karpie

Artykuły - Karpie (22)

  • "Rz": Pracownik może odmówić zabicia karpia

    "Rz": Pracownik może odmówić zabicia karpia

    Osoba, która została zatrudniona na dziale rybnym, może odmówić pracy przy sprzedaży żywych karpi. Nie wolno jej za to w żaden sposób ukarać - pisze czwartkowa "Rzeczpospolita".
  • Sklepy tłumaczą, dlaczego na święta nie będzie żywych karpi. Tylko jedna sieć się wyłamała

    Sklepy tłumaczą, dlaczego na święta nie będzie żywych karpi. Tylko jedna sieć się wyłamała

    Sieci handlowe, które dotąd nie oferowały żywych karpi, trzymają się swoich dotychczasowych strategii. Pozostałe w większości zaczynają stawiać wyłącznie na artykuły chłodzone i mrożone. Tłumaczą, że nie chcą eskalować cierpienia zwierząt. Z tego trendu wyłamuje się tylko Carrefour, który wciąż będzie sprzedawać żywe ryby. Wyjaśnia to potrzebami swoich klientów. Tymczasem karp staje się coraz mniej istotnym zakupem dla Polaków. W niektórych sklepach śledź i łosoś szybciej schodzą przed świętami.
  • Koniec z peerelowskim zwyczajem zabijania karpi

    Koniec z peerelowskim zwyczajem zabijania karpi

    Stowarzyszenie ekologiczne Klub Gaja zaapelowało do konsumentów, by przed Bożym Narodzeniem nie kupowali żywych karpi i reagowali, gdy dostrzegą w sklepach ich złe traktowanie i cierpienia - poinformował w tym tygodniu prezes klubu Jacek Bożek.
  • Selgros Cash&Carry ogranicza sprzedaż żywego karpia

    Selgros Cash&Carry ogranicza sprzedaż żywego karpia

    Selgros Cash&Carry rezygnuje ze sprzedaży żywego karpia w 1/3 hal w Polsce. Selgros Cash&Carry to ogólnopolska sieć hal handlu hurtowego. Oferuje on pełne zaopatrzenie dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Działa w 18 polskich oddziałach, zatrudniając przeszło 4000 pracowników.
  • Karpie tylko na wigilijnych stołach

    Karpie tylko na wigilijnych stołach

    Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Przygotowania w branży przetwórstwa ryb trwają już od września. Ponownie na polskich stołach zagoszczą karpie.
  • Cena karpia nieco wyższa w tym roku

    Cena karpia nieco wyższa w tym roku

    Hurtowe ceny karpia w tym roku będą nieco wyższe - twierdzą eksperci i hodowcy ryb. Za wyższe ceny odpowiedzialna jest tegoroczna susza. Zdaniem analityków podwyżek nie powinni odczuć indywidualni konsumenci.
  • "Rzeczpospolita": PO szykuje lepszy los karpiom

    "Rzeczpospolita": PO szykuje lepszy los karpiom

    Minione święta mogą okazać się ostatnimi, gdy legalny był zakup żywych ryb. Zmiany w prawie planują posłowie PO - informuje "Rzeczpospolita".
  • Polskie karpie trafią na stół w koszarach Gwardii Szwajcarskiej

    Polskie karpie trafią na stół w koszarach Gwardii Szwajcarskiej

    Hodowcy karpi królewskich z Polski zawiozą do Watykanu 120 tych ryb, które zostaną podane na kolacji w koszarach Gwardii Szwajcarskiej. Karpie przygotuje szef kuchni papieskiej gwardii z pomocą pracujących tam sióstr albertynek.
  • Handel: Kupujmy lepiej w płatkach

    Ekolodzy ze stowarzyszenia Klub Gaja chcą zachęcić Polaków, aby na Boże Narodzenie nie kupowali w sklepach żywych karpi, lecz w płatach. Chodzi o humanitarne traktowanie ryb. W niedzielę rozpoczęli 15. edycję kampanii społecznej "Jeszcze żywy karp".
  • Karpie:11 złotych za kilogram karpia w hurtowni!

    Karpie:11 złotych za kilogram karpia w hurtowni!

    Około 11 złotych trzeba będzie zapłacić w hurtowniach za kilogram świątecznego karpia, odłowionego w stawach przygodzickich (Wielkopolska). W 55 stawach trwają już odłowy - poinformował PAP dzierżawca Gospodarstwa Rybackiego w Przygodzicach Marek Trzcieliński.

Filmy - Karpie (2)

  • Mają dokładnie tyle samo ości, ale jest znacząca różnica...

    Polacy wciąż chętnie wybierają karpie na wigilijny stół, choć coraz częściej są one zastępowane innymi gatunkami, takimi jak śledź, pstrąg, dorsz czy łosoś. Zwolennicy świątecznego karpia nie zawsze zdają sobie sprawę, że nie jest to wcale staropolska tradycja...
  • Karpie i tilapie niszczą środowisko

    Ryby zagrażają pływającym ogrodom w Xochimilco w Meksyku. Azteckie ogrody, wpisane 30 lat temu na listę światowego dziedzictwa UNESCO, są uważane za zielone płuca stolicy Meksyku. W latach 70-tych zarybiono wody w Xochimilco gatunkami ryb, które nie występują naturalnie w tym rejonie. Chodzi o karpie i tilapie, które miały być ważnym źródłem pożywienia dla ludzi. Ale okazały się zbyt inwazyjne...