolacją. Po jakie kasze warto sięgnąć?
  • Kasza lekarstwem na chandrę

    Kasza lekarstwem na chandrę

    Różnorodny jadłospis, który przywraca optymizm.
  • Wartościowy składnik codziennej diety

    Wartościowy składnik codziennej diety

    Świąteczne biesiadowanie za nami, a przed nami czas wprowadzania w życie postanowień noworocznych, które wiążą się również z chęcią zadbania o swoje zdrowie i sylwetkę. Aby ułatwić realizację tych zamierzeń, warto do codziennego menu wprowadzić kasze i wykorzystać ich różne rodzaje. Kasze nie tylko urozmaicą i wzbogacą nasz jadłospis o różne smaki, ale także – jak podkreśla ekspert – dostarczą porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając uczucie sytości ułatwi nam przestrzegani zasad prawidłowego żywienia.
  • Nie gotujmy plastiku!

    Nie gotujmy plastiku!

    Kasza i ryż – bardzo cenne produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego dziecka. Oba występują w wielu wariantach – mamy wybór, warto wiedzieć, co będzie najlepsze.
  • Zamiast ziemniaków

    Zamiast ziemniaków

    Nie wyobrażasz sobie obiadu bez solidnej porcji ziemniaków? Spróbuj zmodyfikować ten nawyk i częściej spożywaj kasze, a już wkrótce poczujesz się silniejsza.
  • Jak przejść przez okres dojrzewania?

    Jak przejść przez okres dojrzewania?

    Okres dojrzewania to trudny moment w życiu każdego człowieka. Zmiany hormonalne prowadzą do huśtawki nastrojów, wzmożonego apetytu, przybierania na wadze i problemów skórnych. Te negatywne objawy złagodzić może prawidłowa dieta. Warto uwzględnić w niej pełnoziarniste produkty zbożowe, do których między innymi zalicza się kasza.
  • Na śniadanie, obiad i kolację

    Na śniadanie, obiad i kolację

    Ich prozdrowotne właściwości nie mają sobie równych. Sprawdź, dlaczego warto jeść kasze.

Filmy - Kasza (6)

  • Zdrowie na widelcu - Kasza

    Od stuleci królową polskich stołów jest kasza. Często zapominana i wypierana przez ziemniaki oraz ryż. I właśnie jej jest poświęcony ten odcinek.
  • Pęczak smażony ze szpinakiem

    Dania z pęczakiem są coraz bardziej popularne. Co powiesz na pęczak smażony ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami? To zdrowe i proste do zrobienia, lekkie danie zadowoli przede wszystkim wegetarian. Doskonała kompozycja szpinaku, suszonych pomidorów i sera feta w połączeniu ze smażonym pęczakiem sprawia, że potrawa doskonale nadaje się na szybki obiad do pracy.
  • Jak zrobić pęczotto z gorgonzolą?

    Pęczak to przepyszna kasza, która jest niczym innym jak pozbawionymi łuski ziarnami jęczmienia. Świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup czy zamiennik dla ziemniaków dla codziennych, tradycyjnych obiadów - można z niego przyrządzać przepyszne dania, jak na przykład pęczotto, przypominające swoją strukturą klasyczne risotto! Tym razem mamy dla was propozycję na pęczotto z gorgonzolą i orzechami włoskimi - to pyszna i sycące danie, które swoim smakiem i bogactwem składników odżywczych zachwyci wszystkich!
  • Jak ugotować krupnik?

    Krupnik to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Zwykle przyrządzamy ją na wywarze jarzynowym bądź mięsnym, najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków i zasypana kaszą jęczmienną, od której cała zupa wzięła swoją nazwę. Genialnego aromatu dodają krupnikowi suszone grzyby i delikatne kawałeczki mięsa wieprzowego. Jak ugotować prawdziwy krupnik? Zobaczcie nasz sposób - dzięki niemu nawet największy kuchenny laik poradzi sobie ze zrobieniem krupniku!